Krönika Den förnuftige investeraren låter inte primärt skattesatsen styra, men det finns en gräns när din tid och energi samt riskerna överskrider lönsamheten. Detta särskilt då avkastningsskatten på investeringssparkontot dras även om ditt sparkapital minskar.

Den senaste tidens utspel från Socialdemokraterna om höjda skatter på våra redan beskattade pengar är därför lite oroande. Visserligen är majoriteten i riksdagen icke socialistisk sedan 2006 och vissa andra partier vill istället sänka skatten, men så sent som 2018 fick vi en skattehöjning i form ett golv för hur låg skatten kan bli på ISK.

Därför är det strategiskt rätt att redan nu fundera på hur du som vill ska kunna skatteplanera och parera framtida höjningar. Eller bara fundera över var dina investeringar ger mest lönsamhet. Övriga accepterar alla ökade skattesatser med uppfattningen att dessa höjer statens skatteintäkter och att det förbättrar landet.

Det bästa sättet i nuläget är att skatteoptimera är via avdragsgilla räntor. Än så länge är räntor på bostadslån avdragsgilla och det innebär att ju större lån du tar desto lägre skatt betalar du på din ISK. Att staten skattesubventionerar lån ogillar många politiker, men det är svårt att förändra. Detta då många sitter med tunga bostadslån och deras ekonomi går ihop enbart om räntorna är avdragsgilla och bostadspriserna står sig.

Som läget är nu skulle du som kan belåna din bostad mer därför kunna parera skattehöjningar genom att ta lån och få mer avdragsgilla räntor. Det höjer förvisso risken i din privatekonomi, men du kan kompensera det genom att i så fall köpa trygga aktier.

Bland dessa aktier gillar jag Tele2 B på nuvarande kursnivåer, där direktavkastningen är 5,2 procent vilket är klart högre än låneräntorna. Andra relativt trygga aktier är dagligvarubolagen Axfood och ICA och teleoperatören Telia. Aktierna är inga kursraketer, men stabila pjäser som ger utdelningar.

En annan strategi för dig som av olika anledningar inte tycker det är häftigt att betala alltför mycket skatt är att satsa på bostäder. Istället för att äga bostadsaktier på den svenska börsen via ditt ISK lägger du ned alla timmar som krävs för att hitta lämpliga bostäder att äga och hyra ut.

I alla fall om det blir en rejäl skattehöjning på aktier kan det vara mer lönsamt. Annars är skatten på aktier i nuläget mycket låg tack vare de låga räntorna.

Direktägande av skog är en annan tillgång vi äger utanför ISK och KF. Likt bostäder är reala tillgångar av detta slag lämpliga att belåna. Investera i Sverige eller i annat lämpligt land, men en risk är det här med fastighetsskatter. Likt de flesta tillgångar finns även risken för att en förmögenhetsskatt återkommer.

Tryggt är det också att investera i guldmynt och guldtackor. Förvara bara det gula kapitalet på lämplig och trygg plats.

Själv gör jag i nuläget inga förändringar på grund av skatten. Troligen blir det inte mycket till försämringar efter valet 2022, utan ränteläget kommer att vara mer avgörande för schablonskatten och bostadslånen.

Rapporterna
Bratt: Räkna med starka rapporterMen inte nödvändigtvis rapportlyft
Analys
Berenberg: Stillfront kan köpas upp efter kursfallet
Börsen
Stockholmsbörsen över nollstrecket
Analys
Nordea: Begränsad uppsida i NobinaSlopar köprek
Foto: Copyright (c) 2017 3D generator/Shutterstock. No use without permission.
Analys
Här är måndagens aktierekar
Krönika
Lindberg: Här finns bränslet i börsens andra halvlek
Elpris
Nordiska elpriset över 1000 procent högre än i fjol
Aktietips
Fyra köptips från BörsveckanOch fem aktier du kan strunta i
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Nordea höjer MTG efter indisk affär
Foto: FREDRIK SANDBERG
Aktie
Omvänd vinstvarning från Byggmax
Krönika
Chefredaktören: Passa på att sommarplanera plånboken
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asienbörserna
Lugnt på Asiens börser
Dags för rapportperiod – här är alla datum
Bostad
SBAB: Nu faller bopriserna på sina håll
Aktieportföljen
Högtryck i portföljen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Analys
Carnegie slopar köprek för StillfrontSpår negativ organisk tillväxt
Sektor
Kepler höjer riktkurser i fastighetssektorn
Fonder
Sparekonomen om halvårets bästa fonderOch vilken region som kan bli vinnare andra halvåret
Aktier
Lista: Halvårets bästa och sämsta aktier
Bostad
Hemnet: Villautbud ökar nu i årstakt
Aktier
Parteto tar in tre nya aktier i juliportföljen
Riksbanken
Riksbanken ser nollränta hela prognosperioden
Riksbanken
Analytiker: Duvaktigt besked från RiksbankenRäntebanan signalerar nollränta hela prognosperioden