Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka hans nya utdelningsfavoriter är. Han berättade också om en aktie som han betraktar som "en av börsens absolut bästa basaktier".

Mikael: Hej! Har du fått några nya utdelningsfavoriter nu efter att många bolag rapporterat?
Marcus: Hej! Mips är en utdelningshöjare som fallit tillbaka och långsiktigt börjar det bli en ny favorit nu. Oroande trend och hög värdering, men Mips växer ännu så det knakar och det under lönsamhet. Sdiptech Pref höll på att bli nygammal favorit när de var nere runt 110 kr, men sen steg de. Faller de tillbaka igen dit ner mot inlösenkursen 105 kr är det en klar favorit när det gäller lågriskaktier. Om amerikanska investmentbanken Lazard fortsätter falla kommer det att bli en favorit som jag lär framhålla oftare.

Anna: När är det läge att fånga upp Mips efter raset?
Marcus: Tajming är svårt, men jag skulle vänta ett tag till så länge trenden ser så tydligt ut att vara nedåt.

S: Hur ser du på Axfood på fem års sikt?
Marcus: Som en av börsens absolut bästa basaktier!

Kalle: Hej Marcus, har du kvar dina tre kryptovalutor eller har du ersatt cardano som går sådär? Har för mig att du köpte bitcoin, etherium och cardano.
Marcus: Hej! Jag har kvar allt och ser det som en långsiktig option för 2020-talet.

Maja: Hej, vad tror du om utsikterna för AddLife och Hexatronic framöver?
Marcus: Hej! Jag tror att båda bolagen kommer att fortsätta utvecklas bra som just bolag. Förr eller senare kommer det att visa sig i aktiekurserna. Frågan är bara när?

Pelle: Hej Marcus! Det ser ut som om Fed kommer att höja räntan i mars. Vilka typer av aktier kommer att drabbas hårdast? Hur stor nedgång väntar på börsen? Eller räcker de senaste månadernas nedgång? Tack!
Marcus: Hej! Jag tror ingen typ av aktie kommer att påverkas för det är vid det laget redan diskonterat i aktiekurserna och i räntorna (priserna på obligationerna). De aktier som drabbats nu när Feds planer kommit är tillväxtbolag där riktigt mycket av intäkter och vinst ligger långt i framtiden. Blir det oväntat många räntehöjningar räcker inte de senaste månadernas nedgång, men jag tror inflationen kommer att börja mattas under andra halvan av året.

Jocke: Astra Zeneca, varför är det så högt, p/e-talet?
Marcus: Det beror lite på om vi tittar på kärnverksamheten där de rensar bort en massa engångsposter och annat eller om vi räknar på totalen. Kärnverksamhetens värdering så att säga börjar falla nu när den vinsten stiger snabbt. Dessutom är det en konjunkturstabil verksamhet.

Mia: Hej Marcus! Vad tror du händer med Resurs Holding nu? Ska man sälja med stor förlust? Eller kan man sitta still i båten och vänta på vändning, även om det kommer att ta lång tid att vända skutan? Trevlig helg, önskar småsparare!
Marcus: Hej! Chockerande svag rapport. Resurs framstår som ett klenare bolag än vad jag trodde. Sätt en stop loss eller liknande för att begränsa hur länge du sitter kvar. Banken lär inte gå under så det borde komma en vändning någon gång, men när?

Sussie: Hej! Är det köpläge i fastighetsbolaget SBB?
Marcus: Hej! Långsiktiga investerare bör sitta nära köpknappen, efter en våldsam uppgång faller nu aktien tillbaka. Trenden är tydligt nedåt nu, men det varar inte för evigt. Jag vet inte hur djup kurssvackan blir.

Erik: Flera av dina rekommendationer är det som gått absolut sämst på börsen. VNV, Klimator med flera. Du snackade ner Electrolux och höjde Husqvarna. Vad hände? Jo, Electrolux drog iväg som fasen och höjde utdelningen och Husqvarna stannade av helt. Kommer aldrig ta några tips från dig.
Marcus: Nu ska vi inte överdriva. Husqvarna och Electrolux har gått ungefär lika svagt på börsen i år, men på ett års sikt har Husqvarna gått klart bättre. Klimator låter inte ens bekant för mig. Vad är det för bolag? VNV återhämtar sig säkert de kommande åren, det är inte på jättekort sikt som jag tipsat om någon aktie.

Leif: Flera av dina råd har gått mycket bra. En av de analytiker jag lyssnar mest på. Xpel Inc har gått mycket bra, men ser nu ut att sega sig ner. Vad tror du om framtiden i den aktien
Marcus: Tack! Amerikanska Xpels vinst pekar fint uppåt på årsbasis så det ser lovande ut. Intäkterna växer också, men kanske ser vi en avmattning senaste kvartalet. Känner inte till Xpel sen tidigare. 

Yvonne : Hej, jag har fått många goda råd under de år jag följt dig. Man kan inte skylla på någon annan då det är ens eget beslut om man ska följa råden eller ej.
Marcus: Hej! Tack. Mycket beror också på hur man hanterar ett råd och när man eventuellt följer det. Köper man allt på en gång eller sprider man ut köpen över tid? Och motsvarande för säljtips.

Olof: Hej Marcus! Vad tror du om SBB B? Kursen har rasat från absoluta toppen med över 30 procent, finner du det motiverat?
Marcus: Hej! Det var nog inte motiverat att aktien steg så mycket som den gjorde. Nu har kapitalflödena vänt utan negativa bolagsnyheter. Jag tror kursen pendlar kring det motiverade värdet över tid. Så är det nog i de flesta bolag. Marknaden överreagerar i både uppgång och nedgång.

Benke : Är det vettigt att köpa Investor för 2 miljoner för en investering på fem år?
Marcus: Det beror på hur ditt sparande ser ut i övrigt. Hela portföljen bara i Investor B är kanske inte nödvändigt, men som ett stort basinnehav fungerar det bättre.

Hans: Hej! Jag hittar ingen info om Fortnox bokslutsrapport. Måste den inte meddelas?
Marcus: Hej! Fortnox rapport kommer den 16 februari enligt https://www.fortnox.se/investerare-3/

David: Hej Marcus! Finns det risk att FI drar in tillstånd för bankverksamhet då de anser att Resurs Bank följer inte konsumentkreditlagen och i så fall hur sannolikt är att det blir så? Bör man vara orolig och överväga att sälja sina aktier på grund av det?
Marcus: Hej! I värsta fall blir det nog böter. Kan aldrig tänka mig att hela tillståndet ryker. Men det är kanske ett lite småfarligt läge när aktien bara faller, som om marknaden oroade sig för värre och värre saker i Resurs. Troligen är det förr eller senare en överreaktion på nedsidan, så det blir uppstuds, men från vilka nivåer?

Marie: Hej! Hur har du diversifierat din portfölj?
Marcus: Hej! Genom att ha över 40 olika placeringar i flera olika länder och i många olika branscher. Dessutom både värdeaktier och tillväxtaktier.

Caro: God morgon, Marcus! MTG ska ju dela ut 28 kr, tror du att kursen sjunker lika mycket då? Bättre att ta hem vinsten om den ligger runt 28 kr idag?
Marcus: Hej! Ja, kursen borde sjunka ungefär lika mycket som utdelningsbeloppet. Spelar ingen roll om man säljer precis före eller efter om man har ISK eller KF.

Agneta: Hej Marcus! Behöver ditt råd angående Astra Zeneca-aktien. Är det läge att sälja av? Eller fortsätta köpa fler aktier?
Marcus: Hej! Vinsten stiger för Astra, vars aktie ligger i en stigande kurstrend. Behåll eller köp mer aktier.

Alexandra: Hej Marcus! Rekommenderar du räntefonder som en ”krockkudde”/skydd av sin portfölj med tanke på inflationen globalt och kommande räntehöjningar? Om så, vilka skulle du välja om man har aktier i Sverige och i USA? Och hur mycket, hur länge?
Marcus: Hej! Räntefonder är helt okej om man vill ha trygg placering som kan slå bankkontot på säg ett års sikt eller drygt det. Jag skulle välja svenska fonder för att slippa valutariskerna, valutakurserna kan svänga mer än en hel årsavkastning på räntemarknaden nämligen. Jag brukar framhålla Spiltan Högräntefond, Carnegie Corporate Bond och Lannebo Corporate Bond här. Även räntehedgefonden Excalibur kan du titta på. Själv har jag bara kontosparande för att då är kapitalet mest lättillgängligt och ovanpå det tråkiga och säkra aktier som Tele2 B istället för räntefonder.

Maggan: Hej Marcus! Neste har gått ner väldig mycket. Är det dags att sälja? Vad tycker du om SSAB? Utdelning är 11 procent men aktien verkar vara för dyr. Köpa eller avvakta?
Marcus: Hej! Finska Neste går hyggligt bra som bolag så där tänker jag inte ge upp. SSAB har sin bästa tid nu, bra att behålla ett tag till och sen sälja.

Jonas: Det verkar som Sinch på något sätt bottnat. Trenden ser ut att sakteligen stiga något. Vad tror du?
Marcus: Kan mycket väl vara så att marknaden har nått en jämvikt i Sinch, så kursen nu i alla fall bottnat kortsiktigt. Rapporten den 17 februari blir intressant.

Anders: Hej Marcus. Vad tror du om Stillfront? Analytikerna ser positivt på bolaget, men aktien vill inte lyfta.
Marcus: Hej! Så länge inte den organiska tillväxten tar fart lär inte aktien göra det heller. Tids nog lär de få upp ångan igen tror jag.