Kröniika Jag är rädd att det här med hållbara investeringar bara blir ännu ett modeord i marknadsföringen av fonder och andra finansiella produkter. Det är helt enkelt för otydligt vad hållbart betyder, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Vi har redan sett hur det gått med andra modeord som CSR och etiska fonder.

Låt mig ta ett litet men förhoppningsvis hållbart exempel. Jag tar inte ställning till de olika parternas förvaltning eller policy utan bara vill visa på hur omöjligt det är att säga vad som egentligen är hållbart.

Max Mitteregger som förvaltar Gladiatorfonden har en hållbarhetspolicy som stoppar investeringar i bolag som utvecklar trampminor, biokemiska vapen och kärnvapen. Däremot köprekommenderade han i DI TV i veckan försvarsindustribolaget SAAB, som bland annat utvecklar stridsflygplan och anti-tank-missilsystem man kan ha på axeln.

Inte mig emot, för SAAB är säkert ett bolag med framtiden för sig och aktien är en hållbar investering så länge SAAB:s produkter försvarar demokrati och frihet. Å andra sidan har SAAB:s avancerade radarsystem Erieye och Global eye sålts till diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

KPA Pension har en hållbarhetspolicy som utesluter investeringar i verksamheter som vapen, tobak, alkohol och kommersiell spelverksamhet. Här utesluts vapen och därmed SAAB helt, men både den branschen och de övriga verksamheterna som ”skadar människor och miljö” är sådana där svenska staten har stora ekonomiska intressen och investeringar.

Statliga Systembolaget och Svenska Spel tjänar pengar på bland annat alkoholister och spelmissbrukare. Svenska försvaret utbildar sina anställda i konsten att hantera vapen för att döda, om än bara om Sverige blir anfallet militärt. Statliga Vattenfall äger kolkraftverk och i höstas framkom det att Riksbankens valutareserv är indirekt via australiensiska statsobligationer med och finansierar kolgruveprojekt i landet.

Dessutom tjänar svenska staten skatt på försäljning av droger som tobak, nikotin och alkohol, men om den skatten är med och betalar vår välfärd och sjukvård samt militärt försvar är det kanske hållbart ändå.

Därmed är det kanske också hållbart att köpa aktier i Axfood och ICA, trots att de till allmänheten bland annat säljer lätta droger. Gruvor är i regel dåliga för närmiljön, men råvarorna behövs i välfärden och av vår civilisation i stort. Hållbart? Ja, i alla fall syns vissa av storbankernas hållbara fonder bland storägarna i bolag som gruvindustrins leverantör Epiroc.

Så länge samhällsutvecklingen över lång tid gynnar ett bolag tycker jag man kan överväga köpa. Även om de politiska riskerna i SAAB är höga lockar aktien nu när kursen fallit trots stor orderbok. Om det är en hållbar investering som står emot politiska beslut eller inte är däremot en annan och stor diskussion.