Krönika Amerikanska ETF:er, kanadensiska LP:er och en rad premiepensionsfonder. Många är de investeringsmöjligheter som försvunnit eller är på väg att försvinna. Men även om tanken är att skydda sparare så är det inte nödvändigtvis en god gärning för alla, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

EU:s nyårslöfte inför 2018 var att stoppa alla medborgare från att investera i börsnoterade fonder i Nordamerika. Så från och med fjolåret kan vi inte köpa indexfonder av typen ETF på de börserna.

Nu inför 2019 ser nyårslöftet ut att ha varit att stoppa oss från bland annat den kanadensiska bolagsformen LP. Det står för Limited Partnership och motsvarar den svenska bolagsformen kommanditbolag.

Vad det egentligen handlar om är att EU:s Mifid-regler finns för att skydda konsumenterna. Detta genom formella krav på information så att alla EU-medborgare vet vad de investerar i. Förvisso tror jag att inte alla placerare läser eller förstår allt i till exempel informationsbladen som fondbolag som säljer vanliga fonder har, men det är ändå en välmenande tanke.

Det vore dessutom bra med pedagogisk info om utländska bolagsformer för oss svenskar så vi förstår mer vad vi köper, även om det förstås är bolagens verksamhet i sig som avgör vår avkastning.

Amerikanska ETF:er har inte uppfyllt den byråkratin och det har heller inte kanadensiska LP:er gjort. Banker och nätmäklare håller nu på att stoppa oss EU-medborgare från att handla mina favoriter inom infrastruktur, Brookfield Renewable Partners LP och Brookfield Infrastructure Partners LP.

Hur reglerna ska tolkas är tyvärr oklart. Avanza tillåter handel i kanadensiska LP ett tag till efter lite turer i informationsgivningen om exakt vad som stoppas och inte. Däremot stoppas andra mer exotiska bolagsformer. Nordnet har redan spärrat vissa LP men inte alla av denna bolagsform då det inte finns någon generell hållning i frågan än. Detta utifrån de svar jag fått från nätmäklarna och försökt tolka så gott jag kan.

Även från svenska myndigheter har det inför 2019 dykt upp nyårslöften som är till för att skydda oss konsumenter och sparare. Premiepensionen har nämligen fått nya högre kapitalkrav och andra regeländringar för fonderna vi får välja bland. Detta för att få bukt med vissa avarter och problem, men samtidigt minskar det utbudet av fonder markant.

Att inom loppet av drygt ett år ta bort tusentals sparalternativ inom aktier och fonder är i sig dåligt, även om tankarna bakom regeländringarna från EU och Sverige är välmenande. Blir det ingen förbättring eller bra lösning får vi vara kreativa och lösa det på andra sätt. Leta motsvarande exponeringar mot bra bolag på andra håll.

Placera
Experten: Tänk efter före och gör bättre aktieaffärer
Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Marginell uppgång avslutade börsveckan
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT