Placera Oljan behöver vi om vi alls ska ha en civilisation och det kommer tyvärr ta lång tid att ersätta den. Som ett skydd mot attacker och sinande oljefält kan det därför vara värt miljömässiga riskerna att ha lite olja i portföljen, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringkrönika.

Oljan är den viktigaste råvaran i världen och vi konsumerar enorma 101 miljoner fat oljeekvivalenter per dag under 2019. Om Eiffeltornet i Paris vore liten som en tändsticksask skulle den volymen på årsbasis kunna mätas i ett antal vattenmeloner. Närmare bestämt är mänsklighetens konsumtion av olja knappt 5,9 kubikkilometer. Om året. År ut och år in.

Eller snarare ständigt ökande konsumtion där endast finanskrisen 2009 kunde skapa ett ynka år av hack i kurvan. Detta trots de senaste decenniernas alla effektiviseringar när det gäller bränsleåtgång i fordon, energismarta fastigheter samt skatt på olja. Ja, i enstaka länder finns det subventioner på olja, men det lär allmänt inte bli lägre skatter på oljeproduktion och oljeprodukter.

Jag har i flera år klurat på när jag ska skriva om när kungarnas konung bland oljefälten faller. Saudiarabien är största producenten av konventionell landbaserad olja och deras största fält är det mystiska Ghawar. Det troddes för utomstående tidigare producera över 5 miljoner fat per dag, men enligt obligationsprospekt från Saudi Aramco är produktionen 3,8 miljoner fat per dag nuförtiden.

Utvinningsbara oljereserver faller med i genomsnitt 4,8 procent om året enligt de geologer som den gamle hedgefondlegenden Jim Rogers förlitar sig på i boken Hot Commodities. Inget oljefält kan producera för evigt och fram till i år har Saudiarabien varit mycket hemlighetsfulla med produktion och reserver.

Jag har länge undrat när naturliga produktionsminskningar på Ghawar skulle överraska Saudiarabien eller den internationella marknaden, men istället blev det en drönarbaserad attack. Den 14 september kom den mot näst största oljefältet Khurais samt mot raffinaderiet i Abqaiq som processar olja från Ghawar.

Oljan behöver vi om vi alls ska ha en civilisation och det kommer tyvärr ta lång tid att ersätta den. Som ett skydd mot attacker och sinande oljefält kan det vara värt miljömässiga riskerna att ha lite olja i portföljen. Inte för jag tror oljefältens kung faller än på länge, men det kan bli mer vacklande både i närtid och i framtid.

Du kan placera i olja via kvartalsutdelande aktier som producenten Lundin Petroleum eller kanadensiska oljepipelineägaren Enbridge. Det går också via börshandlade certifikat som följer oljepriset, som Olja S även om du inte får något kassaflöde i form av utdelning eller ränta därifrån.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal