Hernhag: Så får jag utdelning var tredje dag året om

Publicerad 2017-02-20 07:28

Krönika Genom att tydligt fokusera på utdelningsaktier har Marcus Hernhag skapat en portfölj som i genomsnitt ger utdelning var tredje dag.

Jag får med nuvarande portfölj av noterade placeringar 132 utdelningar om året från mina 33 innehav. Det innebär en kontantutbetalning nästan var tredje dag, eller ungefär varannan vardag. Detta som genomsnitt då det somliga dagar kommer utdelningar från flera aktier och börshandlade fonder.

Fem innehav har månadsdelning så bara där blir det 60 utdelningar om året. Alla fem placeringarna är noterade i Nordamerika. Därtill har jag 14 innehav som ger kvartalsutdelning och även här dominerar USA-noterade placeringar även om ett flertal svenska preferensaktier och kapitalandelsbevis också delar ut lika ofta. Trenden med halvårsutdelningar har nått Castellum och H&M, så numera är det inte bara en gång om året som gäller för alla mina svenska stamaktier.

Vän av ordning tycker förstås att det är det totala årliga utdelningsbeloppet som spelar roll om vi ska leva på utdelningar. Det är klart, men precis som en anställd får sin lön då och då under året vill vi som har kapital som arbetar åt oss få inkomster regelbundet.

Totalavkastningen spelar också en viktig roll, men är du beroende av priset måste du vara mer aktiv och sälja av för att finansiera ditt leverne.

Min ganska passiva utdelningsportfölj ger hög inkomst per timme då den klarar sig med ett fåtal timmars omvårdnad i veckan. Effektivt och frigör tid åt annat.

Med allt detta vill jag verkligen inte skryta utan inspirera dig. Med intresse, disciplin och långsiktighet kan du också få utdelning var och varannan dag, sannolikt i resten av ditt liv.

Tabell: Marcus Hernhags 33 innehav per den 20 februari

Aktier och börshandlat

Akelius Preferensaktie
Alfa Laval
Amasten Holding Preferensaktie
Apollo Global Management
AT&T
Betsson
Boston Pizza Royalties Income Fund
Castellum
Clas Ohlson
Crown Castle International
Digital Realty Trust
Enea
Estea Kapitalandelsbevis 1
Estea Kapitalandelsbevis 3
Ework
Fortum
H&M
Hemfosa
Hexpol
Investor A
Johnson&Johnson
Klövern Preferensaktie
New Mountain Finance
Netent (före detta Net Entertainment)
Realty Income
Sampo
Swedish Match
Tele2 B
WP Carey

ETF:er
Alerian MLP (AMLP)
Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund ETF (CHI)
First Trust Exchange Traded Fund VI Multi Asset Diversified Income Index ETF (MDIV)
Global X SuperDividend (SDIV)