Placera Att bli stressad när börsen går upp eller ner kan göra att du tar fel investeringsbeslut. Då är det bättre att du tar ett djupt andetag och håller fast vid din långsiktiga strategi. Det skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Vi är alla mänskliga och stressar upp oss ibland. Att agera på stress är däremot inte alls givet, även om det förstås beror på om vi gör något kortsiktigt eller långsiktigt.

I min första bok citerade jag Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund och med facit på hand var det talande. I tidningens juninummer 2015 skrev han att ”redaktionen ser en kraftig ökning av antalet kontakter med stressade och bekymrade läsare som undrar om de inte ska tömma sina sparkonton och i stället placera pengarna på börsen.”

Även Privata Affärers kloka och pålästa läsare är mänskliga. Under de första fyra månaderna 2015 accelererade kursuppgången på börsen. Fullt naturligt att likvider bränner i fickan då. Särskilt när räntorna på sparkonton knappt täcker inflationen.

Det är precis i en sådan euforisk fas på börsen som det å ena sidan är lättast att tjäna kortsiktig men förlora långsiktigt. Trenden kan fortsätta upp ett tag till, men det är ofta sista fasen i en uppgång. Med facit på hand kan vi konstatera att börsindex toppade då på våren 2015 och bottnade först vid brexit i slutet av juni 2016.

Långsiktiga köp när du stressas av en uppgång blir lätt fel, medan du som håller fast vid din strategi hade kapital kvar att köpa för i nedgången. Accelererad kursrörelse skapar för övrigt lätt stress oavsett om den är sker i upptrend eller nedtrend.

Nästa gång du hör om stressade aktieinvesterare eller känner stress själv ska du hålla fast vid din strategi. Titta även i kursgraferna på tio års sikt och fundera på de långsiktiga riskerna och möjligheterna. Trenden och börspsykologin är mycket viktigare än till exempel antalet uppgångsår på raken.