Krönika Den 9 november var dagen då marknaden återigen bevisade att den kortsiktigt är mer styrd av kapitalflöden och spekulation än rationalitet.

Pfizers och de övriga stora läkemedelsbolagens vacciner har varit förväntade sedan i våras. Prognoserna redan då var att de avslutande fas3-studierna skulle bli klara runt årsskiftet och sen snabba leveranser. När Pfizers och Biontechs vaccin var först ut med positiva resultat från dessa kliniska tester blev marknaden ändå till synes chockad.

Det var i alla fall tillräckligt många som satte igång och spekulera genom att sälja av tillväxtaktier och IT-bolag till förmån för utbombade tjänstebolag och andra kursförlorare. De som vinner mest på att samhället öppnas upp och återgår till det normala.

Med facit på hand kan vi konstatera att en stor del av de mest dramatiska kursrörelserna var ohållbara. Pfizer-aktien öppnade börsdagen 9 november på 324 dollar och toppade ett ögonblick på 430 dollar, en uppgång på 32 procent. Stängningskursen blev 345 dollar, så det mesta av uppgången raderades ut redan samma dag.

Som bekant har hälsovårdsjättarna lovat att inte utnyttja situationen till att tjäna grova pengar, så det var en helt irrationell kursrörelse. Enligt akademisk teori ska marknadens aktörer vara rationella. Men är irrationella kursrörelser då inte snarare bevis för börspsykologi och känslor mer än rationellt tänkande?

Livekasinoleverantören Evolution Gaming vände samma dag ned 8 procent på tre timmar. Krisande flygbolaget Norwegian Air Shuttle steg på några timmar från 54 öre till 70 öre, för att de efterföljande veckorna ha rasat till 45 öre på Oslobörsen.

Vi kan inte förutsäga dessa kursrörelser, men de framstår för mig som galenskap så här med facit på hand. På kort sikt som några timmar eller dagar är det mycket börspsykologi och kaos, men vi vet att börsbolagens vinster och kassaflöden på fem till tio års sikt mycket väl överensstämmer med aktiekursen.

Agerar vi långsiktigt kan vi därför lita på att marknaden är rationell. Däremot inte kortsiktigt, vilket betyder att vi måste vara extra noga med riskhanteringen ju kortare tidshorisont vi placerar vårt kapital på. Allt är bättre än att få panik och agera som om huset brann.

Börja därför alltid med långsiktigt sparande och försök eventuellt vara mer kortsiktig senare. Sett över många år lönar det sig även att sprida riskerna till både värdeaktier och tillväxtaktier.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"