Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om sina tre bästa svenska kvartalsutdelare. Han avslöjade också vilka fem "tråkiga" aktier han anser har den säkraste avkastningen på sikt.

Uno: Hej! Vilka är dina favoriter bland de svenska kvartalsutdelarna?
Marcus: Hej! Mina favoriter där är fastighetsbolaget SBB B, oljebolaget Lundin Energy och programvarubolaget Vitec. Det förstnämnda och sistnämnda är lite för dyra just nu kanske, men värda att hålla koll på.

Marklyft: Hej! Vilka fem aktier tror du mest på för en stabil och ”säker” avkastning på tio års sikt?
Marcus: Hej! De tråkigaste aktierna på börsen har den säkraste avkastningen. SBB D, Corem Pref, Telia. Kanske även Axfood och Ica.

Anders: Hej Marcus! Vad tror du om Embracer, trots stora insiderköp går aktien ner? Vad tror du om Nent Group?
Marcus: Hej! Embracer tror jag på för de kommande åren, men det är svårt att veta när trenden för gamingaktierna vänder. Bredden i bolaget skapar en bra bas för intjäning.

Tomas Göransson: Hej Marcus! Vad tycker du om Resurs Holding? Kan de behålla sin höga utdelning på 6 procent? /Mvh Tomas
Marcus: Hej! En bra nischbank, troligen lär direktavkastningen och utdelningen blir bra, men jag har inte kollat i detalj på sistone.

Pojkspoling: God förmiddag! Jag sitter på en kalasavkastning på Bioextrax efter det senaste året. Jag tror personligen på tekniken och hoppas/tror på fler kontrakt, men börjar få kalla fötter. Ta hem lite vinst eller ”let your winners run”? Innehavet utgör inte mer än 5 procent av en väldigt diversifierad portfölj.
Marcus: Hej! Jag kan inte bolaget, men strategiskt är det rätt att sälja av lite grann i alla fall. Det går aldrig att vara helt säker på att en kursuppgång fortsätter eller att ett bolags framgångar håller i sig. Behåll det mesta om du tror på bolaget och tekniken, men det är som sagt rätt att ta hem lite vinst ibland.

Calle: Hej Marcus, hur ser du på REIT:s i USA idag? Är de något som du tittar på?
Marcus: Hej! Jag gillar REIT:s lika mycket nu som vanligt. Räntorna är fortsatt mycket låga och reala tillgångar ger inflationsskydd.

Ankan: Har en fundering över hur jag bör tänka! Har ett innehav i Embracer sedan cirka sex månader. Det har tappat nästan 55.000 kr. Tror du de kommer att ta sig i ett perspektiv på max ett par år? Dessutom har jag länge haft Investor och gjort en fin vinst istället, men blivit lite orolig att de ska tappa ännu mer? Mitt innehav i Volvo är inte heller så glädjande! Så tacksam för råd om jag ska sitta lugnt i båten, eller? Tänker att om jag säljer, då är ju förlusten ett faktum.
Marcus: Hej! Jag skulle inte ligga för tungt i de aktierna, men Embracer växer snabbt och borde kunna växa in i värderingskostymen så aktien stiger igen framöver. Volvo brukar tappa mycket resultat i lågkonjunkturer och nu med komponentbrist vet jag inte hur mycket mer uppsida det finns.

Anna: Hej, köpte för några månader sedan fastighetsräntefonden Tessin 1. Sedan dess har den backat någon procent. Nu kommer erbjudande om att lösa in den i förtid. Tycker du man ska behålla eller lösa in den med förlust?
Marcus: Hej! Jag är försiktigt positiv och ska kolla mer på upplägget, men hellre en fond med denna inriktning än enskilda lån via Tessin. Riskspridningen är det nog värt att betala för och hittills har det gått bra för fonden enligt deras uppgifter. Behåll ett tag till. Ibland avviker en kurs från NAV:et.

KS: Hej Marcus! Vad tror du om Cibus, kommer de att gå ned ytterligare? Ska jag vänta med att utöka? Gillar den månatliga utdelningen.
Marcus: Hej! Cibus som bolag gillar jag allt mer, men jag tror aktien kan falla ytterligare efter den långa uppgången.

Fredrik: Hej! Hur ska man tänka generellt kring D-aktier? Corem D ger nu hög direktavkastning. Sagax D mycket mindre.
Marcus: Hej! Ju lägre risk desto bättre då utdelningen är begränsad uppåt (inga höjningar) men har fallhöjd hela vägen ned till noll om det går dåligt för bolaget. SBB D och Sagax D föredrar jag framför Corem D. Corem Pref är däremot lite bättre.

Steffe: Hej, Sinch fortsätter att överraska mig positivt. Tänkte tidigare sälja av en del och ta hem lite av den stora vinsten, men jag har hela tiden avvaktat. Vad ska vi tro om fortsättningen?
Marcus: Hej! Sinch är en tillväxtaktie jag är långsiktigt positiv till. En riktigt bra tillväxtsaga hittills och en av mina favoritaktier inom teknik och IT. Att ta hem en väldigt liten del av vinsten enstaka gånger kan vara klokt ändå, för vi vet aldrig när sagan börjar nå sitt slut.

Lenanette: Hej Marcus! Plötsligt hade våra 1.200 Canadian Utilities gått i fusion med Mulvihill Premium Yield Fund. Vad betyder det? Vilket värde har de nu? När blir det eventuell utdelning? Hoppas du vet mer och kan svara på mina frågor.
Marcus: Hej! Det är väl Canadian Utilities & Telecom Income Fund som går ihop med Mulvihill. Inte bolaget som heter enbart Canadian Utilities. Det här är två inkomstfonder (ungefär som bolag) och sammanslagningen kan jag inga detaljer om, men det är inte helt ovanligt med fusioner.

Clavette : Hej. Jag har noterat att då det önskas tips om avkastnings- och utdelningsaktier så är det sällan du rekommenderar preffar. Varför? Det är ju höga, säkra utdelningar…
Marcus: Hej! Många preffar är ganska dyra och de brukar röra sig i cykler. 2020 var de klart billigare än före och efter. Det är annat med stamaktier där vi kan få höjd utdelning, där kan kursen trenda uppåt längre och högre av den anledningen.

Joel: Hej! Softronic är ett bolag du tidigare nämnt som ett stabilt bolag. Vad är din analys av bolaget och dess framtid? Hur ser chanserna ut till tillväxt? Med vänlig hälsning, Joel!
Marcus: Hej! Ungefär lika bra som vanligt. Nu är dessutom Softronic i en kursrekyl.

HenrikG: Hej Marcus, finns det någon mer D-aktie du tycker är köpvärd nu utöver SBB:s D-aktie? Vänliga hälsningar, Henrik!
Marcus: Hej! FastPartner D tar andraplatsen. Även där är direktavkastningen över 6 procent i alla fall. Inga fyndlägen varken här eller för preffar och många preffar har inlösenkurser långt under aktiekursen. De stabilaste D-aktierna, utan den teoretiska risk som det villkor som finns för Corems D-aktie, känns ändå okej.

Lennart: Hej Hur resonerar du när du förra veckan bland investmentbolag rekommenderade Kinnevik, Bure och Investor? Investor är ju okej, men Kinnevik och Bure? Där har ju kurserna stigit långt över underliggande värden, och de aktierna borde man alltså helt undvika att köpa!
Marcus: Hej! Det är bra bolag med bra portföljer och jag tror inte det blir stora substansrabatter på länge. Har jag fel är det förstås bättre att undvika aktierna nu och köpa dem när de är billigare. Hittills är kurserna tillbaka på juli månads nivåer och lite till lär det falla, men jag gissar att det inte blir någon bråddjup eller lång nedgång. Tyvärr, för det skulle öppna för ännu bättre köplägen.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag! Utdelningsportföljen består av drygt 20 bolag. Tele2 utgör 5.9 procent, Millicom 2,5 procent och Telia 2,4 procent. Totalt utgör bolagen 10,8 procent av portföljen. Jag vill minska antalet bolag för att förenkla bevakningen på sikt. Vilket bolag ska jag behålla och vad en rimlig tyngd i portföljen om jag behåller ett av bolagen?
Marcus: Hej! Jag skulle då ha Tele2 som basinnehav och Millicom som bolaget som kompletterar, för deras verksamhet är i andra regioner än Telias och Tele2:s.

Bertil Christell/Berra: Hej Marcus. Jag har ett stort antal aktier i Kungsleden och undrar hur beskattningen blir om jag antar Castellums erbjudande?
Marcus: Hej! Har du aktiedepå kan du skjuta upp reavinsten tror jag. I ISK och KF påverkas det inte alls.

Sixten: Hej! Finns det uppköpare av Sobi, eller är det bara spekulationer? Mvh Sixten
Marcus: Hej! Det finns det säkert, det har ryktats om uppköp i flera år. Sobi förblir en uppköpskandidat.

Klas : Hej. H&M:s största ägare fyller ständigt på med nya aktier. Känns som de snart börjar närma sig så stor del av bolaget att de köper ut, eller vad är prognosen på sikt?
Marcus: Hej! Jag är säker på att de inte köper ut bolaget inom de kommande fem åren i alla fall. Jag tror det ändå är för stor affär.

Håkan: Hej! Hur ser du på Lundin Energy de kommande åren?
Marcus: Hej! Jag tror världens oljeberoende och sektorns underinvesteringar kommer att ge ett hyggligt oljepris länge till. Lundin Energy är en relativt trygg kassako i sektorn.

Dj Kecke: Hej. Hur ser du på Electrolux? Bra avkastning, hyfsat låg värdering, köpvärd i dina ögon?
Marcus: Hej! Bra cyklisk aktie, men totalavkastningen vill jag minnas har varit sämre än börsindex på både fem och tio års sikt. Electrolux är stabila och överlever, men jag ser heller inte riktigt någon lockelse.

Kalle: Catena Media går nu med vinst men sjönk ordentligt efter rapporten. Vad tror du om framtiden här?
Marcus: Jag tror på en svängig kursresa men med flerårig dragning brant uppåt. USA är loket. Att få sajterna att ranka på Google är svårigheten och risken.

Lene: Hej Marcus! Kan du rekommendera några danska aktier man kan ha i lång tid?
Marcus: Hej! Novo Nordisk! En utdelningstrend som är riktigt stabil.