Placera Oljan behöver vi om vi alls ska ha en civilisation och det kommer tyvärr ta lång tid att ersätta den. Som ett skydd mot attacker och sinande oljefält kan det därför vara värt miljömässiga riskerna att ha lite olja i portföljen, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringkrönika.

Oljan är den viktigaste råvaran i världen och vi konsumerar enorma 101 miljoner fat oljeekvivalenter per dag under 2019. Om Eiffeltornet i Paris vore liten som en tändsticksask skulle den volymen på årsbasis kunna mätas i ett antal vattenmeloner. Närmare bestämt är mänsklighetens konsumtion av olja knappt 5,9 kubikkilometer. Om året. År ut och år in.

Eller snarare ständigt ökande konsumtion där endast finanskrisen 2009 kunde skapa ett ynka år av hack i kurvan. Detta trots de senaste decenniernas alla effektiviseringar när det gäller bränsleåtgång i fordon, energismarta fastigheter samt skatt på olja. Ja, i enstaka länder finns det subventioner på olja, men det lär allmänt inte bli lägre skatter på oljeproduktion och oljeprodukter.

Jag har i flera år klurat på när jag ska skriva om när kungarnas konung bland oljefälten faller. Saudiarabien är största producenten av konventionell landbaserad olja och deras största fält är det mystiska Ghawar. Det troddes för utomstående tidigare producera över 5 miljoner fat per dag, men enligt obligationsprospekt från Saudi Aramco är produktionen 3,8 miljoner fat per dag nuförtiden.

Utvinningsbara oljereserver faller med i genomsnitt 4,8 procent om året enligt de geologer som den gamle hedgefondlegenden Jim Rogers förlitar sig på i boken Hot Commodities. Inget oljefält kan producera för evigt och fram till i år har Saudiarabien varit mycket hemlighetsfulla med produktion och reserver.

Jag har länge undrat när naturliga produktionsminskningar på Ghawar skulle överraska Saudiarabien eller den internationella marknaden, men istället blev det en drönarbaserad attack. Den 14 september kom den mot näst största oljefältet Khurais samt mot raffinaderiet i Abqaiq som processar olja från Ghawar.

Oljan behöver vi om vi alls ska ha en civilisation och det kommer tyvärr ta lång tid att ersätta den. Som ett skydd mot attacker och sinande oljefält kan det vara värt miljömässiga riskerna att ha lite olja i portföljen. Inte för jag tror oljefältens kung faller än på länge, men det kan bli mer vacklande både i närtid och i framtid.

Du kan placera i olja via kvartalsutdelande aktier som producenten Lundin Petroleum eller kanadensiska oljepipelineägaren Enbridge. Det går också via börshandlade certifikat som följer oljepriset, som Olja S även om du inte får något kassaflöde i form av utdelning eller ränta därifrån.

Foto: Naina Helén Jåma/TT
Rapport
Swedbanks vinst under förväntan
Fonder
Fondbolagens förening: Svenskarna vill ha mer hjälp med PPM-val
Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen