Krönika Grön energi borde vara en lysande framtidsbransch att investera i. Ändå undrar jag om det någonsin kommer att bli så i Norden. De investeringsvänliga alternativen är få, men de finns.

Vindkraften dödar fåglar och stänger av när det slutar blåsa. Tillräckligt bra och billiga batterier för korttidslagring av vindkraftelen så den kan säljas även när det är vindstilla är tyvärr minst flera år bort. Dessutom riskerar vi skattehöjningar som nyligen i Norge eller att vi som i Sverige tar bort den statligt finansierade anslutningen till elnätet gällande havsbaserad vindkraft.

Vattenkraften gör åverkan på ekosystemen i floder, men är det minst dåliga för miljön. Kärnkraften motarbetade de svenska gröna politikerna länge och den vändning vi ser denna mandatperiod kommer att stoppas vid ett maktskifte. Enligt branschorganisationen Energiföretagen kom en femtedel av importen av anrikat uran från Ryssland under 2021. Sveriges politiker vill som bekant inte ha urangruvor här.

På aktiefronten hittar vi svenska vindkraftsbolagen Arise, OX2, Orrön Energy och Eolus Vind. De känns som okej som mindre chansposter i portföljen, medan danska Ørsted är det klart största och stabilaste. Enbart vindkraft är ändå lite smalt, vilket höjer risken.

Störst är finska Fortum, som efter miljardfiaskot i tyska Uniper och utfasningarna av de ryska affärerna numera har ren och bred intjäning från nästan enbart gröna energikällor. Det är mycket vattenkraft och kärnkraft.

Tyvärr har Fortum finska staten som huvudägare, vilket förskräcker när det gäller främst stora förvärv utomlands. Det är för övrigt samma visa med svenska statliga Vattenfall och det ökända förvärvet Nuon. Fortums historik känns heller inte särskilt bra längre.

Kanske är det ändå inte så tokigt. För trots en utdelningssänkning är direktavkastningen goda 6,2 procent. Det kvarvarande Fortum känns sammantaget som det nordiska alternativ inom relativt ren energi som ger hög utdelning och god riskspridning. Det behövs med alla politiska risker.

Vill du inte gå till de välskötta alternativen i Nordamerika är det via den skamfilade finska jätten man får skaffa sig en basaktie inom nordisk energi med ren prägel.