Både din aktieportfölj och din aktiestrategi måste tåla överraskningar. Glada som tråkiga. Vi behöver kunna tänka om och ändra oss vid behov, men samtidigt inte dras med i kortsiktigt nyhetsbrus.
2023 blir året när aktiemarknaden börjar blicka mot nästa högkonjunktur och även mot lägre räntor. Trots det kommer vi att få om inte överraskningar så i vart fall nya negativa besked när det gäller långa utdelningstrender som bryts. I värsta fall står vissa sektorer inför många sänkta utdelningar under det kommande året eller två.
Förutom sällanköpsvaror har även fastighetsbolagen det tufft på den fronten. Castellum har pausat sin utdelning och Estea Omsorg pausar ränteutbetalningarna på sitt kapitalandelsbevis. Även Corem Properties tror jag kommer att sänka eller dra in utdelningen på alla sina stamaktier, även d-aktien.
De flesta fastighetsbolag är faktiskt i farozonen för indragna utdelningar. Jag stärkts allt mer stärks att det är bankerna som kortsiktigt avgör ödet för sektorn. Inte nya storägare eller obligationsmarknaden. Ska fastighetsbolag alls få lån och det till okej räntor och villkor kan bankerna lätt kräva slopad eller sänkt utdelning.
Bankerna sitter med trumfkorten, inte fastighetsbolagen. Storbanker må vara tråkiga långsiktigt men just nu känns det stabilare än flera av sina kunder. Stabilast är antagligen Handelsbankens, vars vinst långsiktigt tuggar på uppåt.
Det kan man inte säga om nischbankerna Collector och Resurs Banks för där ligger vinsterna per aktie i nuläget på omkring 2017 respektive 2016 års nivåer. Inte konstigt att aktiekurserna gått som de gått.
Bolag som aldrig ökar vinsten blir sällan kursvinnare. Konjunkturkänsliga Electrolux vinst per aktie har till skillnad från intäkterna per aktie inte kommit någonstans på tio år.
Skapar inte ett bolag stigande vinst per aktie eller kassaflöde per aktie kommer aktiekursen långsiktigt heller inte att kunna stiga. Då får du nöja dig med direktavkastningen och är den låg, måttlig eller oregelbunden blir det inte mycket till totalavkastning.
Titta därför alltid på bolagens tio eller 20 år långa historik när det gäller aktiekursen, intäkter per aktie, vinst per aktie, utdelning per aktie och utdelningsandelen. Det gäller alla år, även det kommande. Den kommande perioden av bokslut och utdelningsbesked kan bli vägledande på både kort och lång sikt.