Chatt I fredagens chatt rankade Marcus Hernhag de fem bästa svenska utdelningsaktierna just nu. Han listade också de tre mest stabila svenska utdelningsbolagen efter pandemin, samt avslöjade sitt senaste "lite större köp".    

Monique: Hej Marcus, de fem bästa svenska utdelningsaktierna att köpa just nu, enligt din mening?
Marcus: Hej! Jag gillar Cibus och Castellum bland fastigheter. Astra Zeneca inom hälsovård, då bolaget har aldrig sänkt utdelningen. Investor bland investmentbolagen för de delar ut även i kriser och har bra historik. Evolution Gaming får bli utdelningshöjaren nummer ett.

Ferdinand: Vilka är, enligt dig de tre stabilaste utdelningsbolagen i Sverige nu efter pandemin?
Marcus: Astra, Wihlborgs och Tele2 lär dela ut i vått och torrt. Mycket stabilitet i olika sektorer får du i de tre aktierna.

Kurt: Hej Marcus. Hur stor kassa har du nu och när köpte du stort i ett bolag senast, och vad?
Marcus: Hej! Jag har 3,2 procent i kassan just nu. Mitt senaste lite större köp var kanadensiska begravningsbyrån Park Lawn. Månadsutdelning, stabila kassaflöden och fortsatta förvärvsambitioner.

Pia: Hej! Jag köpte för någon månad sedan Handelsbanken Hållbar Energi A1 och SolTech Energy Sweden men de har inte utvecklats särskilt bra. Tänkte att miljö/energi kan vara bra på sikt. Vad är din generella åsikt om det?
Marcus: Hej! Jag tror säkert det området blir bra på sikt, men efter en lång tids uppgång råder nu en period med vinsthemtagningar och sektorrotation från miljö och ren energi. Långsiktiga behåller.

Rune: Hej. Blev uppringd av Force Capital, som erbjöd mig att köpa aktier i Kvanto innan de ska börsnoteras. Känner du till något om Kvanto?
Marcus: Hej! Nej jag känner inte till Kvanto, och fråga dig alltid varför de ringer just dig och vill att du ska investera. De bästa bolagen och aktierna står professionella investerare och institutioner i kö för att köpa i före börsnotering, eller som ankarinvesterare. Är du kund hos Force Capital eller ringde de ändå?

Tobias: Hej! Vad tror du om Neste Oyj? Är det köpläge efter att de gått ner sista tiden? Ha de gott!
Marcus: Hej! Sett på flera års sikt tror jag säkert det. Nu är det en kurssvacka, men det är inte så att bolagets framtid mörknat direkt. Förnyelsebart bränsle till flyg och annat hör framtiden till och jag har inte hört om något bakslag för Neste som bolag.

amf: Hej Marcus, har i nuläget gjort sammanlagt 75.000 i vinst på Irisity (131 procent), Embracer (27 procent), Sinch (38 procent) och Evolution (56 procent). Snälla, ge mig ett råd. Ska jag nöja mig nu och inte riskera en plötslig nedgång, eller ska jag fortsätta hänga kvar? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Du behöver utveckla portföljhantering och riskhantering som fungerar för dig. Ett förslag är att du årsvis säkrar en del av vinsterna från tillväxtaktier, de år de har gått upp. Sälj en del och placera i säkrare värdepapper. Har du ett system för att skydda vinsterna men ändå ligger kvar med en stor del av kapitalet behöver du inte fundera så mycket subjektivt vilken dag eller vecka du ska sälja utan mer se till portföljfördelningen mellan offensiv del och defensiv del.

Benny B: Fortnox, Embracer och Kindred, har tåget gått eller finns utveckling kvar?
Marcus: Bolagen utvecklas bra, men till exempel Fortnox är äntligen i en kursrekyl som inte ser ut att bli så djup jag trodde den skulle bli. Titta på kursgraferna för 2010-talet. Det här decenniet kommer säkert att innehålla en del svackor det också, men det är klart att det finns chans till mer uppgång framöver. Du bör oavsett det följa med noga och bevaka trenden om du köper aktier som går som ett spjut uppåt.

Hybriden: Hej Marcus, Catena Media är ett kundanskaffningsbolag som varit på tal tidigare. Man levererar idag en omvänd vinstvarning som ligger relativt högt över analytikernas estimat. Hur ser du på bolagets styrkor, svagheter, möjligheter och hot?
Marcus: Hej! Jag tror Catena Medias återtåg har börjat, även om jag ännu inte är helt säker på hur väl de egentligen klarar av att ta hand om de förvärvade bolagen. Grundarna till köpobjekten sålde i regel allt och lämnade då och den specifika spetskompetensen för att ranka högt på google, etc, går då förlorad. Sammantaget är Catena Media en bra chansaktie.

Mackan: Kambi, Evolution, Instalco, Avanza, Nibe, Bure, Sinch, Latour, Investor, Cellink, Kinnevik, Embracer har jag i min portfölj. Cirka 18 procent Investor som största innehav, sen ganska jämt fördelat bland övriga. Känns det okej, vad skulle du ta bort eller lägga till?
Marcus: Du har en bra men ändå offensiv portfölj med stora tillväxtinslag. Jag ser inget innehav jag ogillar som bolag, bara en del höga värderingar vilket i och för sig är välförtjänt i goda börstider.

Clavette: Hej. Jag har Klövern pref. Inför Corems köp av Klövern erbjuds för varje preferensaktie i Klövern 1,12 nyemitterad D-aktie i Corem, alternativt 1,0 nyemitterad preferensaktie i Corem. Vad rekommenderar du för val? /Clavette
Marcus: Hej! Min utgångspunkt är att du byter till preferensaktien, för den är helt likvärdig med den du redan har. D-aktien har högre risk men ger högre direktavkastning, så det är en lite annan typ av placering.

Saerdna : Vad tycker du om Corems bud på Klövern?
Marcus: Jag gillar logiken då verksamheterna är snarlika och de har samma storägare i form av Rutger Arnhult. Budet är på en rimlig nivå, då båda stamaktierna handlas med rabatt.

Hacke: Hej! Äger både Corem och Klövern Pref, ungefär lika mycket av vardera. Tycker du man ska tacka ja till Corems bud på Klövern? Om ja, bör man välja Corem Pref eller D, hur ska man tänka? Det erbjuds ju 1,12 D pref Klövern pref alternativt 1 Corem Pref och så står det så här ”stamaktierna av serie D årligen ha rätt till sammanlagt femtio (50) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A och B, dock högst 20 kronor per stamaktie av serie D per år”.
Marcus: Hej! Tacka ja och välj preffen för den är mest likvärdig. Sen får även Corems preffägare ett erbjudande om D-aktier, men tills vidare tror jag Corems preff blir kvar på börsen med tillräckligt god omsättning. Nya D-aktien har högre risk och högre direktavkastning, så det är en förvisso bra placering med mer offensivare.

Hans: Om jag ska köpa Investor ska jag göra det före eller efter aktiespliten? Ha en bra helg.
Marcus: Spelar ingen roll om du har ISK eller KF. I vanligt aktie- och fondkonto där du en dag ska deklarera ingångsvärdet slipper man justera för aktiesplitten om man köper efteråt, men det är bara en mycket liten fördel.

Jonte: Lundbergs eller Industrivärden vilken skulle du välja, i Lundbergs så får man ju en stor del Industrivärden men med premie? Eller skulle du hellre lägga äggen i Bure-korgen?
Marcus: Långsiktigt skulle jag välja Bure i tillväxtsegmentet i portföljen. Annars köper jag gärna Lundbergs de perioder aktien har substansrabatt, men då skulle det vara en placering i värdeaktiedelen i portföljen.

Andreas : Hej. Nobina gör ett bra resultat, vad har man att vänta framåt när de tillfälliga ersättningarna minskar? Öka eller sälja?
Marcus: Hej! Jag skulle inte öka på de här nivåerna, men så länge kurstrenden är uppåt tack vare starka rapporter är det inte bråttom att sälja heller. Behåll tills vidare, men frågan är hur högt kursen kan klättra då det inte är något uppenbart tillväxtbolag direkt. Börjar marknaden lita på att utdelningen och kassaflödena är riktigt stabila framöver kan det i och för sig motivera en högre värdering.

Rosie: Hej Marcus. Jag har sen cirka fem år tillbaka aktier i Saab men de har trots stora ordrar inte rosat marknaden.Jag har förstått att det tar tid att få vinst i sådana stora ordrar och nu har även ESG-trenden bromsat utvecklingen, för vad jag förstår så köper inte stora fondbolag in dem längre. Jag undrar vad du anser om Saab framåt? Det skrivs inte så mycket om bolaget. Ska man bita i det sura äpplet nu och sälja eller fortsätta att behålla? Har en förlust på 30 procent. Kan du ge förslag på några aktier som har bra utsikter framåt?
Marcus: Hej! Saab är ett bra bolag inom försvarsindustrin, men alla experter som hyllar dem till trots går kursen rätt trögt år efter år. Jag tror det bottnat nu, så du kan behålla, men sätt en gräns för ditt innehav (stop loss).

Selma: Hejsan Marcus Har en fråga om jag ska välja att fördela mina fonder i fler fonder/ aktier i stället? Jag har precis nu blivit medlem och vill sätta mig in i sparandet av fonder/ aktier efter att i ett antal år mer placerat på inrådan från goda vänner som har kunskap. Min fördelning är nu 360.000 kr i Handelsbanken Sverige Tema, 153.000 kr i Hållbar Energi, 204.000 kr i Multi A 75 A1 SEK. Skulle du råda mig att välja fler för att sprida riskerna plus chanserna till ökad vinst?
Marcus: Hej! Investmentbolagen förvaltar kapital billigare än aktiva fonder och dessa aktier kan säkert matcha utvecklingen för dina fonder. Kanske du skulle sprida riskerna till Kinnevik, Investor och Svolder över tid.

linda: Vad tycker du om ordspråket ”buy land, they don’t make it anymore”? Köpa Holmen eller något fastighetsbolag på det spåret?
Marcus: Det är bra att placera i reala tillgångar som skogsfastigheter och fastigheter. Vi blir inte rika snabbt, men det är relativt trygga tillgångar att ha som bas i aktiesparandet. Holmen, SCA och Stora Enso i rekyler är något att hålla utkik efter.

Rosse: Hej! Vad tycker du om Sectra på lång sikt? Är det rätt bolag i rätt bransch? Kan det finnas långsiktig potential i bolaget? Eller tror du mer på nåt annat bolag med liknande inriktning?
Marcus: Hej! Sectra är rätt bolag i rätt bransch, men aktien är svårvärderad och dyr även om det fallit tillbaka en bit nu. Långsiktigt har det lönar sig att köpa i kurssvackorna.

Krister B: Hej Marcus! Min son, som är 45 år, skulle vilja ha pengar sparade till pensionsdags. Det är ju cirka 20-25 år dit. Han är gymnasielärare så det lär ju inte bli någon större tjänstepension. Jag har föreslagit honom någon Indexfond med låg avgift alternativt någon Kapitalförsäkring. Men det kanske finns något som är bättre? Vad tycker du? Om Indexfond vilke n/vilka i så fall? Om Kapitalförsäkring, vilken. Hoppas på svar och hjälp Krister. (prenumerant på PA sedan första numret)
Marcus: Hej! En investeringssparkonto hos Avanza eller Nordnet och sen aktier i investmentbolag är mitt utgångstips. Att ta rygg på framgångsrika finansfamiljerna som äger dessa bolagen har lönat sig bra historiskt sett. Indexfonder är inte fel det heller, men är ingen favorit hos mig.

Johan: Hej Marcus! Som ny på börsen så ser jag dagliga rekommendationer om vad man ska köpa, behålla och sälja. Hur ska jag som småsparare tänka kring det? Ska jag köpa aktier som får rekommendationer?
Marcus: Hej! Det är bättre du letar bolag som gynnas av samhällstrenderna. I alla rekommendationer och analyser kan du ibland hitta en del information om sånt. Det är intressantare för långsiktiga placerare än om analytikerns slutsats är köp eller behåll på 6-12 månader.