Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka hans fem amerikanska favoritaktier är. Han berättade också vilken IPO han är sugen på att teckna just nu, samt tipsade om  tre intressanta investmentbolag.

Tanga-Tony: Hej Markus. Vilka är dina favoritaktier i USA just nu?
Marcus: Hej! Fem favoriter är Crown Castle och Digital Realty inom infrastruktur för IT, JNJ och Abbvie inom hälsovård, samt WP Carey inom fastigheter. De är aktier som inte tokrusat i vart fall, utan ger åtminstone hyggligt mycket för pengarna. 

Richard: Hej! Fractal Gaming IPO, intressant bolag?
Marcus: Hej! Ja, de är klart intressanta som chansaktie/tillväxtbolag. 

Saerdna: Vilken IPO är mest värd att teckna nu? Kommer du att teckna någon?
Marcus: Fractal är jag lite sugen på. 

Hajen: Hej! Ska man teckna Fractal?
Marcus: Hej! Ja, teckna och försök att få tilldelning. Intäkterna stiger, vinsten stiger, men värderingen ser nästan misstänkt låg ut jämfört med tillväxten. Oklart hur uthållig fjolårets vinst på 2,80 kr per aktie är, men jämfört med den jämna och fina teckningskursen på 41 kr känns det som en lockande värdering. Ett p/e-tal på 14-15 är med dagens börs inte högt även om jag inte djupanalyserat resultatutvecklingen. Hårdvara till PC är en tuff bransch även om Fractal är nischade mot speldatorer. Ankarinvesterarna tar över hälften av erbjudandet och bland andra Tin Fonder ingår i den skaran. 

Steffe: Hej, funderar på att lägga in mera pengar i min ISK och köpa några fler fonder. Har redan Handelsbanken Hållbar energi, Robur Ny teknik och Technology samt Tin Ny teknik. Vad är vettigt att satsa på enligt dig?
Marcus:
Hej! Det tycker jag är tre vettiga fonder att satsa på, även om de efter kursuppgångarna har relativt hög risk. Ju större uppgång, desto större vinsthemtagning/rekyl kan det bli på börsen. Långsiktigt är det ofta ändå värt de lite större svängningarna, så länge den långa trenden pekar uppåt. 

Steffe: Hej igen, jag menade alltså vilka andra fonder än de jag redan har som kan vara vettigt att satsa på?
Marcus: Hej, något inom hälsovård kanske? Som Rhenman Healthcare. 

Mikael: Hej Marcus, vilka tre invesmentbolag ser mest intressanta ut just nu från ditt perspektiv ? Tack för en grym chatt!
Marcus: Hej! VEF och Spiltan för den som vill ha lite mer chans, Investor för den som vill placera lite säkrare. 

Tomas Göransson: Hej Marcus! Tror du att Cibus Nordic höga utdelningsstrategi är hållbar? Mvh Tomasa
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Deras mål är att höja utdelningen med i snitt 5 procent om året. Skulle de ha lägre utdelning skulle de kunna växa snabbare, men för utdelningsinvesterare är det en bra aktie. 

Elin : Hej! Vad tycker du om CapMan på dagens nivåer efter rapporten? Har du tips fler nordiska bolag inom samma bransch? (Ej EQT)
Marcus: Hej! Jag gillar fortsatt Capman men, men kursen har rusat på sistone så vi kanske ska tänka på risken där. Jag har letat och inte hittat något annat motsvarande i Norden. I Nordamerika finns det däremot flera riskkapitalbolag och kapitalförvaltare noterade, som T.Rowe Price, Lazard och Blackrock. 

Klas: Hej Marcus! Om jag inte missminner mig så brukar du rekommendera SBB B som en bra utdelningsaktie. Men är inte SBB D att föredra, den har väl ungefär tre gånger så hög utdelning?
Marcus: Hej! Ja, fast SBB D kommer aldrig att höja utdelningen. SBB B höjer den årligen så här är både risken och potentialen större. 

Johan: Tja Marcus. Kan det vara läge att dra nytta av lite billigare dollar i Nordamerika och investera i amerikanska och kanadensiska aktier, om man hittar något man gillar och tror på?
Marcus: Hej, ja det är klart bättre läge ur det perspektivet nu än när dollarn kostade över 10 kr. 

Maria: Hej! Är Volvo dyr, rätt pris eller billig med tanke på fin rapport och bra utdelning? Är det bra möjlighet att köpa på sig Volvo nu tror du? Jag kan tänka mig att behålla på lång sikt men skulle helst se att den inte sjunker för mycket i värde på kort sikt.
Marcus: Hej! Volvo är rätt aktie för den som investerar efter trender och konjunkturer, för nu stiger orderingången kraftigt och sen kommer stora resultatlyft. Men alla vet att Volvo fyndar man när orderingången har fallit några kvartal eller ett till två år, strax innan det vänder upp. Kursen svänger mycket utefter konjunkturen. 

Airport driver: Godmorgon! Hur ser du på preffar just nu och i synnerhet Akelius Pref? Kan de vara värt låna lite för att köpa?
Marcus: Hej! Akelius Pref är avnoterad, men Akelius D ger hyggliga 6,6 procent i direktavkastning även om den saknar företrädet som preferensaktier har till utdelning. Bland preffarna tycker jag fortsatt att Volati, Corem och Klöverns preffar är intressanta men inga direkta fynd heller. Ska man låna för att köpa ska man vara lågt belånad och pantsätta en stabil tillgång som en fastighet. I längden är det bäst att skynda långsamt och inte riskera för mycket. 

NÅ: I mitt aktieinnehav har jag bland annat följande investmentbolagsaktier: Bure, Creades, Latour samt Industrivärlden, Investor och Kinnevik. De tre första har rejäl substansbonus och resten har rabatt. Jag ska inte gallra bort något bolag men vill ”toppbeskära” några. Ska två halveras eller tre beskäras med tredjedel? Vilka?
Marcus: Föreslår att du hyvlar hårdast där subsanspremien är störst, Creades och sen Bure och Latour. Även Kinnevik där rabatten krympt efter kursrallyt kan du hyvla på. Jag brukar föredra att ta hem vinster lite här och där mer än att halvera innehav.  

Robin i Göteborg: Hej Marcus! Jag vill banta ner antalet bolag i min portfölj. Något du spontant hade plockat bort eller bytt ut? AT&T, Castellum, SBB D, Investor, Kinnevik, Industrivärden, Plejd, Projektengagemang, Ovzon, Bayer, Enbridge, TransAlta Renewable, Minesto, Fortum, Sampo, Telenor, DNB.
Marcus: Hej! Minesto må vara en kul lottsedel, men jag är skeptisk till bolag tills de bevisat sig. Intäkterna per aktie stiger inte utan snarare sjunker. 

Micke: Tror du att Oneok kan nå de gamla kursnivåerna från början av förra året eller verkar företaget i ”fel” bransch?
Marcus: Tveksamt om de orkar ändå upp till de nivåerna inom överskådlig tid. Lär ta några år i så fall. 

Klöver: Hej Marcus, bankaktier rosar ju inte marknaden precis med undantag av Nordnet. Varför har Nordnet gått så starkt på sistone?
Marcus: Hej! Just nätmäklarna har medgång nu resultatmässigt. Många vill nog också spekulera i sådana kursrallyn. 

Anna: Hej! Varför går Astra Zeneca så trögt? De har ju många olika mediciner godkända för olika områden. Värd att köpa? Tack
Marcus: Hej! Aktien börjar komma ned mot lite mer intressanta nivåer igen. Svårvärderat bolag, men kärnverksamheten är bra. 

Frasse: Hej! Bör jag flytta mitt kapital från aktiekonto till ISK om jag ska fortsätta spara många år till?
Marcus: Hej! Statistiskt sett borde det löna sig på 10-20 års sikt. 

Camilla: Vad tror du om bankernas framtid i Sverige? Varför är kursen på svenska storbanker så låg trots höga vinster? Man får en känsla av att man inte tror på bankerna som institut i framtiden.
Marcus: Det finns inga tillväxtförutsättningar för storbankerna, som har fortsatt stort omvandlingstryck på sig. De blir aldrig några kursraketer då, men kan periodvis gå bra. 

Sandvold: SBB B sjunker 5 procent efter Bråses artikel i Di. Affärsvärlden tog ju upp detta med goodwill i sin analys nyligen. Så, ingen ny information. Borde vara bra köptillfälle nu, eller vad tycker du?
Marcus: Det kan det vara. SBB är framgångsrikt som bolag, men de har varit det mest snabbväxande fastighetsbolaget så viss risk för något oväntat under motorhuven skulle det kunna vara. 

Tobias: Hej! Största delen av mitt börsinnehav är en utdelningsportfölj (60 procent Sverige, 40 procent Utland). Har mina utländska på KF, hur mycket tycker du man behöva tänka på källskatten i landet? Skrev till Avanza och de har haft följande ”2020 återbetalde vi 84,3 procent, 2019 återbetalade vi 85 procent, 2018 återbetalade vi 100 procent”. Samt, tycker du inte de kunde vara mer transparenta med detta, läste på Nordet eller Nordea att de hade 100 prodent. Vet du några siffor?
Marcus: Hej! Siffrorna från Avanza stämmer med mina erfarenheter där, men svårt att veta exakt varför de inte återbetalar mer. Olika kunder placerar i olika länder och därmed blir det olika källskatter och skatteavtal, men skillnaderna är för stora. 

Lomez: Hej Marcus! Jag vet att du äger Crown Castle, men har du kikat något på American Towers? Namnet till trots, så vill jag minnas att de äger mobilmaster på flera kontinenter, medan Crown Castle enbart verkar inom USA. Några tankar kring bägge dessa?
Marcus: Hej! Jag gillar verkligen den sektorn och American Towers höjer utdelningen varje kvartal. Riktigt snabb tillväxt där, men det kan inte vara för evigt. 

Erik: Vilken spelutvecklare ska man satsa på. Embracer Group? Eller ska jag lägga en slant på Boliden och hoppas på metallpriserna? Tänker långsiktigt.
Marcus: Jag gillar båda bolagen långsiktigt, främst Embracer på många års sikt. Boliden svänger med metallpriserna och råvaror kan stå inför ett bra decennium även om det nog blir en hel del hack i kurvorna. 

Raven: Hej Marcus, vad tror du om Climeon på lång sikt? Just nu ser det väl mörkt ut. Köpa, behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Jag tror fortsatt på tekniken, men det lär ta tid innan de verkligen får fart på verksamheten. 

Anita: XACT Norden Högutdelande känns som ett bra alternativ att ha i portföljen, har jag rätt eller fel? Är det för mycket att ha 20 procent av sitt sparande där?
Marcus: 20 procent är mycket, men jag kan inte säga att det är för mycket heller. Vill man till exempel ha en fondportfölj med fem innehav blir det ju 20 procent i varje fond om man jämviktar. Maximal vikt beror så mycket på vad vi är ute efter och hur sparandet ser ut i övrigt. 

Ljus i tunneln: Hej. Nu fortskrider vaccineringen mot coronaviruset allt snabbare. Vaccinintyg ska införas. Mot denna bakgrund borde väl hotell- och reseaktier bli attraktiva. Exempelvis SAS som har ingått i samarbete med Apollo, men som du vid mer än ett tillfälle har avrått ifrån. Vad anser du?
Marcus: Hej, det kan bli tufft ett tag till och delar av affärsresandet har försvunnit för gott på grund av digitala möten. Med det sagt, när allt verkligen blåst över står kurserna säkert högre än idag. Innan vi når den tidpunkten kan bolaget ha tvingats till nyemissioner eller stött på nya problem. Jag tycker riskerna är för höga på grund av all osäkerhet. 

Bobo: Hej, dina tankar kring Storytel på kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Ett riktigt bra tillväxtbolag, som lär bli en av överlevarna i sin bransch. Storytel är svårtvärderat, men värt att hålla ögonen på. 

Bollo: Hej. Ett gammalt utryck: När skoputsaren börjar prata aktier så sälj allt. Är vi där nu när man ser utvecklingen i Nordnet och Avanza? Mvh Bollo
Marcus: Hej! Inom tillväxtbolag och gröna aktier är det så nu, men det kan lika gärna gå upp ett till två år till för det. Tajmingen är det svåra. Allt rasade inte på börsen heller 2001-2002, för att ta ett gammalt exempel. 

Dan: Hallå har du nått tips för en nybörjare hur man ska veta när det är dags att sälja och hämta vinster?
Marcus: Hej! Låt aktieutdelningen bli ditt sätt att ta hem en vinst. Den kommer automatiskt utan krav på tajming. Inget courtage blir det heller. 

Podd
Börspanelen tar tempen på börsen i sommarTipsar om flera köpvärda aktier
Börsen
Plusstängning efter sen spurtRekar ger avtryck
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
Notering
OX2 värderas till nästan 16 miljarderTeckningskurs fastställd till 60 kr
Aktie
Omvänd vinstvarning från Hanza
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
IPO
IPO: Nytt SPAC-bolag noteras 24 juni på börsen
Sektor
SBB har sålt hela innehavet i EntraLägger ner planen att sekundärnotera SBB i Oslo
Analys
SEB slopar köprek för Investor"Direktavkastningen är för låg"
Foto: Copyright (c) 2018 Tobias Arhelger/Shutterstock. No use without permission.
Europa
Commerzbank: Bubbelvarning på europeiska finansmarknaderMen ECB lär inte intervenera
Fed
Veckans viktigaste besked kommer onsdag kvällNedtrappning av stödköp i fokus
Analys
SEB: Därför ska du köpa Collector
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Krönika
Hernhag: Investeringsstrategier för att parera skattehöjningar på aktier
Kryptovalutor
Bitcoin lyfter efter nytt Musk-utspel
Köptips
Börsveckan: Fyra aktier att köpa... och tre att avvakta med
Aktie
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Foto: Copyright (c) 2014 Roobcio/Shutterstock. No use without permission.
Notering
Di: Teckna inte Revolution Race"Värderingen är svindlande"
Aktie
Reuters: Traton undersöker nyemission om 1 miljard euro
Foto: istockphoto
Valuta
Danske: Kronan blir svagare i år"Svensk inflation har redan toppat"
Aktieportföljen
Vi byter fastigheter mot konsulter i portföljen
Chatt
Hernhag: Fyra gröna favoriterOch "en aktie jag skulle köpa om den fanns på börsen"
Foto: istockphoto
Försäkring
Här är bästa bilförsäkringen
Placera
Kapitalförvaltaren: 2021 ett exceptionellt år för aktierMen mer normala trender nästa år
11/6
Trading Direkt om inflation med Sarwe och Bratt
Aktier
Veckans mest blankade aktier i Sverige
Foto: Copyright (c) 2018 Vytautas Kielaitis/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Deutsche Bank: Inflationen en tidsinställd bomb