Aktier Marcus Hernhag, Privata Affärers populäre aktieskribent, är flitigt förekommande i denna tidning. Han är också en flitig författare och kommer nu med sin sjunde aktiebok: Trenderna som gör dig rik på aktier. Bland dem hittar han morgondagens börsvinnare.

Vad fick dig att fastna för detta nya tema med de stora trenderna?

Det är här allt avgörs, i verkligheten. Det är både lättare och lönsammare att analysera de långsiktiga samhällstrenderna än att ha avancerad matematik som aktievärdering. Jag menar att grunden till aktieanalys bör göras utifrån olika samhällsteman och därefter de mest framgångsrika bolagen.

Varför är det viktigt att följa de stora trenderna?

Nästan alla långsiktiga kursvinnare har verksamhet i framtidssektorerna, det vill säga branscher som växer och sannolikt kommer att växa snabbare än andra under de kommande fem till tio åren.

Är det ett underskattat bevakningsområde?

I en allt mer uppdaterad och nyhetsintensiv värld är det lätt att missa de långa trenderna. Det finns så mycket kortsiktigt brus vi måste bortse ifrån för att kunna lyckas på börsen.

I de stora trenderna finns alltså de långsiktiga vinnarna på börsen?

Det går att sänka risken jämfört med avkastningen rejält om vi navigerar utifrån. Det går också att lättare hitta framtida kursvinnare som slår börsindex. Köper du tillväxtaktier i lagom stigande kurstrend kan du få överavkastning under majoriteten av tiden. Den höga risken gör att kurssvackorna kan bli djupa. Riskhantering är viktigt.

Du har analyserat 12 framtidstrender. Vilka är de viktigaste?

Tre riktigt intressanta områden är digitala lösningar i moln och mjukvaror, kapitalförvaltning och blockkedjor, samt infrastruktur och miljövänlig el.

Vad är det som gör att just dessa sticker ut?

Mjukvaror och molnet är så kraftfullt och ger oerhörd hävstång på börsbolagens vinster när de väl lyckas.

Kapitalförvaltning har en väldigt intressant affärsmodell och vi behöver spara och investera för att klara av alla framtida pensioner. Potentialen är lika svindlande som risken när det gäller kryptotillgångar som handlas på de bästa blockkedjorna.

Den typ av infrastruktur som vi vet kommer att möta riktigt stor efterfrågan är den på grön el. Framtiden bygger på det.

Vilka bolag är bland vinnarna i just dessa trender?

När högutdelaren Fortum fasat ut sin kolkraft kommer de att vara relativt gröna inom energi. I USA hittar vi utdelningshöjare som Nextera Energy och Brookfield Renewables.

På min önskelista av aktier hittar vi riskkapitalbolaget EQT och Avanza, som båda är gynnade av att det finns gott om kapital i tider med nollräntor och centralbanksstumulanser. Mitt val har hittills varit kanadensiska förvaltaren Brookfield Asset Management.

Inom molntjänster hittar vi Fortnox vars redovisningsverktyg går som tåget, men vi får se upp då aktien är oerhört högt värderad. Kursen är 160 gånger årsvinsten. Minsta hack i tillväxtkurvan skapar rejält kursras, men hittills har det gått bra.

Vad skiljer sättet att tänka i en trendanalys jämfört med en vanlig bolagsanalys?

Trendanalysen tittar mer på utvecklingen över tid för bolag och aktien, medan traditionell aktieanalys ser mer till värderingen i absoluta tal. En trend med allt högre värderingar kan hålla i sig i flera år och därför ska vi inte undvika aktien bara för att den utifrån traditionella mått är övervärderad. Marknaden är ofta smart och bra påläst och det finns i regel anledningar till att aktiekurser utvecklas som de gör.

I boken avslöjar du även stora delar av din egen privata aktieportfölj. Bjud på några godbitar och varför du valt just dem.

  • Swedish Match produkter är ingen fördel för hälsan, men slutar en person röka och börjar snusa istället menar flera experter att det är mindre dåligt. Oaktat det är snusbolaget en mästare på att använda sina stabila kassaflöden till att återköpa aktier samt höja utdelningen. Swedish Match börsintroducerades i maj 1996 och har sedan dess aldrig sänkt utdelningen.
  • Cibus Nordic Real Estate är Stockholmsbörsens första månadsutdelande aktie. Direktavkastningen var länge riktigt hög och fokuset mot fastigheter med matbutiker är betryggande.
  • VNV Global är ett investmentbolag och mitt största tillväxtinnehav. Aktieportföljen fokuserar helt mot framtidsnischer och aktien handlas ofta med substansrabatt. Under det kommande decenniet borde ett eller flera av VNV:s investeringar kunna lyfta.

Men du har förstås många fler bolag i din portfölj. Hur många?

I stora portföljen har jag 44 börsnoterade placeringar som har för mig betydande storlek. Plus ett antal innehav till i olika mindre portföljer.

Är det verkligen ett vettigt antal? Varför så många?

Det är för många, men det är svårt att låta bli att köpa det jag vill ha och tror på.

Vilket antal rekommenderar du för en mer lättöverskådlig portfölj, som även ger tillräcklig riskspridning?

Nybörjare kommer långt med tre till fem investmentbolag och möjligen även några andra aktier i olika branscher. Ju större portfölj och ju mer insatt du blir desto fler aktier kan du ha. 20 aktier kommer man långt med.

Vilka är Stockholmsbörsens mest köpvärda aktier just nu?

När biobläckbolaget Bico och meddelandetjänsternas Sinch bottnar efter de nuvarande kursnedgångarna är det sannolikt fina lägen inför det kommande decenniet.

Not: Du som läser Privata Affärer får köpa Marcus Hernhags nya bok ”Trenderna som gör dig rik på aktier” för specialpris. Klicka här för att beställa.