Placera Att få ihop en miljon kr i aktiesparande om du börjar med 20 000 kr kräver bara sex dubblingar av kapitalet. Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft, konstaterar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Det sägs att spelet schack en gång i tiden uppfanns av en person som visade det för landets härskare. Denne älskade det och vill belöna honom. Som tack begärde uppfinnaren ett riskorn för första rutan, två för andra rutan, fyra för tredje rutan.

Den här sagan om Riskornen på schackbrädet har flera olika varianter. Sensmoralen är att ränta-på-ränta-effekten gör att det blir oerhört svårt att betala allt ris. Varje dubbling blir bara mer och mer.

Oavsett om det är riskorn eller om du har en krona och sen dubblar ditt kapital många gånger blir det oerhört mycket. Du behöver bara dubbla värdet på din krona 20 gånger så har du över en miljon. Att spara ihop betydligt fler kronor än en enda är dessutom rätt lätt.

Att få ihop en miljon kr i aktiesparande om du börjar med 20 000 kr kräver bara sex dubblingar av kapitalet. Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft. Det mesta världens rikaste finansiella placerare Warren Buffett fått i avkastning har han fått efter att han fyllt 50 år. Att leva länge som man kan spara länge underlättar.

I sagan om riskornen på schackbrädet blir det för övrigt 9,2 triljoner riskorn på sista rutan och på hela schackbrädet sammanlagt 18,4 triljoner riskorn. Eller om vi så vill 18 446 744 073 709 miljoner riskkorn. Enligt Wikipedia motsvarar det omkring tusen gånger den årliga världsproduktionen av ris 2010.

Det är förstås omöjligt att betala någon så mycket. Något som däremot är möjligt enligt exakt samma princip av dubblingar och exponentiell tillväxt är Moores Lag. Den säger att datorprocessorerna blir dubbelt så snabba var 24:e månad. Det är därför inte konstigt att våra liv blir mer och mer beroende av Googles sökalgoritm och olika molntjänster.

Att investera i IT-bolag är att investera i framtiden och något jag förstås uppmanar till. Enda problemet är att välja bolag och inte köpa något som blivit alldeles för dyrt. Förutom att vi ska ha en del IT-aktier bör vi också fundera på huruvida bolag i andra sektorer gynnas eller missgynnas av digitaliseringen.

Det vi kan vara säkra på är att det kan gå snabbare och snabbare när det gäller vad datorerna kan beräkna. Det lär vi oss från sagan om riskornen på schackbrädet. Hur kraftfulla datorer har vi om tio eller 20 år? Tanken svindlar.

Börsen
Nedåt för storbolagen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Asien
Asienbörserna backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar