Krönika Många gånger tycker jag allmänbildning om samhällets mångåriga trender i kombination med sunt förnuft är bästa hjälpen på börsen. Det blir grunden för vårt portföljtänk.

Detta gäller särskilt tillväxtaktier, där bolaget satsar hårt på tillväxten. Då går det inte att vara värdeinvesterare och använda en screeningtjänst, det vill säga en webbsida där du utifrån en databas får fram listor med nyckeltal i olika kolumner. Vill du få fram alla bolag som ökar vinsten, men där p/e-talet är max 20 eller 30 missar du flera riktigt lovande bolag.

De bästa tillväxtbolagen just nu handlas till över 100 gånger sin nuvarande årsvinst. Det är ett helt irrelevant nyckeltal för bolag som gjort flera stora förvärv och som investerar och tar kostnader. Aktieraketen Amazon gjorde förluster i över 15 år innan vinsterna började komma.

De svenska tillväxtstjärnorna har länge skrämt bort försiktiga investerare och jag får erkänna att jag själv varit för försiktig när det gäller investerande i tillväxt. Det är ett mänskligt misstag att vara rädd för att köpa en aktie som redan stigit mycket i kurs.

Sett över flera år stiger aktier för att bolaget utvecklats och det finns ingen direkt eller tydlig koppling som säger att det måste gå ned snart bara för att det har gått upp så mycket. Går bolagen in i väggen som med Fingerprint går det till och med att konstatera att aktiekursen vände ned innan bolagets räkenskaper gjorde det.

Den som tittar på digitala bolag som Sinch som just nu handlas till 212 gånger årsvinsten eller Embracer där p/e-talet är 146 har ingen nytta av den värderingen. Ett helt irrelevant nyckeltal. Sannolikt lyfter vinsterna kommande år, men det som är avgörande är att vinsterna kommer att lyfta när bolagen lättar på gaspedalen för att marknaden har mognat eller av andra skäl.

Det gör att kurserna lätt blir lite svängiga, för det är svårt att prognosticera hur vinsterna kommer att vara om fem till tio år. Alla tillväxtbolag kommer heller inte att kunna växa in i sina värderingskostymer inom överskådlig tid och i alla heta branscher finns det partiella bubblor.

Följer vi de stora penseldragen och investerar i lönsamma tillväxtbolag inom grön energi och digitalisering blir det säkert ändå bra på fem till tio års sikt. I alla fall med en riskspridning som passar dig. Detta trots att vissa värderingar är högre än det historiska genomsnittet för tillfället.