Krönika Efter 24 år av först studier och sen arbete i ekonomins tjänst har jag blivit något härdad. Därför livar det upp när jag får tappa hakan lite. Sist jag blev oväntat nyfiken var på investerarmässan Invest360 i höstas där en utställare sa till mig att man kunde investera i fastigheter i England utan eget kapital.

Jag kände att om någon spelar ett omöjligt kort måste jag ju syna vad de har på handen, för att prata med pokertermer. Självklart gick jag utställarens gratis e-kurs i fem delar som nu introducerat mig i hur man blir ekonomiskt fri. Ett ämne jag sen tidigare känner mig hyfsat bekant med om jag får säga det själv.

Jag riktar ingen direkt kritik mot utställarens grundfokus mot att i England köpa fastigheter, renovera och sen sälja till ett pris som är så pass mycket högre att man får betalt för renoveringskostnader, arbetsinsatsen och tiden. Sånt går att göra i fler länder är England för övrigt. Men det är inte helt lätt eller riskfritt om man säger så. Ingen gratismacka eller överlägset andra sätt att tjäna pengar.

Åter till svaret på frågan hur man ordnar finanser utan eget kapital. I e-kursens tredje del lockade de mig dessutom med att i nästa del skulle de berätta hur man ”hittar obegränsat med pengar till dina investeringar, även om du inte har en krona i startkapital!”

Nu blev jag än mer nyfiken. Något vettigt måste de ju ha om de säljer in det så här hårt. Överdrifter i reklam må så vara, men nu lockar de ju med en helig graal att hälla pengar ur. Som väntat blev jag besviken.

Svaret var att låna, till exempel av ”glad släkting”, vän, privatpersoner och banker.

Utan eget startkapital blir det 100 procents belåning. Vi vet alla vad det innebär när det gäller hög risk och hög ränta. Gratiskursen innehöll också säljsnack som:

”Vi älskar att låna pengar. Anledningen är att vi älskar att skapa passiva inkomster helt gratis.”

”Går kalkylerna ihop? Kör så det ryker!”

Som om lån vore gratis och att kalkyler inte kan vara fel att framtiden kanske inte blev som man trodde. Kul att jag fick höja på ögonbrynen och sen få mig ett skratt. Deras tvådagars workshop för ordinarie pris på 8995 kr är inget jag är nyfiken på.

Både på börsen och utanför ska vi se upp med de grövsta lockropen och aldrig glömma riskerna.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Börsen
Börsen vände uppåt
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat