Krönika Länge har vi hört om de amerikanska storbolagen FAANG, förkortningen som bygger på första bokstaven i bolagsnamnen Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. En svensk motsvarighet tycker jag håller på att växa fram på Nasdaq Stockholm, om än i mindre skala.

Jag vill inte använda klichéer som det svenska IT-undret eller den nya ekonomin. Däremot har jag vaskat fram fyra framgångsrika bolag som arbetar med digitala produkter och som har ett börsvärde på minst 100 miljarder kr.

Här är HEES-bolagen och deras verksamheter:

Hexagon (mätteknik, mjukvaror)
Embracer (dator- och TV-spel)
Evolution (leverantör av live-kasinon)
Sinch (meddelandetjänster)

Sinch nådde i veckan 100 miljarder kr i börsvärde. En milstolpe Embracer nått tidigare under månaden. Hexagon och Evolution värderas både över 200 miljarder kr.

Jag hade gärna haft med Storytel, men med ett börsvärde på 15 miljarder är de helt enkelt inte så stora på börsen än. Även tillväxtpärlan Fortnox är för små och dessutom har de verksamhet endast i Sverige.

Alla fyra HEES-bolag gillar förvärv, även om Evolution länge växte i första hand organiskt. Tillväxten för de fyra bolagen har under många år varit snabb, ofta mellan 10-50 procent och ibland mer än det inklusive förvärv. Exempelvis Sinchs omsättningstillväxt under fjärde kvartalet var 43 procent utan förvärv och 95 procent totalt.

Även Embracer och Evolution växer så det knakar, medan storbolagen Hexagon hade ett riktigt mellanår 2020. Räkna med att Ola Rolléns skapelse kommer tillbaka på tillväxtspåret framöver via produktlanseringar och förvärv.

På höga kursnivåer ska vi inte kasta oss in i aktierna, men sett på fem till tio år ska vi heller inte stå utanför. Ett förslag är att åtminstone köpa små bevakningsposter, för det blir lättare att hålla koll på intressanta bolag om vi äger i alla fall lite grann.

Är det inte en sorts varningssignal om att börstoppen är nära, att jag hittar på HEES-bolag som en motsvarighet till FAANG? Jo, lite grann och det finns många andra tecken på att börsen är het just nu. Det säger inte mycket om tajmingen och så länge kurstrenden för börsindex är stabilt uppåt ska vi inte vara rädda. Oftast blir det långa toppformationer innan det blir rejäla börsnedgångar. Våren 2020 var ovanlig på så vis att det bara small till på nedsidan.

Nästa gång blir det säkert annorlunda och även om kurserna går ned ett år är inte digitaliseringen av samhället över för det. Bra bolag växer förr eller senare in i sina värderingar.