Krönika Centralbankerna i västvärlden hade för låga räntor för länge. Genom 2010-talet,  hela återhämtningsfasen 2021 och rakt in i inflationstoppens 2022. Nu höjer de räntan som i panik.

Självklart har centralbankerna fel i tajmingen igen. Minns hur Riksbanken höjde räntan mitt i finanskrisens 2008 på grund av hög inflation. Nu höjer man rakt in i en lågkonjunktur.

Efter att ha haft för låg ränta för länge tror jag många centralbanker kommer att höja för mycket och för länge. Kanske är vi redan där, även om jag hör helt olika tolkningar när det gäller inflationen. Vissa tror att den kommer att rasa och att vi får se räntesänkningar redan höst. Andra att inflationen uppenbarligen har bitit sig kvar på ca 8 procent.

Jag vet inte när det toppar. Jag tycker ändå inte att vi ska bli alltför oroliga när vi läser om att räntesmockan kan bli värre än på 1990-talet. Förr eller senare kommer centralbankerna att chocksänka då inflationen faller mer än vad centralbankerna tror.

Frågan är bara när och från vilka nivåer. Det bästa är att för resten av året ha en del bankaktier i portföljen då de gynnas av den nuvarande trenden med räntehöjningar. Storbanker må ha högre direktavkastning, men nätmäklarna Avanza och Nordnet har bättre långsiktiga tillväxtförutsättningar.

Oavsett gäller fortfarande mitt råd att räntetesta aktieportföljen. Ha inte för mycket i räntekänsliga fastigheter och inte för lite i bolag som gynnas av stigande räntor.

Från och med slutet av 00-talet och fram till 2022 hade jag ett inflationsscenario i stil med att inflationen kommer att vara låg och räntorna kan visst bli allt lägre. Så jag investerade med viss framgång utifrån det. 2022 gick de scenariot in i väggen och jag började vikta ned i fastigheter.

Även om inflationen toppar och räntorna slutar höjas tror jag inte negativa räntor och deflation kommer tillbaka. Den extremen är nog långt borta. Jag gissar att det handlar om en ny jämviktsvikt i marknad på nivåer som är lägre än idag, men högre än de tidigare lågpunkterna.

Med det sagt lär jag få knåda degen lite till innan jag har ett nytt bra inflations- och räntescenario på tills vidare-basis. Nya långa trender tar tid att växa fram och se.

Det får vi parera med riskspridning och mer neutrala portföljer utan att vara överviktad mot det ena eller det andra. Denna klassiska tumregel är bästa sättet hantera räntesmockan på börsen. För i brist på att kunna se in i framtiden får vi ha metoder och system för att skydda vårt kapital.