Kommentar En gammal tumregel på börsen är att när det är som mörkast är ljusningen som närmast. Förvisso kommer de stora vändningarna på börsen ofta när det ser mörkt ut, men i förväg går det inte veta när det är som mörkast. Det kan alltid bli lite mörkare och en aktie kan alltid falla lite till.

I Starbreeze fick vi se att det minsann gick att få fram ytterligare mörka nyanser av svärta. Den 3 december rasade b-aktien 71 procent på beskedet om företagsrekonstruktionen. Dagen efter var a-aktien tillfälligt helt återhämtad för ett ögonblick för att därefter rasa på nytt. Uppgången vid stängning blev 70 procent för a-aktien och 53 procent för b-aktien.

Ju större ras desto större upprekyl, för hittills går det inte att säga att det är något annat. Helt klart är att marknaden spekulerar vilt just nu. Starbreeze båda aktier har följt varandra väl i kurs i år. Aktierna började gå skilda vägar den 3 december och den 4 december stängde kursen för röststarka a-aktien 57 procent högre än b-aktien. En total skilsmässa och kanske en ledtråd inför kommande maktkamp om russinen i kakan.

Att Starbreeze alla investeringar ännu inte gett någon lönsamhet utan dessutom gjort bolaget fallfärdigt är illa. En företagsrekonstruktion är bara ett steg ifrån konkurs. Klarar sig Starbreeze genom detta kommer finanserna att vara starkare efteråt, men nuvarande aktieägare lär bli rejält utspädda när skulderna eventuellt delvis avskrivs och delvis betalas tillbaka med nya aktier.

Den stora risken verksamhetsmässigt är nu att nyckelpersoner lämnar bolaget eller utvecklingsteam och spellicenser säljs för att bolaget ska överleva. Min slutsats kvarstår om att Starbreeze är en fallen stjärna som vi bör undvika, men bevaka den gärna om du gillar tillväxtaktier.

Frågan är om det blir mer än småsmulor kvar när bolaget är på rätt köl igen. Den gamla bolagsledningens stora och breda investeringar blev mer än bolaget klarade av och mycket kommer att förändras framöver. Förhoppningsvis var de numera övergivna prognoserna mer än ett luftslott.

Klart stabilare tv- och datorspelaktier som Paradox och THQ lockar kortsiktigt betydligt mer då riskerna är så mycket lägre. Sett över flera år är gamingbranschen attraktiv då antalet generationer som spelar blir fler. Om Starbreeze alls tar sig igenom skärselden och kan börja nå uthållig lönsamhet och dra fördel av den trenden står ännu skrivet i stjärnorna.

Aktie
Vinstvarning från XXL
Aktie
Pareto: Överdriven kursreaktion i Hoist
Börsen
Minusdag efter slagig handel
Kommentar
Hög risk för ras i nyintroduktioner
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Bud
Budet på Cherry jackpot för fonder
Aktie
Konsortium lägger kontantbud på Cherry
Foto: istockphoto
Börsen
Flera nya bolag i uppdaterade börsindex
Fonder
"Rätt tid för asiatiska tillväxtmarknader"
Aktie
Nasdaq höjer budet på CinnoberHandeln återupptogs kl 10.40
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Försäljningsras för MQ
Bostad
Köparnas övertag på bomarknaden ökar
Kurs
Ge bort en aktiekurs i julklapp
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Alfredsson: Trots raset finns det hopp om H&M
Aktie
Bostadsutvecklare tokrusade efter handelsstoppFörhandlar om fastighetsförsäljning
Krönika
Hernhag: Tänk om toppen är nådd för inflationen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometicaktien faller efter sänkt rekommendation
Foto: istockphoto
Börsen
"Räkna med nya börsfall"
Sektor
Europeiska e-handlare rasar efter brittisk vinstvarning
Foto: istockphoto
Aktie
Atlant Fonder ensam tecknare i SBB:s emission
Aktie
Upphävd detaljplan sänker SSM
Aktie
Så mycket steg H&M:s försäljning
Aktie
Di: Köp industrikonglomeratet
Affär
Klart: ABB säljer kraftdivisionen till HitachiVärderas till 100 miljarder kr
Räntan
Meningarna går isär om veckans räntebesked
Aktie
Magnolia Bostad förlorar tvistGer negativ resultateffekt