Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag sina tolv bästa tillväxtbolag spridda över tre sektorer. Han avslöjade också vilket kryptobolag han verkligen gillar.

Hej Marcus: Hej! Ungefär hur skulle du rikta en balanserad tillväxtportfölj enligt olika sektorer, tänker på typ tre till fem års sikt?
Marcus: Hej! Teknikbasen: Apple och Alphabet i USA, Hexagon, VEF och VNV i Sverige. Hälsocentrat: Vitrolife, Cellavision, Bico, SurgicalScience och Synthetic MR. Nöjestillväxten: Embracer och Evolution. Det är mitt förslag på en balanserad tillväxtportfölj på sikt. Ha största andelen kapital i basen, lite mindre i de övriga två delarna. Totalt tolv av mina tillväxtfavoriter.

Per: Hej Marcus! Första landet har antagit BTC som officiellt betalningsmedel, Mastercard köper Cipher Trace och Visa agerar mycket inom krypto. Vad tror du om framtiden för Coinbase?
Marcus: Hej! Kryptovalutor och bolag kring sådant är mycket spännande investeringar, men det är ofta lottsedlar. Coinbase gillar jag och halvårsrapporten var kanonstark.

Mattias: Hej! Hur sjutton får man sin fru att bli intresserad av aktier? Hur mycket jag än förklarar och beskriver så kommer hon inte igång.
Marcus: Hej! Jag tror att bästa chansen är att koppla aktiesparandet till hennes intressen och leverne. Prata om aktier i klädbolagen där hon handlar eller i elbolaget som levererar er ström. Fråga om hon inte vill handla av sig själv, lite som att indirekt få lite rabatt, istället för att några andra ska få hela vinsten av konsumtionen. Aktieutdelning kan finansiera utgifter som ni har, till exempel låta utdelningen från Fortum betala elräkningarna.

Elgu : Hej! Jag ämnar investera en större summa i Brookfield Asset Management Inc och Brookfield Renewable Corp! Vad tror du om värderingen just nu? Är det någon skillnad på den kanadensiska aktien och den amerikanska aktien?
Marcus: Hej! Båda har värderats upp, men jag ser inte vad som skulle få aktierna att börja falla långsiktigt. Bra tillgångar får du ägande i via aktierna. Det är ingen direkt skillnad på de olika noteringarna, det är samma bolag med handlas i olika valutor. BAM delar ut i USD så amerikanska noteringen kanske gör det lättare att jämföra utdelningen med aktiekursen. Annars är det lite rörligt med kurs i CAD och utdelning som nomineras i USD om man vill räkna själv på saken.

Navi: Morsning Marcus! Det betalas 7 kr över budet på Sobi, det kan väl tolkas som att budet är för lågt? Tror du att det kommer fler budgivare, eller är det dags att sälja?
Marcus: Hej! Ja, det kan komma fler bud på Sobi om aktieägarna har lite tur. Chansen finns, men som vanligt är det osäkert. Behåll aktierna och avvakta, 7 kr är inte så mycket att förlora om högre bud uteblir. Eller så säljer du en del över börsen för att säkra kortsiktigt vinst.

Pojkspoling: Tjena! SBB siktar på månadsvis utdelning. Hiss eller diss? Känns som ett bra komplement till Cibus för en riktigt stabil utdelning. Mathandel plus samhällsfastigheter.
Marcus: Hej! Jag ser positivt på SBB:s månadsutdelning, som startar från årsstämman i vår. Detta trots att det blir lite mer administration för bolaget. Kassaflödet blir jämnt och fint för både bolag och aktieägare. SBB och Cibus är bra komplement till varandra.

Anton: Vad har du för tankar om rekylen på Abbvie Inc och vad tror du om bolaget på kort, samt långt sikt?
Marcus: Ser ut som en stor nedgång för en begränsat negativ nyhet om ett läkemedel. Abbvies kurs har fallit som av en chock eller impuls nedåt, mer än att det ännu etablerats en riktig trend. Vet inte när det bottnar, men ett långsiktigt bra läge håller på att uppstå.

Bostäder: Hej Marcus, På tal om SBB, ingenting verkar stoppa kursen just nu, och på detta släps det nya finansiella målet som är nästan tre gånger högre än det gamla. Har du en aning vad som har ändrats för bolaget så att de vågar höja ribban så pass mycket?
Marcus: Hej! Deras substans växer mycket snabbt, men värderingen har kommit upp rejält igen.

Dan: Hej Marcus! En undran, kan Sagax köpa Nyfosa? Utifrån bolagens storlek, är det möjligt?
Marcus: Hej! Sagax kan storleksmässigt köpa Nyfosa, men Sagax är nischat och Nyfosa är brett. Jag är säker på att Sagax inte är intresserat av hela Nyfosa. Det blir i så fall ett annat bolag som tar Nyfosa.

Gräsrot: Tjenare! Vad tror du Fingerprint Cards har för utsikter framöver? Kan det möjligen bli en boom när många vill ansluta sig till deras teknik, tror du?
Marcus: Hej! Fingerprint är sammantaget en helt okej chansaktie och det börjar gå bra för dem igen, men riskerna är höga utifrån historiken och hur tekniken och samhället förändrats snabbt. Fingeravtryck på betalkort kanske aldrig blir fallet om vi istället betalar via kortuppgifterna vi lagt in i mobilen och sen blippar den med QR-kod, eller något.

Mathias : Hejsan Marcus! Tror du att Nordea kommer att besluta om en utdelning i höst? Om inte så känner jag att det kanske är dags att sälja och säkra hem 58 procent plus. Vad tycker du? Hur skulle du göra? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag tror Nordea kommer att genomföra de utdelningar de planerat, för de var villkorade av att de fick för myndigheter. Behåll Nordea ett tag till, kurstrenden tuggar så långsiktigt uppåt och snart har Sampo sålt färdigt. Inte bråttom att sälja tror jag, även om storbanker inte är någon långsiktig favorit.

Ville: Morsning, Marcus! Hur mycket påverkas börsen av att SVT Aktuellt antyder att börsen är högt värderad?
Marcus: Hej! Påverkas inte alls tror jag. Så många småsparare säljer inte brett på grund av SVT och det stora kapitalet bryr sig inte. Däremot om det handlar om ett enskilt bolag skulle det kunna bli en kortare nedgång.

Mage: God förmiddag! Hur ser du på Tele2 och deras potential framöver?
Marcus: Hej! Tele2 är en stabil pjäs bland teleoperatörerna och vi lär få en bra ordinarie utdelning de kommande åren. Sista bonusutdelningen kommer senare i höst/vinter. Tele2-aktien erbjuder mer relativ trygghet och kassaflöden än potential.

Göran-Håkan: Hej, i din ”indexfond” inom bioteknik har du med Linc som investmentbolag. Jag själv sitter på en för mig betydande del i Addlife efter en lång uppgång. Har du värderat dessa bolag mot varandra? Värt att omplacera från Addlife till Linc?
Marcus: Hej! Addlife känns mer som medicinteknik och har en klart tryggare intjäningsbas. Linc är ett investmentbolag inom forskning och riskerna är mycket högre. Jag skulle inte byta, utan hålla fast vid Addlife. Linc passar som en liten del i en bioteknikportfölj, men det är inte förstahandsvalet i sektorn.

Johan: Kungsleden/Castellum! Får man skatta för de 70 procent av mix and match om man byter Kungsledenaktier mot Castellumaktier, eller bara skatta för 30 procent man får i kontanter? Anta mix and match eller sälja Kungsleden över börsen och köpa Castellum?
Marcus: I ISK eller i KF blir det ingen skatt av det slaget. I kapitalbeskattad depå som aktie- och fondkonto kan man mig veterligen alltid skjuta upp skatten när det handlar om att man får aktier som vederlag i samband med en fusion. Kontantbiten vet jag inte, med tanke på hur lågt courtaget är, kanske det är smidigast att slippa hela deklarationsbiten genom att sälja Kungsleden och köpa Castellum – men då i ISK/KF. Det är där det långsiktigt är bäst att ha sina aktier så sådana här fusioner ska gå smidigt.

Micke: Hej Marcus, jag gillar Sampo har haft den länge i min portfölj. Tror du aktien kommer bli mer attraktiv när de sålt av Nordea? Samt vad tror du om Kindred?
Marcus: Hej! Sampos planerade återköp av aktier kan gynna kursen. Kindred är min favorit bland gamblingoperatörerna, som förvisso inte är favoritbranschen.

LB: Hej! Är Kjell & Company värd att teckna?
Marcus: Hej! Känns som en bra chansning, men inte lika bra som Söder Sportfiske som blev en väldigt lyckad introduktion.

Lisa: Hej! Nederländska Prosus har gått otroligt dåligt senaste året, trots att det känns som ett bolag ”rätt i tiden” utifrån innehav och nisch. Ligger nu 20 procent back under en period där mycket annat gått 20 procent plus. Vad är din bild av bolaget och dess framtid närmsta åren?
Marcus: Hej! Verkar ha en bra bombmatta av tillväxtaktier, men de pressas nog av utvecklingen i Tencent. En spännande chansaktie, men för stor slagsida mot Kina för min smak.

Mats: Hej! Tecknar du Cary Group? Tror du på dom som långsiktigt ägande?
Marcus: Hej! Bolaget har bra marknadsposition och produkter, tror jag. Kanske är tiderna med goda börsintroduktioner tillbaka. Långsiktigt ett bra bolag i portföljen, men jag har inte tittat på prospektet än.

TA: Hur ska man tänka angående Veoneer? Mycket snack, olika bud?
Marcus: Det finns två intresserade köpare, men första budet ligger först i kön. Frågan är om det blir något högre.

ML : Hej Marcus, skulle du kort kunna beskriva hur man generellt ser på sälja kontra behålla inom aktievärlden? Är det ”fel” att aldrig sälja, har själv investerat nu i cirka två till tre år aktivt och har nog sålt en enda aktie under denna tid, detta endast för att jag valde att inte behålla aktien framöver, av olika orsaker. 80-90 procent av mina innehav och mitt sparande utgörs av aktier och fonder jag tänkt behålla i princip så länge jag kan, det vill säga så länge aktien eller fonden fortsätter leverera, 5-20 år. Jag blir kluven när man hör att ”Buffett säljer aldrig, han behåller” samtidigt som man ofta läser om att ”nu kan det vara läge för vinsthemtagningar”, vid exempelvis en längre tids uppgång. Hur bör man tänka kring detta? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Även Buffett säljer ibland, till exempel flygbolag strax efter att han sagt att de ska behålla och att de börjat rasa på grund av pandemi. Behåll dina tillgångar så länge framtiden är ljus för dem och du kan vara långsiktig. Möjligen att du hyvlar av vissa innehav lite grann om du vill sänka risken, men för vissa är nog köp- och behåll ett bra koncept. Välj bara rätt fonder och aktier.

Annette: Är det för sent att hoppa på Fortnox och Bico? Och ska man fylla på i Sinch? Undrar också hur du ser på Gullberg & Jansson?
Marcus: De tre första är tillväxtaktier jag verkligen gillar då bolagen är så framgångsrika. På kort sikt och på riktigt lång sikt är det nog inte för sent. På medellång sikt kan det bli en temporär svacka i mitten kanske.