Hernhag: Lillens nyemission bättre än jättens

Publicerad 2016-06-15 07:35

Aktier Nyemissionerna duggar tätt på börsen och det är inte alltid lätt att veta om man ska hänga med på tåget eller inte. Marcus Hernhag har tittat närmare på två nyemissioner där den ena är betydligt mer lockande än den andra.

Ståljätten SSAB genomför en nyemission där teckningstiden går ut den 17 juni. Rent strategiskt är det tveksamt om du som aktieägare ska gå in med mer kapital i det svenska storbolag som kanske har minst lovande framtidsförutsättningar.

Visst lyfter stålbranschen enskilda år och SSAB:s aktier med den. Sett på fem till tio års sikt kvarstår mitt råd att undvika SSAB. Det finns så pass många bra storbolag på Stockholmsbörsen att den bästa aktiestrategin torde vara att satsa på de som långsiktigt kan uppvisa på stigande vinster.

SSAB:s plåtar må vara bra, men konjunkturkänsligheten, den hårda konkurrensen och den kapitalintensiva verksamheten gör att det främst är tillfälliga konjunkturuppgångar och importtullar som kan få fart på aktien.

IT-bolaget CLX genomför också en nyemission, men här är anledningen ett offensivt förvärv i form av molntjänstebolaget Mblox. Teckningstiden går ut den 27 juni och utgångspunkten är att du som aktieägare ska teckna fler aktier. Även om det är svårt att helt förstå CLX produkter och teknik går det att förstå de stora underliggande penseldragen i verksamheten.

Förvärvet kostar knappt en miljard kr och stärker CLX inom området mobilt internet of things, alltså att föremål har mobil uppkoppling mot varandra. CLX produkter möjliggör datakommunikationen via teleoperatörernas nät. Mblox är en av de största leverantörerna av A2P-meddelandetjänster i världen och A2P betyder att i det här fallet att SMS skickas automatiskt från applikation till användare med mobiltelefon.

Det är lite svårt att värdera aktien innan nyemissionen är klar och vi sett hur bra bolagen kompletterar varandra, kan växa tillsammans samt redovisat konkreta vinster på sista raden. Det finns ändå en god chans att CLX blir ett av bolagen inom molnbaserad företagskommunikation som klarar sig bra.

Aktiekursen står däremot lägre än den gjort sedan börsintroduktionen i höstas. En nedåtgående trend kan förstås hålla i sig ett tag till så tajmingmässigt går det inte att lova något, men rent strategiskt är CLX mer värd sin risk än SSAB.

Teckningsrätterna i CLX handlades vid stängning den 14 juni till kursen 11,95 kr, vilket är lite lägre än det teoretiskt motiverade värdet på 12,63 kr. SSAB:s teckningsrätter kostade per den 14 juni 5,15 kr, vilket är strax under det teoretiska värdet på 5,30 kr.

Generellt sett är det så att du som aktieägare i ett bolag måste välja – teckna nya aktier eller sälj teckningsrätterna så du inte går miste om deras värde. Vill du läsa mer om hur du ska agera i nyemissioner finns det att läsa i senaste numret av Placeringsguiden.