Notering Hemnet ska notera sin aktie på Nasdaq Stockholm den 27 april. Bolaget har den största sajten och appen för bostadsannonser i Sverige och aktien blir därmed ett helt nytt sätt att få exponering mot den heta bostadsmarknaden.

Till skillnad från fastighetsbolag, byggbolag och bostadsprojektörer är Hemnets verksamhet helt digital och affärsmodellen är därför mycket skalbar. Då intäkterna bygger på transaktioner är verksamheten lite som att sälja spadar, hackor och tjänster till guldgrävarna, för att använda en lite sliten metafor.

Teckningsintervallet är tyvärr riktigt brett, 95 kr till 115 kr. Det innebär en värderingsskillnad mellan högsta och lägsta teckningskurs på 21 procent. Att inte veta priset på investeringen ökar förstås osäkerheten.

Inga nya aktier emitteras då nytt kapital inte behövs, utan hela erbjudandet är storägare som säljer 17,7 procent av de befintliga aktierna. En storägare som inte säljer är Mäklarsamfundet Bransch i Sverige AB som behåller sina 10 procent av Hemnet.

Det sägs ibland att risken är att mäklarna kan byta plattform eller dylikt, men så länge det stora besöksantalet på tjänsten är kvar kommer även alla mäklare att finnas där. Tvärtom är nog chansen till ännu högre annonspriser större än att mäklarna skulle byta till annan plattform.

Vi stärks i vår bedömning att det är så när vi tittar vi på den genomsnittliga intäkten per publicerat objekt. Trenden imponerar då Hemnet gått från 2018 års 1079 kr till 1414 kr under 2019 för att ifjol nå 1760 kr per objekt. Det finns inga svagheter där.

Rörelsevinsten har samtidigt lyft från 73 miljoner till 110 miljoner kr och rörelsemarginalen ligger runt 20 procent. Nettoomsättningen ökade under 2020 med 23 procent till 544 miljoner kr.

Hemnet framstår som ett tillväxtbolag med monopolkänningar. Värderingen är därefter. Börsvärdet blir 9,6-11,6 miljarder kr, vilket är åtminstone 15 gånger årets försäljning och kanske 70 gånger årets rörelsevinst. Då räknar vi ändå med 25-30 procents tillväxt.

Förutom teckningsintervallet är det bara värderingen som väcker viss skepsis, medan allt annat får Hemnet att framstå som ännu en het digital aktie. Intresset blir säkert stort för aktierna i erbjudandet som är värt 1,7-2,0 miljarder kr. Detta trots att det konstigt nog saknas ankarinvesterare.

Vårt råd blir att du som är riskvillig tecknar och hoppas på en kortsiktig uppgång så att du kan sälja. Särskilt stor är inte potentialen sett till värderingen.

Alternativt att du behåller om du har plats för en IT-aktie med exponering mot bostadssektorn. Tänk oavsett på att risken är hög så eventuella positioner i aktien ska inte vara för stora.

Börsen
Saab rusar på uppåtgående börsMen Telia backar
Bostad
Nu sjunker bostadspriserna
Rekommendationer
Dagens råd: Köp Volvo
Kvartalsrapport
Bra resultat från ståljätten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Svensk bostadsmarknad riskfylld"Tio procent för höga priser"
Foto: Jessica Gow/TT
Kvartalsrapport
Starkt kvartal för Telia
Foto: Shutterstock
Bostad
Hellre herrgård än Paris för ungaDrömboendet är i Sverige
Foto: istockphoto
Asien
Svagt uppåt i Asien
Kvartalsrapport
Bättre än väntat för Nordea
Foto: Shutterstock
Sponsring
FC Barcelona säger nej till H&M
Kvartalsrapport
Bättre än väntat för Nolato
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kvartalsrapport
Negativ tillväxt för MTG
Båtar
Se upp för oseriösa båtföretag11 företag på Svarta listan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kvartalsrapport
Starkt kvartal för SKFVd:n spår 10-procentig försäljningsökning
Rekommendationer
Köp Getinge
Kvartalsrapport
Halvledarbrist drog ner Volvos resultat
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Nedåt för Electrolux
Privatekonomi
Mer i plånboken när prisbasbeloppet höjs
Foto: Rickard Kilström
Aktieköp
Avanzas vd köper aktier efter kursras
Foto: Shutterstock
Skilsmässoekonomi
Tufft ekonomiskt vid separationDärför stannar många kvar
Foto: Gränges
Rekommendationer
Balder och Gränges köpvärda nu
Foto: Erik Simander/TT
Kvartalsrapport
Assa överträffade förväntningarna
Bostad
Stora ränteskillnader i olika delar av Sverige
Foto: Shutterstock
Bostad
Svårt för unga få bolånKrävs fast anställning
Kreditkort
Mastercard förbjuds i Indien