Aktiechatt I veckans aktiechatt berättade Marcus Hernhag om sina tre största innehav just nu. Dessutom avslöjade han vilken aktie han nyligen ökat i och vilket han funderar på att öka i när kursen går ner. 

Ole-Gunnar: Vilka är dina topp-tre innehav och din tidshorisont på dem?
Marcus: Mina tre största innehav är Brookfield Renewables (trots att jag tagit hem en del vinster), Brookfield Infrastructure och XACT Högutdelande. Min tidshorisont är på tillsvidarebasis, särskilt så länge utdelningstrenderna står sig.

JP: Vilken aktie köpte du senast och vilka står på inköpslistan?
Marcus: Senaste affären var att jag ökade i Estea Omsorg. Ökar gärna även i Cibus om kursen går ned.

Tompa : Hej Marcus! Kan du ge några trygga råd på 1 års sikt? Har 100 000 som jag behöver om ganska precis 1 år. Kanske ca 3 aktier.
Marcus: Hej! På så pass kort tid som ett års sikt skulle jag inte placera i aktier alls egentligen eller råda någon att göra det. Men…. Klövern Pref, SBB D och Telia är tre trygga högutdelande aktier på hyggliga kursnivåer.

Smoothcat: Hej! Vilka utdelningsaktier skulle du rekommendera i dagsläget om man önskar sätta ihop en långsiktig utdelningsportfölj? Gärna aktier som är någorlunda lågt värderade i dagsläget.
Marcus: Hej! Cibus ger hög direktavkastning för att vara ett stabilt fastighetsbolag. Telia må vara tråkig, men bolagets grund är trygg och direktavkastningen är alltid ganska hög. Intrum är ett mer osäkert kort, men att driva in skulder borde vara en lönsam affär så utdelningstrenden står sig. SBB D ger nästan 7 procent i direktavkastning till relativt låg risk.

JP : Vilka utdelare ska man undvika framöver?
Marcus: Om du går från räntesparande till börsen är Telia ett tryggt första alternativ, men vill du slå börsindex med en utdelare ska du undvika Telia-aktien. Jag tycker utmaningarna på marknaderna för Bilia och Coor är för stora, så undvik de också eller var åtminstone försiktig. Nilörngruppens marknad och bolagets utveckling litar jag inte riktigt på heller, det går bra periodvis, men sen sämre igen. Just nu går de nog mot en bra period, men det är ingen långsiktig favorit hos mig.

Mathias H: Hej Marcus! Fråga angående börsintroduktioner. Jag anmälde intresse för att delta i Exsitec i höstas och blev utan tilldelning. Igår så hade jag anmält intresse i Fractal gaming Group och blev åter igen utan tilldelning. Vad är det som avgör vilka som får tilldelning? Häromåret så var jag med i K-fastigheters introduktion och då fick alla tilldelning om än väldigt liten jämfört med vad man önskade. Tack för bra chatt och mycket bra böcker. M V H Mathias
Marcus: Hej! Det är banken som håller i emissionen som avgör, plus bolagsledningen. De övriga bankerna/nätmäklarna som sprider ägandet har mindre eller inget att säga till om. Det varierar från tillfälle till annat hur de fördelar aktierna vid övertecknande, precis som du noterat. Vi måste ha tur och vara storkund hos rätt bank för att få det vi vill i populära nyintroduktioner.

Lars: Kommentar kring Unity i Usa?
Marcus: Spännande chansaktie.

Mattias: Hej Marcus, Vad tror du om Swedish Match framtid? Med tanke på hur mycket aktien gick ner efter rapporten? Mvh
Marcus: Hej, i förra rekylen kom den två nedgångsvågor med en uppkörare i mitten, så ser det ut att bli nu också. Långsiktigt tror jag SWMA vänder upp igen förr eller senare.

Paul: Hej Marcus! Vad tror du om Ework framöver och Öresunds uttåg ur bolaget? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Öresund verkar ha sålt bl.a. för att handeln i aktien är liten. För oss andra tycker jag att Ework är en spännande IT-konsultmäklare, nu när de äntligen står inför skördetiden av deras digitala plattform. Trevligt att de är tillbaka på samma utdelningsnivåer som innan 2020 också.

Macke: Tjena Marcus! Vad tror du om att teckna CINT? Ganska stort spann på teckningskursen? Bästa hälsning Macke
Marcus: Hej! Jag är spontant positiv till Cint, men ska analysera det mer och återkomma i en analys på privataaffarer.se nästa vecka. Teckningsintervallet på 16% är negativt, men ankarinvesterarna som tar nästan hälften av erbjudandet är meriterade: TIN Fonder, Swedbank Robur Ny Teknik, Handelsbanken Fonder, C WorldWide Asset Management och Danica Pension.

Al Bin: Har du någon/några favoritfonder?
Marcus: Lyckligtvis har Tin Ny Teknik varit en favorit, så där har utvecklingen varit fantastisk. Gillar även t.ex. Rhenman Healthcare, även om den läkemedelsfonden är dyr sett till avgifterna.

Erik: God förmiddag. Du har tidigare ställt dig skeptisk till SSAB. Aktien har nu lyft sista tiden, har du ändrat uppfattning?
Marcus: Hej! Det är som jag sagt flera gånger, när konjunkturen lyfter så lyfter SSAB, men på fem års sikt eller mer är det nästan alltid en dålig affär. Däremot en bra kortsiktig aktie för den som är trendföljande och konjunkturoptimist.

Max: Hej Marcus. Jag vill börja investera i fastighetsbolag. SBB, Castellum och Balder är intressanta för mig. Är det en bra ide att investera i alla samtidigt? Eller skulle du välja bara en?
Marcus: Hej! Lite i alla tre känns som en bra start för fastighetsdelen av din portfölj.

Macke: Hej Marcus! Vad är din åsikt om preferensaktier i en långsiktig utdelningsportfölj på 20-30 år?
Marcus: Hej! Om du söker trygghet och stabila utdelningar rekommenderar jag prefernsaktier, men totalavkastningen på så lång tid blir lägre än för börsindex tror jag. Ha åtminstone en del i tillväxtaktier och tillväxtfonder. Det finns tillväxtaktier med utdelning, som Hexagon, Evolution, Microsoft, etc.

Hansson: Hej, jag har funderat över att att man kan köpa fonder hos SAVR. De säger att de har lägre avgifter. Är det en seriös handelsplats ?
Marcus: Hej, allt tyder på att det är seriöst och pålitligt. Finansinspektionen har tillsyn.

viktor: Xact högutdelande verkar inte riktigt hänga med i pågående kursuppgångar. Vad tycker du om dagens värdering av Xact högutdelande? Läge att öka?
Marcus: Fonden känns som lättaste sättet att få en grupp värdeaktier i portföljen. Det är inget som är populärt på börsen just nu, men minns att t.ex. Buffetts bolag Berkshire Hathaway stod emot börskraschen 2001-2002. Att sprida riskerna mellan olika typer av aktier är bra sett över många år, men just i år kan det vara ännu ett år då trygga utdelare underpresterar mot börsindex.

Deadlifter: Hej Marcus! Vilka aktier på Stockholmsbörsen är motsvarighetens till gymmets knäböj, bänkpress och marklyft?
Marcus: Hej! Tre bra baslyft innebär tre bra basaktier och placeringar. Investor är knäböjen, Xact Högutdelande är marklyftet och Hexagon får bli bänkpressen.

Vilsen: Hej Marcus! Vad tycker du om att ha VNV Global som basen i en aktieportfölj?
Marcus: Hej! I en tillväxtportfölj, absolut. I en lågriskportfölj, mer tveksamt.

Åsa: Hej, du skrev för en tid sedan att ”du vad intresserad av att köpa bitcoin”… Har du gjort det eller väntar du på rekyl? Nu följer kanske fler yngre företag Teslas exempel och möter den moderna marknaden – och då kanske man inte ser en rekyl i närtid!? Hoppa på eller vänta?
Marcus: Hej, om det blir en nedgång på 50-70% ska jag ta mig tid att köpa, inte annars. Eller åtminstone en tidsmässigt lång nedgång, som tidigare gånger. Där kanske jag börjar köpa in mig. Just nu är det mer för trendföljande placerare och spekulanter och jag hinner och kan inte vara det i nuläget.

Ludwig: Hej! Tror du man har missat tåget för Embracer, sinch och Evo?
Marcus: Hej! Tåget har säkert inte gått för gott, men rekyler och nedgångar kan komma längs färden.

ViktorK: Hej! Tror du på att handla billigt i bolag som blivit hårt slagna av covid-krisen just nu? Över något års sikt borde t.ex. resebranschen återhämta sig?
Marcus: Hej! Jag tycker inte att det är värt risken.

Ulf: Hej Marcus, Vad är din uppfattning om Kinafonder ?
Marcus: Hej! Väljer du något som placerar i tillväxtaktier i Kina kan det vara värt sin risk, i alla fall periodvis. Undvik det som följer breda index med gamla halvstatliga storbolag. Rätt förvaltare och fokus är viktigt här.

Micke: Hej vad tycker du om Embracer? Skall man ta hem vinsten eller hoppas att den ”tickar” på?
Marcus: Hej! Fantastiskt bolagsbygge och troligen tickar det på, men vissa av förvärven kanske inte varit helt lyckade. Vi får se. Men det är så många förvärv nu att det inte spelar någon större roll om enstaka bolagsköp inte var super, så länge de flesta var värda sina pengar så blir det ändå bra. Långsiktigt behåll, men har ditt innehav blivit riktigt stort kan du hyvla av en liten del kanske.

William : Hej! Vad anser du om Tesla och Nio? På lång och kort sikt?
Marcus: Hej! Bolagen tror jag mer på än på aktierna över tid. Så mycket spekulation just nu att aktierna inte är värda sin risk för den passive investeraren.

Martin: Evo är på mångas läppar…är den inte överköpt? Split?
Marcus: Visst kan det bli rekyl, men så länge bolaget växer så det knakar lär aktien fortsätta upp. Kul att deras bolagsköp Netent växte lite grann under fjärde kvartalet i alla fall, men det kan dra ned tillväxttakten något för koncernen framöver.

Se: Hur är din syn på Millicom nu när företaget tycks satsa mer på tillväxt?
Marcus: Svårt att få grepp om bolaget och dess utmaningar. Ingen favorit, men visst borde kursen kunna återhämta sig förr eller senare.