Krönika Går det för snabbt kommer det förr eller senare att kosta dig. Både i trafiken och på börsen. Med rätt hastighet i portföljen i blir det lättare att styra, särskilt i tider av börsrekyler likt den vi sett på börsen i veckan eller om det blir svårare kurvor i aktiegraferna.

Omsättningshastigheten är måttet vi använder inom sparande. Både räntesparare och aktiesparare kan tjäna på att försöka placera med låg omsättningshastighet. Vi slipper en hel del courtagekostnader genom att inte handla så ofta. Många gånger tillför våra affärer heller ingenting, utan vi kan konstatera att vi med facit på hand skulle bara ha behållit.

Jag brukar ha som mål att ha ett långt förhållande, men att aldrig bli gift med en aktie. Det gäller att ha styrfart i aktieportföljen och fel bolag i fel branscher ska vi sälja.

Som fondsparare kan det vara värt att titta även på omsättningshastigheten i varje fond. Är den klart över 100 procent utan att fonden slår börsindex får du fråga dig varför. Eller ännu bättre, fråga förvaltarna.

Det finns amerikanska räntefonder från bland annat Pimco som enligt författaren och analytikern Marc Lichtenfeld har en omsättningshastighet på över 400 procent. Hela portföljen byts ut minst fyra gånger om året, vilket borde kosta mycket.

Min börsnoterade sparportfölj har under 2018 till 2020 snittat långt under 0,2 procent i courtagekostnader. Då har jag tagit allt courtage under respektive kalenderår och delat på värdet av aktieportföljen vid respektive årsslut. 2019 var billigaste året för då jag låg på 0,07 procent i transaktionskostnader. Hittills i år har jag spenderat 0,06 procent av portföljen på courtage.

Att inte handla så ofta sparar både tid och kostnader. Att handla ofta kräver att vi slår börsen riskjusterat för att det ska värt det. Ju oftare du handlar desto mer kostnader och tid behöver dina affärers överavkastning täcka. Även om du slår börsindex, var det värt all tid du lade ned?

Sen ska vi hantera riskerna genom att ibland ta hem lite vinster i en kursraket eller börja sälja av i ett bolag som går dåligt. Det är något vi kan fundera på att göra en gång i månaden eller mer sällan. De flesta av oss ska inte gasa runt med portföljen i onödan.