Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om vilka investmentbolag som är bra att månadsspara i. Han pekade också ut vilka bolag han tror tjänar på den svenska upprustningen, och vilka svenska fastighetsbolag som nu är köpvärda på lång sikt.

Stefan: God morgon Marcus! Började för ett drygt år sedan att köpa investmentbolag för ”riskspridning”. Portföljen består av; Öresund, Bure, Creades A, (EQT), Industrivärden C, Investor B, Kinnevik B, Latour B, Lundberg B, Ratos A, Svolder B, VEF och VNV Global. Det mesta ser fortsatt bra ut trots denna geopolitiska oro, men jag har tre sorgebarn är; Kinnevik, VEF och VNV Global. Du tipsar ofta om VEF och VNV Global. Månadssparar cirka 6 000 kr och undrar hur du anser jag ska fördela månadens 6 000 kr? Min placeringshorisont är längre än fem år!
Marcus: Hej! I högriskaktier som VNV och VEF ska vi inte månadsspara särskilt mycket. Vissa av innehaven har en del exponering mot Ryssland, men allt borde vara inräknat i kursen där. Däremot Bure och Creades och de största investmentbolagen som Investor, Kinnevik, Latour och Lundberg – lägg det mesta där.

David: Hej Marcus! Ser ut som att jag fick rätt om Saab till slut. Finns det andra välskötta bolag inom försvarsindustrin? Vilka andra bolag kan tjäna på upprustningen i Europa?
Marcus: Hej! Inga stora och breda som Saab på den svenska börsen, och som äntligen borde gå en ljus framtid till mötes. Men titta närmare på Mildef och Invisio. I alla fall kortsiktigt är det bra chansningar. Raytheon i USA är spännande annars.

Erik: Hej! Vilket fastighetsbolag anser du som mest köpvärt idag på lång sikt?
Marcus: Hej! Värdeskapandet har varit väldigt stort i Sagax, SBB och Balder. Det behöver inte bli exakt likadant även framöver, men händer inget oväntat är det tre bra och växande bolag att äga.

Johan Pessimist: Hej, om man har en stor påse med kontanter i SEK undrar jag om det är bättre att köpa guld istället för att se det finansiella systemet braka ihop och till slut se sina kontanter värdelösa. Om svaret är ja hur köper man rent guld?
Marcus: Hej! Inte mycket tyder på att kontanter och likvider i SEK ska bli värdelösa särskilt snabbt. Däremot minska i takt med inflationen. Fysiskt guld köper du via Guldcentralen, Liberty Silver och Tavex och allt vad de heter. Annars via börshandlade certifikat. En del guld kan man ha i portföljen, men kanske inte allt.

Mattias: God morgon! Tror du det finns risk för att Volvo ställer in sin extrautdelning?
Marcus: Hej! Volvo Lastvagnar lär inte ställa in bara för att försäljningen i Ryssland tvärbromsar.

Andreas: Vad är dina tankar kring H&M? Har svårt att se varför de på ett års tid fallit över 30 procent, de mesta siffrorna pekar i rätt riktning och under 2022 borde de kunna hämta hem en stor del av fallet.
Marcus: H&M är nere på långsiktigt intressanta nivåer. Jag har ändå svårt att se exakt vad som verkligen ska driva upp aktien långsiktigt.

Robert Vennberg: Vad tror du om Johnson & Johnson framöver med tanke på dess avknoppning från konsumentprodukterna? I så fall kommer det bli mer fokus på deras sjukvårdsmaskiner och läkemedelsutveckling. Kommer det vara ett bättre eller sämre bolag framledes?
Marcus: Koncernen blir mer fokuserad så troligen är det bra även om riskspridningen minskar lite grann.

617: Halloj. Är -16 procent på Avanza, -26 procent på Resurs. Direktavkastningen börjar bli fin, vad tror du kortsiktigt och långsiktigt om dessa? Sen har vi sorgebarnet Stillfront som är -46 procent, är det bara att härda ut? Tecknade alla mina teckningsrätter här i veckan men börjar undra om det var så smart?
Marcus: Hej! Avanza är helt klart min favorit av de bolagen. Stillfront borde komma igång sakta men säkert framöver. Då risken är hög ska du inte äga för mycket i Stillfront, särskilt inte med tveksam kurstrend. Att teckna i en nyemission i ett bolag man tror på är i och för sig den rimliga utgångspunkten, men du bör nog fundera på att trimma innehavet om bolaget inte börjar leverera förr eller senare.

Roggen : Hej Marcus. Vad tror du om Fortum, aktien har kommit ner kraftigt och handlas långt under 20 euro. Bra direktavkastning. Kan den vara något att köpa på dessa nivåer?
Marcus: Hej! Fortum är säkert bra långsiktigt på dessa nivåer och det borde bli lite paus i nedgången på kort sikt. Bolaget har meddelat att Ryssland stod för 20 procent av rörelsevinsten som nu försvinner under i värsta fall många år framöver. Räkna inte med snabb återgång till fornstora kurstoppar. Risken finns dessutom för fortsatta nedgångar innan det vänder för gott.

Andreas: Hej Marcus! Med ett oljepris på höga nivåer och en potentiell energikris i Europa. Hur ser du på Aker BP ASA som en investering och deras köp av Lundin Energys tillgångar?
Marcus: Hej! Det borde vara en stor och stabil kassako att äga.

SparNisse: Hej! Hur ser du på Embracer på nuvarande kursnivå? Stora insiderköp och riktkurser på det dubbla. Rätt tillfälle att köpa in sig om man är intresserad av gaming?
Marcus: Hej! Vi ser nu en andra lång nedgångsvåg i Embracer, räknat från kursrekordet. Månadssparar du i aktien under året blir det sannolikt en bra investering, det är trots allt ett brett tillväxtbolag i en växande digital nöjesindustri.

Daniel: Hej Marcus! Vad är dina tankar kring Nibe och värderingen? Den har fallit lite från toppen men frågan är hur mycket av framtiden som redan är inprisat i aktien, kan det finnas någon stor uppsida tror du på fem års sikt?
Marcus: Hej! Nibe är ett av börsens mer välskötta bolag och utdelningstrenden är riktigt stabil med 23 år utan en enda sänkning. Bolaget gynnas dessutom av dyra energipriser och satsningarna på värmepumpar i Europa de kommande åren blir gynnsamma för bolaget. Enda problemet är att värderingen fortfarande är riktigt hög, men det kanske förblir så.

Göran: Hej Marcus! Ligger ganska tungt i Astra Zeneca som jag köpte på mig under 900-kronornivån. Vad ser du för risker och möjligheter för bolaget med tanke på krigsutvecklingen?
Marcus: Hej! Jag tror inte AZN påverkar särskilt mycket alls. Bolaget lär tuffa på bra framöver.

Sinch: Oroliga tider… Trycks Sinch ned i en allmän nedgång eller finns det företagsspecifika skäl till att aktien tappat? Ser du en potential i Sinch på egna meriter eller behöver marknaden stabiliseras för att vi ska få se en uppgång? Tack på förhand.
Marcus: Oro för marginalerna är det som tryckt ned Sinch senaste tiden. Det krävs kvartalsrapporter om att förbättringsarbetet biter för att kursen ska vända upp långsiktigt. Potentialen i marknaden finns kvar och bolaget kan nog parera prispressen.

Klas: Hej! Vad är det hos Bahnhof som du ser är attraktivt? Vet att du ett flertal gånger nämnt Bahnhof i positiva ordalag. Vore tacksam för ett förtydligande.
Marcus: Hej! Deras långsiktiga tillväxthistorik lär fortsätta. Både intäkter, vinst och utdelning ökar stadigt över tid. Bahnhof har trogna kunder och det är en relativt konjunkturstabil bransch.

Stefan: Hej Marcus! Hur ser du på nyemissionen i Stillfront? Teckningskursen är 17 kr. Börskursen idag är 27,40 kr.
Marcus: Hej! Jag tycker man ska teckna om man är aktieägare, men som vanligt tänk på risken.

Nyfiken: Kommer Ukraina-kriget att dämpa räntehöjningar framöver? Och därmed gynna sparande i aktier framför räntefonder?
Marcus: Jag tror det, även om det får fart på inflationen än mer via höga energipriser kommer det att dämpa konjunkturen. Enstaka räntehöjningar kan det bli ändå framöver, men inte lika många.

Mille: Hej! Varför ligger Millicoms kurs så uselt? Trodde den någon gång skulle lyfta. Har ägt aktien något år men är bara besviken. Vad tror du kommer att hända?
Marcus: Hej! Per aktie räknat ser jag inte att intäkter, vinst, utdelning eller eget kapital ökar över tid. Millicom borde vara ett bra bolag, men de levererar inte. Så länge det är så är det inget att vara långsiktig i.

Hiba: Hej, norska Western Bulk Chartering har en direktavkastning på 29 procent, är det nåt att satsa på?
Marcus: Hej! Av samma anledning som 2020 Bulkers inte lockade mig då den var misstänkt hög och sen sänktes lockas jag inte av några 29 procent heller. Däremot kan man spekulera i fortsatta kursuppgångar, behåll så länge aktien stadigt tuggar sig uppåt.

Oskar: Hej Marcus! Vad är anledningen till att VNV Global kan handlas till så stor rabatt?
Marcus: Hej! Risk för nedskrivningar av värdena på deras innehav, antar jag.

Linda: Jag har senaste tio åren försökt köpa vad experterna rekommenderat. Köpte Ratos, H&M och Essity bland annat. Det har gått extremt dåligt. Vad tror du om att köpa indexfonder nu regelbundet istället för att försöka gissa vilka bolag som ska gå bra i framtiden? Verkar ju vara säkrare och bättre.
Marcus: För vissa placerare är indexfonder bäst. Aktiesparande kräver att vi har en strategi som passar oss själva och att vi utifrån den ibland säljer bolagen i tid.

Sven: Hej! När kommer Atlas Copco att splitta aktien?
Marcus: Hej! Det borde bli i samband med eller strax efter bolagsstämman den 26 april.

Elin: Hej! Hur ser du på Lune, är det läge att plocka hem vinsten nu eller ska man avvakta? Ligger 100 procent plus!
Marcus: Hej! Jag tror inte det är särskilt bråttom att sälja aktien. Generellt tycker jag inte man ska sälja allt eller behålla allt. Det är bättre att inte vara så binär, utan stegvis ta hem en liten del av vinsten.

Uffe: Vad anser du om att gå in i Ericsson nu när kursen rasat? Bolaget är trots allt starkt på 5G.
Marcus: Som vanligt är det något som inte är som det ska i Ericsson. Är det inte en svacka mellan olika generationer mobiltelefoni så är det anklagelser om felaktigt agerande eller bara förvärv som inte fungerat så bra. Intäkterna per aktie har stått stilla i tio år, vilket säger en del om hur bolaget står och stampar.

Nisse: Vad tror du om Essity? Fantastikt tråkig utveckling hittills och de får betala mer för råvara (USD) och energi. Sitter med en liten post men funderar på att sälja.
Marcus: Jag gillar Essity som basaktie, men kortsiktigt är det svårt att se ljusglimtar.

Mats: Hej! Är Digital Realty Trust prisvärd nu tycker du. Den känns som en bra investering med framtiden för sig med tanke på deras inriktning.
Marcus: Hej! Jag älskar deras verksamhet och inriktning, men kursen står stadigt (är långtråkig).