Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sina tre utdelningshöjande favoriter. Dessutom tipsade han om några intressanta bolag inom cybersäkerhet. 

Mike: Hej! Vilka är dina tre utdelningshöjarfavoriter?
Marcus: Hej! Tre av mina favoriter är kasinoleverantören Evolution, IT-bolaget Broadcom, och snusbolaget Swedish Match. Tydliga stigande utdelningstrender i branscher som antingen är framtidsvänliga eller har mycket trogna kunder (SWMA).

Nicklas: Hej Marcus, Jag vill lägga till ett eller ett par bolag inom cybersäkerhet som kryddor i min portfölj. Vad tror du om den marknaden framöver och kan du tipsa om några vettiga bolag på ett par års sikt?
Marcus: Hej! Tror bra på den marknaden, men det är nästan omöjligt att hitta etablerade och bra tillväxtaktier i Sverige. Ett brett alternativ är fonden iShares Digital Security UCITS ETF. Fonden har kortnamnet L0CK, där andra tecknet är en nolla och inget O. Den handlas i EU så vi kan köpa den.

Kerr : Hello! Kan du rekommendera 3 investmentbolag för framtiden (5år) som har inte riktig tagit fart än?
Marcus: Hej! Svårt att hitta sådana, men Fastator känns som en kandidat.

Matte: Hej Marcus! Är det läge att gå in stort i Swedish Match nu? Den senaste rek är kraftigt sänkta och hur blir det med skatten i USA?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag säkert det är ett bra läge i SWMA. Kortsiktigt är trenden dyster. Skatten i USA blir det säkert nya turer med, det kommer i vågor men brukar inte bli så farligt i slutändan.

Erik: Hej! Vad är din åsikt om riktade nyemissioner? Själv blir jag tokig då alla aktieägare inte får vara med. Titta på VNV Global idag – det är ju kapitalförstöring för de som inte får vara med!
Marcus: Hej! Jag är neutral till riktade nyemissioner. Det blir en utspädning då vi andra inte får vara med, men vi slipper å andra sidan gå in med nytt kapital. Bolaget får sånt för bra investeringar ändå utan att vi öppnar plånboken.

Filip: Vad tycker du om SignUp som börjar handlas nästa vecka, värt att teckna?
Marcus: Ja, det mesta verkar vara på plats för en bra start i SignUp. Fast teckningskurs, ankarinvesterare, intressant digitalt bolag, tillväxt, etc. Teckna och behåll eller teckna och sälj, det är frågan.

A-M Nilsson: Hej Marcus! Kommer du att teckna SignUp Software?
Marcus: Hej! Ja, jag tecknar en liten chanspost och säljer troligen om jag får tilldelning.

Tobias: Hej Marcus! Ska man gå in i Sinch nu eller vänta? Mvh, Tobias
Marcus: Hej! Kanske är det bäst att först vänta och sen köpa när kurssvackan är över.

Nina: Hej! Jag tecknade IPOn Bubbelroom. Och även Opter Vad tror du om dessa två aktier på kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Opter har jag tittat på och jag tror det blir en bra start. Långsiktigt är jag lite osäker kring hur bra deras program verkligen är och hur den ska stå sig i konkurrensen, men kortsiktigt teckna och sälj-läge tycker jag det är.

Åke: Hej Vad tror du om Oncopeptides, sälja eller behålla?
Marcus: Hej! Jag skulle sälja nu efter senaste veckans kursrally.

Pensionär : Hejsan Marcus! Jag äger några Amasten aktier. Vad är bäst, sälja eller vänta? Apropå SBBs köp av Amasten.
Marcus: Hej! Budpliktsbudet som kommer nu borde vara lockande att acceptera då kursen ligger på hög nivå och budkursen blir minst vad SBB betalade storägarna. Det går också att ta hem vinsten genom att sälja över börsen. Jag tror annars att Amasten är ett bra bolag på sikt, så långsiktigt förstår jag att SBB köper.

Jocke: Jag månadssparar på lång sikt i en portfölj med 20 stabila bolag. Ofta pratar du med fler om att ha en krigskassa redo, likvider. Jag har svårt att få till en krigskassa, och undrar om det är nödvändigt för mig som vanlig småsparare egentligen, om jag nu inte satsar på tajma marknaden utan sparar regelbundet över tid, är det ens en ide? Och om jag nu vill ha en kassa, är det bäst att samla på mig likvider ett par månader genom att inte investera i aktierna eller bör jag sälja av lite på de som gått bra kanske?
Marcus: Du kan se likviderna du månadssparar för som ditt krigskassaflöde som du använder. Känner du att du inte behöver krigskassa så går det att alltid vara fullinvesterad. Börsen ligger oftast i stigande trend och ökar över tid, så det är egentligen en bra strategi. Vill du ändå ha krigskassa för att ha lite mer handlingsfrihet utifall att, så går det lika bra att undvika att månadsspara en tid som att sälja placeringar som börjar bli för stora eller placeringar som går dåligt.

LSSO: Pandemin slår rekord i Europa, tror du på en kraftig inverkan på börserna, det hände ju vid de tidigare topparna?
Marcus: Det finns viss risk, men de stora nedstängningarnas tid är nog över då många är vaccinerade. Men blir akutmottagningarna helt överfulla blir det kanske stängda krogliv igen.

Oskar: Hej Marcus! Hur mycket torrt krut/krigskassa man bör ha är en återkommande fråga för dem som handlar på börsen. Vad anses vara krigskassan i dessa sammanhang? Inkluderas exempelvis en sparbuffert på sparkonto eller är det kontanterna på ISK som räknas?
Marcus: Hej! Är bufferten på kontot något som du inte öronmärkt för kapitalinvesteringar i privatekonomin kan du räkna in det, annars är det egentligen det för börsen tänkta kapitalet som är dina likvider att köpa för. Med det sagt är det bra att vara flexibel med kapitalet.

Åsa: Hej Marcus! Jag gillar fastighetsbolaget SBB. Hur klarar sig kursen i SBB D när räntan stiger?
Marcus: Hej! SBB D missgynnas av stigande räntor, så jag skulle inte ta jättepositioner där. Å andra sidan verkar räntorna vara rätt låga trots inflationen ännu så jag gillar ändå aktien. Svårt att se hur räntarna ska kunna stiga särskilt mycket när alla är så högt belånade.

Olle: Hej! Hur ser du på Flat Capital? Mvh Olle
Marcus: Hej! Känns väldigt dyrt nu, men portföljen är riktigt spännande.

von Anka: Hej! Warren Buffet och hans Berkshire Hathaway tycks bygga en oändlig kassa, där pengarna förblir omarinerade samtidigt som kursen för BH går kräftgång medan omvärlden rusar. Bolaget sett till faktiska prestationer framstår ändå som billigt, men givet åldern och key man risk.. hur ser du på Berkshire Hathaway på 5-10 års sikt?
Marcus: Hej! Det är en bred exponering mot amerikanska bolag och portföljen har både tillväxtaktier som Apple och värdeaktier. Strategin just nu är för försiktigt, så det går nästan att se aktien som en blandfond eller åtminstone som en sorts lågriskaktie i portföljen. Jag tror uppgången i BERK fortsätter snart.

Johan: Hej! Är mycket missnöjd med Nordeas KF. Mycket blir fel och information om olika transaktioner saknas för det mesta. Kan man flytta aktierna till Avanza eller måste man sälja och köpa igen?
Marcus: Hej! Du måste mig veterligen sälja dina innehav och starta ny kapitalförsäkring hos den nya banken. Det går inte att flytta en KF mellan banker om jag förstått det rätt.

Susanne: Hej Marcus! Anser du att aktiemarknaden är en effektiv mekanism?
Marcus: Hej! Ja, oftast men inte alltid. Särskilt inte i tider av stora flöden till och från indexfonder som helt utan tanke köper aktier utifrån mekaniska/matematiska index. Men oftast är marknaden smart och effektiv.

Sam : Hej Marcus, du har tidigare sagt att Cellavision är en favorit för en långsiktig investering i 10år eller längre. Har du några andra favoritaktier för samma tidsperiod eller håller du fast vid Cellavision?
Marcus: Hej! Inom medicinteknik gillar jag även Bico, Vitrolife, och Sectra. Tillväxtbolag inom hälsovård är spännande på tio år.

Sven: Jag har erbjudits att sälja mina aktier i ICA-gruppen för 534kr/aktie, till Murgröna Holding, ett holdingbolag som ägs av Ica-handlarnas förbund och AMF. Ska man anta detta erbjudande? Med tanke på att kursen låg kring 400 kr innan erbjudandet kom, så kanske det är förmånligt?
Marcus: Jag det är kortsiktigt förmånligt, men många gamla ICA-handlare är missnöjda och vill inte sälja. Ta budet du och köp tillbaka om det faller. Däremot om aktien gör återkomst på börsen om ett antal år ska vi vara mer skeptiska.

Ville: Hej Marcus! Har 3 telekombolag: Millicom, Telia och AT&T. De utgör ca 10% av portföljen. Tror du vindarna vänder för denna bransch? Sälja? Behålla?
Marcus: Hej! Jag tror inte det blir några stora vindförändringar i alla fall. Trots det lär du få större totalavkastning över flera år än från räntefonder, men det är inga givna bolag i en portfölj. Det räcker med exempelvis Telia som lågriskaktie och högutdelare.

Nyfiken: Hej! Återigen nämns nu SWMA som het kandidat till att bli uppköpta, vilket o ena sidan känns logiskt, men samtidigt som att det varit så i typ 20 år utan att det blivit av. Vad tror du talar för/emot att det faktiskt skulle kunna bli av nu?
Marcus: Hej! I slutet av nästa år är de helt renodlade mot rökfria produkter och tändstickor. Det gör bolag bolaget lite mer rumsrent så att säga och i tider när pensionsfonder köper infrastruktur och aktier för att få trygga kassaflöden (då räntemarkanden inte ger det pga för låga räntor) finns det på kartan att det blir uppköp. Å andra sidan är den chansen/risken nog ändå liten. Jag tror bolaget blir kvar på börsen, om inte aktien fortsätter ned under lång tid.

Jocke : Tjena Marcus! Ge oss en teaser på din nya bok 🙂 Nämn en spännande aktie och bransch du nämner och tror på inför framtiden…
Marcus: Hej! Ett exempel är att jag föredrar Hexatronic framför Ericsson. Och att VNV Globals vd uttalade sig i Investerarens Podcast om att han tror på 500 kr i aktiekurs om fem år är minst sagt ögonbrynshöjande.