Krönika En ensamma olyckskorparna kraxar som av glädje, äntligen är nedgången här. Titta vi fick rätt. Nåja, börsen går allt ned brant då och då och har du svartmålat länge blir du ju mer som en klocka som står stilla. Dess visare pekar på rätt tid ibland den också.

Det finns flera historiska exempel på djupa nedgångar. Efter dessa har det alltid vänt upp igen, då det aldrig blev så illa som vissa befarade.

IT-kraschen 2000-2002 raderade ut en del bolag i den sektorn och många aktier återhämta sig inte på många år om ens någonsin. Det är därför vi ska sprida riskerna mellan många olika branscher.

Finanskrisen 2008 kraschade inte världsekonomin även om det kanske var nära något riktigt otäckt. Om banker och företag inte litar på varandra så allt fryses, vad händer då? Nu skrämde kraschen bort många investerare under flera år, så de missade all återhämtning på börsen.

Greklandsfrossan 2011 ledde inte till EMU:s undergång. Detta trots alarmen i media från en viss skribent och författare som upprepade gånger i dagspressen skrev om hur alla tusentals miljarder i skulder måste betalas tillbaka. Istället gick knappt en enda bank under och systemet höll.

Det stod faktiskt pall så bra att coronakrisen 2020 inte heller det ledde till enorma kreditförluster för bankerna. För alla omöjligt högt skuldsatta stater som spåddes gå omkull hade plötsligt råd att stimulera och rädda de nedstängda ekonomierna och företagen.

Är det annorlunda den här gången? Vi har en björnmarknad på börsen då den fallit med 20 procent eller mer. Lite beroende på exakt vilket index och i vilket land, men ändå. Det är högre inflation än på några decennier och stigande räntor sätter skräck i marknaden.

Troligen toppar inflationen i år och vänder sen ned. Räntorna lär heller inte höjas till orimliga nivåer, utan lär fortsatt ligga lägre än inflationen även om prisökningarna i samhället mattas av. Negativa realräntor är en kraftig stimulans och många aktier där marknaden verkar känna panik behöver inte möta så mycket tuffare tider i den kommande lågkonjunkturen.

De bästa bolagen kan flytta inflationen i kostnadsled till den intäktsledet. De har även stabila finanser och storägare som kan stötta om så krävs.

Att ägna en stund i hängmattan i sommar åt att leta efter överlevare och bolagen som gynnas av en kris som slår ut konkurrenter tror jag kommer att löna sig långsiktigt. Bolagen som klarar att behålla aktieutdelningen även nästa vår är de som visar styrka, medan andra inte kommer att klara av det.

Kriser avslöjar vilka bolag som är starkast eller bäst på att anpassa sig. Vi kan alla lära oss bra saker av börsnedgångar. Dessutom har alla tidigare nedgångar visat sig vara bra köplägen på tre till fem års sikt.

För det är inte undergången för aktier som tillgångsslag den här gången heller, men välj dina bolag med omsorg och var redo att möblera om i portföljen om så krävs. Även på den punkten är det inte annorlunda den här gången.