Jan Sterner (tv) och Marcus Hernhag (th) har skrivit "Den enkla vägen att lyckas med aktiesparande".

Bok ”Aktier är alltid bästa sparformen på lång sikt”, konstaterar Marcus Hernhag, vår populäre aktieskribent, som nu kommer med sin femte aktiebok. Denna gång tillsammans med ekonomijournalisten och bokförläggaren Jan Sterner.  

Boken är i första hand inriktad för nybörjare, det vill säga dig som ännu inte vågat dig in på aktiemarknaden och dig som just har börjat nosa på den allt mer populära sparformen.

– Men det finns förstås en mängd tips och goda råd, som fungerar väl även för den som känner sig mer hemmastadd på aktiemarknaden, säger Jan Sterner.

Varför denna märkliga ordning? En nybörjarbok, som nummer fem i raden?

– Jag får ofta nybörjarfrågor och vill helt enkelt hjälp nya aktiesparare att komma över tröskeln till aktiemarknaden. Syftet med boken är att introducera de vanligast orden, tumreglerna och strategierna, säger Marcus Hernhag.

– Det är aldrig för sent att fylla en lucka. Vi har dessutom fått väldigt många förfrågningar om just en sådan här grundbok, säger Jan Sterner.

Vad skiljer den här boken från de övriga?

– Vi kan lite skämtsamt likna boken vid en barnbok medan mina övriga böcker är för ungdomar och vuxna. Som är intresserade av aktier förstås, säger Marcus Hernhag.

– Den är därför väldigt lättläst och lätt att förstå. Det vi brukar kalla Den enkla vägen till kunskaper om aktier. Så viktigt för ett ämne som många upplever som krångligt och riskfyllt, säger Jan Sterner.

Är det inte så då?

– Inte alls, även om många inbillar sig det. Det beror bland annat på att banker och andra ”aktierådgivare” gärna ger den bilden för att kunna sälja sina egna fonder och andra värdepapper och tjäna stora pengar på din och andras osäkerhet. Men klokt långsiktigt aktiesparande är mycket enklare och mindre riskfyllt än de flesta tror. Det är också ett av bokens viktigaste budskap, säger Jan Sterner.

Varför är aktier så bra som sparform?

– Den årliga avkastningen är i genomsnitt högst för aktier. Jämfört med alla andra vanliga alternativ, som till exempel räntesparande. Dessutom är riskerna mycket små, närmast försumbara, när du sparar på längre sikt, säger Marcus Hernhag.

– Dessutom är det rätt kul, när man börjar bli lite varm i kläderna och följer sina favoritbolag. Man lär sig en hel del om hur företagen fungerar, den viktiga motor som driver tillväxten i svensk ekonomi. Tillsammans med alla duktiga småföretagare och entreprenörer som inte finns bland börsbolagen, säger Jan Sterner.

Riskerna då?

Rent statistiskt sett ger Stockholmsbörsen positiv avkastning i 99 procent av alla tioårsperioder. För oss långsiktiga är aktier inte särskilt riskabelt som sparform, säger Marcus Hernhag.

– Däremellan går det både upp och ner mer än väntat. Då gäller det att behålla lugnet och vara långsiktig, säger Jan Sterner.

En samvetsfråga, ni som skriver så mycket om aktier, gör ni bara bra affärer?

– Jämfört med den rätt låga risk jag tar har det gått bra för portföljen. Jag har mer än halva portföljen i Nordamerika så beroende på jämförelseindex slår jag det olika mycket i alla fall sedan 2015. Med det sagt går jag på minor jag också ibland, men med över 30 innehav och med ca 1-4 procent i varje aktie står portföljen stadigt ändå, säger Marcus Hernhag.

– Knappast någon gör bara bra affärer. Inte ens Warren Buffett och Christer Gardell. Själv har jag gjort flera riktigt usla affärer genom åren, riktiga surdegar. Som väl är har skadan reparerats av en del bättre placeringar. I vuxen ålder tar jag det betydligt lugnare och har lärt mig att en klok strategi är att avstå från de snabba klippen med stora risker och i stället undvika förlusterna, säger Jan Sterner.

Bästa tipset till en riktig nybörjare?

– Grunda med ett eller ett par investmentbolag. Investor är en av favoriterna, men det finns fler. Sen kan du bygga på med vanliga aktier. Mer om det i boken, säger Jan Sterner.

– Hitta en strategi som du klarar av och gillar och investera sen i bolag som gynnas av de långa samhällstrenderna, säger Marcus Hernhag.

Författarnas bästa tips:

Största risken med aktier är att inte spara i aktier.

Satsa på kvalitetsaktier som visat god och stigande lönsamhet under flera år.

Undvik förväntningsbolag som lovar guld och gröna skogar, men som ännu inte visat något av värde.

Följ det kanske mest uttjatade rådet av alla: Lägg inte alla ägg i samma korg. Sprid riskerna.

Behåll vinnaraktierna. Vinnare fortsätter oftast upp. Sälj förlustaktierna, som oftast fortsätter ner.

Hitta en aktiestrategi som passar dig. Håll dig sen till den.

Köp boken här:

Hernhag & Sterners nya bok finns förstås i vår bokhandel. Du som läser Privata Affärer får köpa boken för 165 kr + porto.

Beställ här!

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler