Placera Att få ihop en miljon kr i aktiesparande om du börjar med 20 000 kr kräver bara sex dubblingar av kapitalet. Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft, konstaterar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Det sägs att spelet schack en gång i tiden uppfanns av en person som visade det för landets härskare. Denne älskade det och vill belöna honom. Som tack begärde uppfinnaren ett riskorn för första rutan, två för andra rutan, fyra för tredje rutan.

Den här sagan om Riskornen på schackbrädet har flera olika varianter. Sensmoralen är att ränta-på-ränta-effekten gör att det blir oerhört svårt att betala allt ris. Varje dubbling blir bara mer och mer.

Oavsett om det är riskorn eller om du har en krona och sen dubblar ditt kapital många gånger blir det oerhört mycket. Du behöver bara dubbla värdet på din krona 20 gånger så har du över en miljon. Att spara ihop betydligt fler kronor än en enda är dessutom rätt lätt.

Att få ihop en miljon kr i aktiesparande om du börjar med 20 000 kr kräver bara sex dubblingar av kapitalet. Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft. Det mesta världens rikaste finansiella placerare Warren Buffett fått i avkastning har han fått efter att han fyllt 50 år. Att leva länge som man kan spara länge underlättar.

I sagan om riskornen på schackbrädet blir det för övrigt 9,2 triljoner riskorn på sista rutan och på hela schackbrädet sammanlagt 18,4 triljoner riskorn. Eller om vi så vill 18 446 744 073 709 miljoner riskkorn. Enligt Wikipedia motsvarar det omkring tusen gånger den årliga världsproduktionen av ris 2010.

Det är förstås omöjligt att betala någon så mycket. Något som däremot är möjligt enligt exakt samma princip av dubblingar och exponentiell tillväxt är Moores Lag. Den säger att datorprocessorerna blir dubbelt så snabba var 24:e månad. Det är därför inte konstigt att våra liv blir mer och mer beroende av Googles sökalgoritm och olika molntjänster.

Att investera i IT-bolag är att investera i framtiden och något jag förstås uppmanar till. Enda problemet är att välja bolag och inte köpa något som blivit alldeles för dyrt. Förutom att vi ska ha en del IT-aktier bör vi också fundera på huruvida bolag i andra sektorer gynnas eller missgynnas av digitaliseringen.

Det vi kan vara säkra på är att det kan gå snabbare och snabbare när det gäller vad datorerna kan beräkna. Det lär vi oss från sagan om riskornen på schackbrädet. Hur kraftfulla datorer har vi om tio eller 20 år? Tanken svindlar.

Aktiechatt
Han har besvarat 10000 frågor om aktierAktiechatten firar 10 år
Aktiechatt
Hernhag: Tre chansaktier för framtidenAktiechatten firar 10 år
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från SASAktien lyfter på börsen
8/11
Anders Borg i Trading Direkt: Magdalena Andersson är medioker
Insider
Kinneviks vd fyller på portföljen
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjda rekommendationer bland analyserna
Riksbanken
Swedbanks chefekonom blir riksbanksledamotBreman tar plats i direktionen
Riksbanken
Analytiker: Breman en hök med klimatintresse"Valet cementerar förväntningarna på decemberhöjning"
Aktietips
Carnegie: Köpläge i livekasinobolaget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Måttliga prisuppgångar på bomarknaden
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Pareto: Leo Vegas bättre än det verkar
Foto: istock
Rapport
Humana bättre på alla punkter
Rapport
Mekonomen något bättre än väntat
Rapport
Ungefär som väntat för hjälmbolaget"Tullar sänkte resultatet"
Rapport
Ambea ökade vinsten
Analys
Höjda riktkurser efter Skanskas rapport
Boränta
SBAB sänker kalkylräntan på bolån
Börsen
Investerarföreningar vill se kortare börsdagarEuropeiska börser bör öppna kl 10
Fonder
Här är proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Bostad
SCB: Villapriserna fortsätter att stigaHär är prisökningarna störst
Bostad
Bopriser: Kranskommunerna kan komma i kapp Stockholm
Foto: Allis Nettréus/SvD/tT
Småbolag
Experten: Därför ska du satsa på småbolag"Goda chanser plockas russinen ur småbolagskakan"
Placera
Tre köptips från Affärsvärlden
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Redeye: Uppskruvade förväntningar på StarbreezeMycket talar mot högre värdering
Placera
Amundi: Brexitoron har gjort brittiska aktier billigare än europeiskaMen värderingsgapet kan bestå även vid ordnad brexit
Aktie
Förvaltarens svidande kritik mot analytikerkårens syn på Holmen”Ett av de mest graverande tillkortakommanden som uppvisats i modern tid”