Chatt I fredagens aktiechatt avslöjade Marcus Hernhag sitt största innehav – och varför han valt det. Han berättade också hur han skulle gå tillväga om det blir en allmän börsnedgång.

ETF-nybörjare: Hej Marcus! Om jag inte fullständigt missuppfattade dig uppgav du i en tidigare chatt att ditt största innehav var XACT Högutdelande. Kan du utveckla varför?
Marcus: Hej! Ja, det stämmer. Fonden är börshandlad och fondportföljen är nästan jämviktad och ger bra riskspridning mellan en massa högutdelande nordiska bolag. Sånt gillar jag. Har valt att satsa på den i stället för investmentbolag, vilket är ett beslut man kan diskutera. 🙂

Fredrik: Hej Marcus, tack för en bra chat! Vill som många andra fråga om XACT Högutdelande. Som jag har förstått det så delar de bara ut en gång om året? Senaste utdelningen var i maj och var väl 4-5 procent om jag minns rätt, vilket är bra. Men till det så måste du väl betala en förvaltningsavgift på cirka 2 procent, i alla fall om man handlar via Avanza. Kanske annorlunda om man köper direkt från Handelsbanken? Då blir det ju inte lika bra längre? Tänker jag fel?
Marcus: Hej! Ja, de delar ut en gång om året. Förvaltningsavgiften är 0,3 procent, men det kostar courtage att handla. Känner inte till några 2 procent.

Kjell: När du tror eller vet att det är en större allmän börsnedgång? Säljer du då alla dina innehav rakt av eller hur ser din taktik ut för hur du ska hantera dina innehav?
Marcus: Jag skulle minska på aktieandelen med början i de mest riskabla innehaven och samtidigt undvika att återinvestera utdelningarna.

Skägganläggaren: Hej! Sett nyligen att Estea Sverigefastigheter aviserar nya kapitalandelsbevis (Sverigefastigheter 3) i oktober. Observerat att du investerat i dem enligt dina innehav, men det framgår ej i dina innehav som visas i PG. Nåväl, du köpte när de nuvarande sjönk cirka 15 procent? Vad anser du om en investering i de nya som kommer med 6,25 procents årlig yield?
Marcus: Hej! De emitterar flera av det befintliga beviset och jag har inte sett någon kursnedgång där. Har ägt Estea kapitalandelsbevis 3 i drygt 1,5 år. Det är ett börsnoterat lån och finns därför inte med i innehavredovisningen i tidningarna, där aktierna står. Jag gillar den här placeringen klart mer än de flesta preffar, som känns dyra.

Anci: Hej och tack för bra böcker. Jag undrar hur du ser på den kommande delningen av Hemfosa, bra eller några särskilda farhågor?
Marcus: Hej! Hemfosas avknoppning är intressant. Avknoppade bolag brukar gå bra över tid. Det kvarvarande Hemfosa blir tryggt och bra.

Birger: God morgon! En enkel fråga: Varför backar Castellum?
Marcus: Hej! I dag handlas aktien utan utdelning. För ett par dagar sedan kom en nedgradering från en bank. Bolaget i sig tuffar på som vanligt.

Bettan: Exchange Income Corp, vad sysslar de med? Flyg? Månadsutdelning, är nuvarande kurs 34 dollar köpvärd?
Marcus: Främst med flygbolag i Kanada, men också några helt andra bolag. Aktien ligger på medelnivåer. Känns varken för dyr eller som ett superfynd.

Alice: Hej vad tror du om läget på börsen? När vänder det ner?
Marcus: Hej! Trenden ser ut att vara försiktigt uppåt fortfarande. Ingen idé att lyssna på alla som ropar ”Vargen kommer”. https://www.privataaffarer.se/3-smarta-om-borsen-nar-kommer-vargen/

Ragnar: Hej Marcus, när Trump aviserade införandet av tullarna mot Kina i veckan med 10 procent motsvarande cirka 200 miljarder dollar och Kina då svarade med motåtgärder med tullar mot USA med cirka 60 miljarder dollar, så har nu börserna denna vecka stigit både i USA och i Kina och även nu också börsen i Stockholm. Kommer börserna på dessa marknader nu att fortsätta och stiga den närmaste tiden och hur ska man då se på investeringar i aktier på kort sikt och ur ett längre perspektiv på dessa marknader? Vilka branscher på den svenska börsen och i så fall vilka bolag kan det nu vara intressant att köpa aktier på?
Marcus: Hej! Att välja bolag utifrån makrostatistik och politiker är svårt. Vet inte hur börsen går i närtid, men just nu dominerar de goda tiderna som får bolagsvinsterna och aktiekurserna att stiga.

Jan-Erik: Hej! Jag vet att du inte gillar fastighetsbolag med mycket butiker. Men vad tycker du om finska Citycon? De kan ju liknas vid ett investmentbolag som investerar i köpcentrum med många olika tjänster och butiker.
Marcus: Hej! Jag har hört en del positivt om Citycon, men aldrig tittat närmare på dem. Kursen ligger i fallande trend långsiktigt, dessutom.

Victoria : Hej! Är en 22-årig tjej som nyligen börjat intressera mig för aktier och fonder. I stället för att ha hela mitt sparande på sparkontot så vill jag dela upp delar av det på aktier och fonder. Så min fråga är om du har några tips på hur jag bör tänka och vad som är extra viktigt att ha i åtanke förutom bred portfölj.
Marcus: Hej! Börja utforma en strategi som passar dig, där du fokuserar mot vissa typer av aktier. Det kan vara allt från att enbart ha investmentbolag till att bara ha aktier där bolagen höjer utdelning varje år med minst sju år i följd nu.

Börje Phyllerin: Hej! Om du var tvungen att köpa antingen Oriflame eller Tre Kronor Property Invest, vilken hade du valt då? Hade du kunnat tänka dig att köpa en, eller kanske båda två, även utan tvång?
Marcus: Hej! Jag har inte stött på Tre Kronor Property Invest tidigare, men jag väljer dem. Verkar stabilare än Oriflame.

Kirsti: Hej! Jag behöver sälja lite aktier men tvekar mellan Kinnevik och G5. Båda går ner men G5 har gått ner mest. Tror du att det är tillfälligt? Mvh Kirsti
Marcus: Hej! Det beror lite på vad du vill ha för risker. Kinnevik återhämtar sig med större sannolikhet förr eller senare, men G5 kan återhämta sig mycket mer och snabbare om allt går bra för dem annars kan de rasa mer än Kinnevik.

Elvira: Hej! Jag brukar titta på vad Privata Affärers medarbetare köper för aktier och såg att du hade AT&T Inc. som jag därför köpte. Nu undrar jag bara om det är ett tillfälligt innehav eller någonting att äga på sikt?
Marcus: Hej! AT&T gav jag upp och sålde i somras och sen har de typiskt nog gått upp lite. Det är stora ommöbleringar i sektorn och jag vet inte vem som blir vinnare där, men AT&T har stabilt stigande utdelningstrend och lär nog kunna behålla den.

Hasse: Hej! Tackar för mycket intressanta böcker som du skrivit, nu till min fråga, varför går Bredband2 ner varje dag, trots att insiders köpt väldigt mycket aktier i bolaget den senaste tiden? Är det någonting på gång som vi småsparare inte vet om?
Marcus: Hej! Vet inte, men vinsten sjönk under andra kvartalet och aktien har gjort en otrevlig toppformation. Insiders borde ju inte köpa om det vore helt fel läge, kan man tycka.

LEN: Du brukar skriva att du vid beslut om köp och försäljning av aktier tittar på och tar hänsyn till trenderna i samhället, till exempel näthandel. Vilka andra trender anser du vara de viktigaste just nu?
Marcus: Urbanisering gynnar fastigheter. Infrastruktur för energi och kommunikationer, allt från elbilar till sakernas internet lär öka efterfrågan på el och datatrafik. Automatisering och mycket annat som robotar och datorer kan göra åt oss.

Magnus: Hej Marcus! Du är en förebild och mycket inspirerande skribent som håller mina framtida utdelningsdrömmar vid liv! Har värdet i din portfölj ökat mest på grund av utdelningar och återinvesteringar? Eller kurshöjningar? Eller kanske eget kapital ( lön ) typ månadssparande? Varma hälsningar Magnus
Marcus: Hej! Mitt eget sparande utgör en stor del i vart fall, men visst har kursuppgångar gjort sitt till.

Kjelle: Hej, undrar hur du tänker om amerikanska värdepapper nu när dollarn har försvagats mot kronan. Ska man börja vikta ner?
Marcus: Hej! Valutor tittar jag inte så mycket på och det är väldigt svårt att förutsäga valutakursrörelserna. Dollarn är fortsatt rätt dyr, men är nu nere på de nivåer vi hade i somras. Välj bästa bolagen i första hand, oavsett valutor.

Heide: Hej Marcus! Råkade köpa NP3 preferensaktier i stället för stamaktier! Vad är skillnaden här egentligen?
Marcus: Hej! Preffen har tryggare utdelningar, men stamaktiens utdelning kan höjas om det går bra för bolaget.

niklas: Hej, jag tror många vill fråga detta, vad tror du om H&M, utköp av familjen Persson. Sedan undrar jag om du kan säga hur många aktier släkten Persson har i H&M? Tack för jättebra chatt var vecka!
Marcus: Hej! Tror inte på något utköp.

Josef: Godmorgon! Lamar Advertising, ONEOK och Six Flags har stigit rätt bra på ett år, tror du att de kommer fortsätta att göra det?
Marcus: Hej! Min bästa gissning är att trenderna fortsätter.

Ing-Mari: Danske Banks insättningsgaranti i Sverige? 100 000 euro. Gäller det för kontanta medel? Hur kan det bli med värdet i mina aktiedepåer? Jag har värde där för över 100 000 euro!
Marcus: Insättningsgarantin gäller likvider. Tror inte det är någon fara för till exempel aktier då värdepapper alltid måste hållas skilda från bankens verksamhet och inte lånas ut.

Friday: Hej! Tobii or not Tobii? Eller hellre Smart Eye, det är frågan. Vad tror du om dessa eyetracking-företag, ligger fin intjäning inom räckhåll och vilket är bäst att satsa på?
Marcus: Hej! Kan jag inte avgöra, men det är intressanta lottsedlar.

Åsa: Hej! Jag har använt räknesnurran på hernhag.se och hur jag än räknar så blir det över tid mest förmånligt att spara i aktiedepå. Visst, skatten blir högre i depå men den totala avkastningen blir ändå högre här. Och då har väl snurran räknat på dagens låga ränta så högre ränta gör aktiedepå ännu mer förmånligt. Hur tänker du kring det? Depå borde vara bättre under alla omständigheter för långsiktigt sparande? Tack!
Marcus: Hej! Standardinställningen är 4 procent i statslåneränta, vilket är mycket högre än det vi har nu.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Tre mindre bolag i bra lägen just nu
Börsen
Veckans uppgångssvit bröts på fredagen
Fonder
Här är proffsens favoritfonder
Foto: Anders Wiklund/TT
Guldpriset nära femårshögsta efter oljefartygsattackerna
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Biotech
Carnegie: Framtidens läkemedel ett investeringscase"Ett intressant läge för en exponering"
14/6
Trading Direkt om fartygsattackerna utanför Oman
Goldman Sachs: Lupe köpvärd efter oljeprisraset
Inflation
Inflationen nu i linje med Riksbankens prognos
Notering
Då noteras TratonScanias moderbolag värderas till mellan 145 och 177 miljarder
Foto: istockphoto
Fonder
Läge för bottenfiske i PakistanKraftig vändning uppåt efter ny stram budget
Bostad
FI: Amorteringskravet har inte hindrat unga att köpa bostad
Olja
Lugnare på oljemarknaden efter gårdagens rusning
Foto: istockphoto
Aktie
Robur: Positivt att Kinnevik stoppade avyttringen av Millicom
Fonder
Ränte- och globalfonder lockade spararna i börsturbulensen
Foto: istockphoto
Barnspar
Svenskarna höjer sitt sparande till barnenMen många sparar fortfarande utan avkastning
Fonder
Fondavgifterna fortsätter sjunkaAllt fler väljer lågprisfonder
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Aktie
Norska rederiets aktie upp 9 procent efter torpedattacken
Foto: istockphoto
Pension
Ny pensionstjänst erbjuder lättare och säkrare prognoser
Intervju
Kinneviks vd: Fick inte tillräckligt bra bud på Millicom
Aktie
Nordic Capital sålde storpost i Munters med 10 procents rabatt
Aktieråd
Tre färska aktieråd
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik kovänder - säljer inte innehavet i Millicom
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Analytiker: Speciell situation i storblankade JM-aktien
Sobi pekas ut som uppköpskandidat efter miljardförvärvet
Notering
Mentice en hälsosam chansaktie att tecknaTunga ankarinvesterare bäddar för bra start