Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag sina fem bästa investmentbolag på tio års sikt. Han tipsade också om en "riktigt bra basaktie".

Sofie : Hej Marcus! Vilka fem svenska investmentbolag skulle du helst äga på tio års sikt?
Marcus: Hej! På tio års sikt skulle jag välja investmentbolag med tillväxtprägel. Investor som bottenplatta och där finns det substansrabatt. Det gör det även i VNV, som får sällskap av Bure, VEF och Creades. Tre riktigt spännande tillväxtkorgar med aktier. Det är mina fem ”bästa” investmentbolag på tio års sikt.

Helene: Hej Marcus, tycker du att Axfood är en bra aktie att lägga till en utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Ja, absolut. Synd bara på senaste kursuppgången, det var ett klart mer lockande läge före den. Sett över flera är tycker jag Axfood är en riktigt bra basaktie.

Oliver: Stora försäljningar från Rutger Arnhult i Castellum. Vad tror du det beror på?
Marcus: Kursen har gått upp en bit och han vill ta hem vinster inför andra affärer. Eller för att göra något utanför börsen i privatlivet.

Maria: Hej! Hur tror du att Millicom- och Embracer-aktierna kommer utvecklas på längre sikt? Jag har många aktier i båda bolagen men ligger rejält back i båda. Känns inte roligt när det lyser rött men är beredd att behålla om det finns chans till revansch för bolagen. Vad är din uppfattning?
Marcus: Hej! Embracer är en långsiktig favorit inför 2020-talet. Datorspel är en växande bransch och de flesta av alla förvärv borde löna sig förr eller senare. Millicom har däremot inte direkt överpresterat på många år nu. Att kursen ligger på 2006 års nivåer säger något negativt om bolaget, även om det blivit en del aktieutdelning under åren.

Björn : Hej Marcus! Jag undrar hur du ser på Buffetts Berkshire Hathaway, Berk. B och på kursen som nu är cirka USD 300?
Marcus: Hej! Berkshire är fortsatt som en stor USA-fond med minimal avgift. Deras kostnader för huvudkontoret är minimala och förvaltningen kanske inte är lika aktiv och typisk de senare åren, men visst finns det mycket bra i portföljen. Deras stora kassa gör att de långsiktigt skulle gynnas av en börsnedgång.

Lena : Hej Marcus! Hur ser du på Camurus aktie? Behålla eller sälja fast några rekommenderar köp? Dina funderingar? Tack på förhand och trevlig helg!
Marcus: Hej! Camurus har lovande teknik, men förseningar och annat gör att det inte är något klockrent köpläge ändå. Oroväckande negativ kurstrend just nu.

Dividend Santa: God dag! Tycker du det är för sent att hoppa på Iron Mountain?
Marcus: Hej! Nej, jag tror inte det. Spontant ser det ut som att arkivbolaget/lagringsmedia ligger i långsiktigt stigande kurstrend och ger en direktavkastning på 5 procent. En lagom stigande kurstrend är sällan för sen att hoppa på, det är värre om man ser en riktig acceleration för då kan det vara någon sorts slutfas på uppgången.

Tomas: Hej. Nobina har fått ett bud på 108 kr som styrelsen har godkänt. Kan det komma ett högre bud om mer än 10 procent nobbar budet? Vad gör du själv med dina aktier? Hälsningar, Tomas!
Marcus: Hej! Sannolikt går budet på Nobina igenom, det ser vi på kursen som ligger strax under budnivån. Marknaden tror med andra ord att budet går igenom. Det tror jag också, men jag är inte supersäker. Jag sålde därför knappt hälften av mina aktier över börsen och funderar på om jag ska sälja resten eller ta budet. Tackar vi ja och väntar till i januari slipper vi courtage och får 108 kr istället för 107 kr.

Christer : Hej Marcus. Är du fortsatt lika positiv till VNV Global? Den gick ju fint för att sen tappa rejält.
Marcus: Hej! Ja, stora kursändringar är vardagsmat för tillväxtbolag. Just nu är det e-hälsobolaget Babylons aktiekurs som rasat, vilket drar ned VNV. Långsiktigt har mig veterligen inget avgörande förändrats.

Jonte : Hej Marcus! Det står Ica Acceptaktie i mitt Avanza… Var är mina pengar, haha? När får jag dem? För framtida lärdom, hade det varit bättre att sälja av Ica-aktierna själv? Och på så sätt fått likviderna mycket snabbare?Hade behövt dem nu för att investera i annat. Nu ligger ju pengarna bara där.
Marcus: Hej! Du får likviderna den 20 december enligt planen. Visst hade du kunnat få likvider snabbare över börsen, men då blir det courtage när du säljer.

Tanga-Tony: AT&T meddelade utdelning och aktien gjorde ett litet glädjeskutt. Den handlas på attraktiva nivåer efter en tids kräftgång. Eller vad tycker du? Dags att gå in igen?
Marcus: Jag tror det var en höjd rekommendation från Morgon Stanley som fick upp aktien. AT&T kommer att sänka utdelningen efter avknoppningen och det med mer än vad den motiverar. AT&T är pressat kursmässigt så kortsiktigt kanske det är behåll som gäller. Långsiktigt har jag lite gett upp om bolaget, även om de blir renodlade och klart bättre om ett år.

Stockman: Hej! Vilket av följande bolag föredrar du på lång sikt, Brookfield Renewable Corp eller TransAlta Renewables Inc?
Marcus: Hej! Brookfield känns mer lockande på grund av vattenkraften.

Bebbe : God morgon, Marcus! Nobina är under uppköp. Om jag accepterar budet nu, får jag även vara med om det kommer ett höjt erbjudande? Är det läge att sälja redan idag?
Marcus: Hej! Ja, det går att sälja aktier över börsen även om man fyllt i att man accepterar budet. Det går också att ändra sitt svar om allt är som det ska hos din bank. Det vore konstigt annars.

Dan: Hej! Du har rekommenderat Spiltan Investmentbolag ett tag nu, på grund av deras substansrabatt. Hur går tankarna nu när den har gått över till en rejäl premie? Blir den som alla andra investmentbolag?
Marcus: Hej! Aktien lockar mindre när det är premium.

Soli: Hej, tycker du att man ska acceptera budet på Nobina? God Jul!
Marcus: Hej! Ja, det är tillräckligt högt.

Jonas: Lite nyfiken på din syn av Embracers senaste förvärv?
Marcus: Stort och förvånande, men kan vara bra för det. Hade räknat med digitalare förvärv än brädspel, men de får massor av olika varumärken och ett lönsamt bolag.

Monica i Östersund: Hej! Sålde mina 100 Ica-aktier 17 november -21 för 534 kr per aktie. Till Ica. Har ej fått någon information om försäljningen, varken från Länsförsäkringar eller Ica. Jag undrar förståss var mina pengar eller mina aktier finns? Tacksam för svar. Monica i Östersund.
Marcus: Hej! Sålde du över börsen ska du ha fått likvider för länger sen. Tackade du ja kommer pengarna den 20 december eller så.

Linda: Tjena Marcus! SBB har gått som tåget i år. Ett bra bolag med duktig ledning. Hur ser du på framtiden för SBB om räntan stiger?
Marcus: Hej! Det skulle hämma uppgången, men lite högre räntor knäcker inte fastighetsbolagen som då kan höja hyrorna tack vare högre inflation. Riktigt höga räntor skulle vara direkt negativa.

Simme: Är det dags att sälja Stillfront nu och satsa på annat, eller tror du den kommer tillbaka?
Marcus: Förr eller senare kommer Stillfront tillbaka. Det har varit svackor i tillväxten och aktien förut. Svängig bransch, fråga bara G5.

Nyfiken : Hej Marcus! Hur är din syn på Sinch, vågar man satsa mer på den aktien?
Marcus: Hej! Det kanske inte är någon brådska så länge kurstrenden är fallande. När det bottnat och marknaden börjar se allt ljusare på bolaget är det däremot ett riktigt bra läge.

Sookie: Tillväxtaktier har tagit mycket stryk i år, kan det bli ett stabilare 2022?
Marcus: Nej, stabilare tror jag inte det blir. Det kan bli stigande räntor eller ränteoro och press på tillväxt ett tag till. Sen borde det vända och då kommer kurserna tillbaka. Potentialen finns där, men just stabila kursrörelser tror jag inte på.

Maria: Hej! Tack för ditt svar angående Millicom och Embracer. Tycker att det är märkligt att det ligger riktkurser på över 500 kr på Millicom från några analytiker. Tror du att det skulle kunna komma ett bud på Millicom?
Marcus: Hej! Millicom har varit en uppköpskandidat till och från i över tio år. Jag tror inte på något uppköp, även om det ändå finns en liten chans.

Simon: Hej Marcus! Är det bara jag eller kan ett led i Embracers förvärv vara att digitalisera brädspel, till exempel spela online med andra och så vidare?
Marcus: Hej! Jag tror också att den stora korgen av varumärken kommer att användas till digitala satsningar på något vis.

Waldemar: Hej! Det var tack vare dig Marcus som jag och säkert många andra fick upp ögonen för Nobina. Speciellt med anledning av budet på 108 kr har värdet på aktien ökat till belåtenhet. Har läst att det eventuellt även finns andra som är intresserade av köp av Nobia. Hur ska man göra nu med aktien?
Marcus: Hej! Jag tror inte på något högre bud från någon annan aktör, men visst finns det en liten sådan chans.

Fredrik: Rekommenderar du fortfarande övervikt aktier framöver? Eller är vi nära en nedgång?
Marcus: Jag är försiktigt optimistisk. Ungefär som vanligt, fast vi har ingen stabil stigande trend längre så vi får se upp och tänka mer på riskanteringen.

Dennis F: Hej Marcus! Vad har du för uppfattning gällande aktien Orexo? Blir intressant vad du svarar.
Marcus: Hej! Orexo har jag aldrig gillat. De är oförändrade i kurs på fem år, vilket nog säger en del om utvecklingen i bolaget.

Lene: Hej! Tycker du att man har bra nog riskspridning om man bara har nordiska aktier?
Marcus: Hej! Vi kommer långt med nordiska aktier, men någon aktiv globalfond eller nordamerikanska bolag skulle göra det ännu bättre.

Moderator: Nästa fredag är det julafton, och chatten gör ett jul- och nyårsuppehåll. Marcus Hernhag är tillbaka i aktiechatten fredagen den 7 januari.