Hernhag pekar ut några potentiella vinnare

Publicerad 2017-01-11 09:18

Analys Marcus Hernhag går i den här analysen igenom potentiella vinnare på Stockholmsbörsen som ligger i stigande trend sedan i somras.

En anledning till den stigande trenden är att de globala sammanvägda inköpschefsindexen pekar uppåt. Konjunkturoptimismen får även stöd av att råvarubranschen har bottnat och vänt upp.

Nu har redan flera aktier gått upp mycket, främst cykliska aktier som Boliden och Lundin Mining. Dessa gynnas dessutom av den starka dollarn, som borde höja vinsterna även för verkstadsindustrin och andra exportsektorer.

Exempelvis Atlas Copco B har närmat sig kurstoppen från april 2015, trots att högkonjunkturen inte ens är här än. För dig som trendföljande investerare är det värt att hålla fast vid dina vinnare ett tag till, även om det nu ställs höga krav på ljusa tecken i kvartalsrapporterna som börjar komma från mitten av januari.

Andra placerare tittar med fördel närmare på bra bolag som ännu inte rusat i kurs. Förvärvsmaskinen Nibe ligger på samma kursnivåer som i december 2015, men bolaget genomförde ett stort förvärv och som finansiering även en nyemission ifjol. Sannolikt kommer bolagets produkter inom värme och klimatkontroll att fortsätta sälja bra och aktiens långsiktigt goda förutsättningar kvarstår.

Live-kasino-leverantören Evolution Gaming går som tåget och har under 2016 vuxit in sig i sin värderingskostym. Efter den kraftiga uppgången 2015 var aktien mycket högt värderad, men p/e-talet kommer i år att falla från nivåer över 30 till mot relativt hyggliga 25. Gillar du tillväxtaktier och gambling är det mycket bättre att sätta en slant på aktien är att vara kund hos bolaget.

Det gäller för övrigt de svenska storbankerna också, som gynnas av att tiden med negativa räntor går mot sitt slut. Å andra sidan är det så många som tror på högre räntor nu att det nog inte krävs så mycket för ett märkbart bakslag i den utvecklingen. Kommer en sådan rekyl som pressar bankerna uppstår ett gott läge. Även om bankerna som bolag får kritik titt som tätt är de kassakossor som drar in rejäla vinster till sina ägare.