Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra utdelningsaktier för nästa börsuppgång. Han gav även sin syn på utspelet från Castellums storägare Roger Akelius om att fastighetsbolaget måste slopa utdelningen.

Aurora: Hej Marcus! 4 stabila utdelare som även har god potential att följa en kommande börsuppgång?
Marcus: Hej! Alfa Laval, Bahnhof, Hexagon har alla tre stigande utdelningstrender och skulle nog hänga med bra i en börsuppgång. Det är inte givet vilka sektorer som kommer att leda nästa långa tjurmarknad. Bra därför att sprida riskerna till olika branscher och typer av utdelningsaktier. En fjärde aktie får gärna vara ett investmentbolag. Bure eller Latour lär säkert klara sig bra i kommande uppgångsfaser också.

Gunnar : Hej Marcus! Hur ser du på utspelet om Castellums utdelning i dag? Håller du med?
Marcus: Hej! Av försiktighetsskäl vore det säkert bra om många fastighetsbolag slopade utdelningarna helt. Castellum står trots vissa stora obligationsförfall inom några år ändå tillräckligt stadigt för att behålla utdelningen. Jag tror Roger Akelius uttalar sig så här för att pressa ned kurserna för att kunna investera mer till låga priser. Slopar Castellum utdelningen så rasar antagligen aktien.

Thomas: Hej Marcus. Vad tror du Akelius utspel om slopad utdelning i Castellum innebär? Att aktien dyker i dag utgår jag från men viktigare är den långsiktiga utdelningstrenden som då skulle brytas. Är det läge att köpa dippen?
Marcus: Hej! Jag skulle vilja veta om Akelius operativa bolagsledning håller med sin ägare. Gör de det och röstar nej till utdelning för Castellum blir det kanske ingen utdelning. Är det bara ägaren själv som säger det han tycker är det inte en lika stor fara. På kort sikt – avvakta.

Gustav : Hej! Vad letar du efter härnäst för att hitta indikationer på en långsiktig vändning på börsen?
Marcus: Hej! Stigande toppar och bottnar i graferna över börsindexen. Vi ligger ännu under kurstoppen i augusti och det finns ingen högre botten än den i september. Jag ser gärna även fallande orderingångar för de stora industribolagen, så vet man att lågkonjunkturen kommer där och då borde en botten vara nära. Kanske drabbas bara andra delar av ekonomin och då får i vart fall räntorna börja vända ned i takt med inflationen.

Lena : Hej. Vad tror du om Lime, behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag fortsatt på Lime! Fortsatta tillväxtförutsättningar och stigande utdelning. Fast svårt att se en snabb vändning i aktiekursen.

Olof: Hej! Gör den dyra dollarn att du undviker att köpa amerikanska aktier?
Marcus: Hej! Jag som har 34% av börsnoterade tillgångarna i dollar nettoköper inget i USA av den anledningen. Har man inget i USA vore det en annan sak att köpa lite försiktigt. Det som avgör långsiktigt är bolagsvalen och aktierna, inte att tajma valutorna.

Oskar: Hej Marcus! Har du köpt på dig VNV-global än? Vad tror du på köp-timingen i dagsläget?
Marcus: Hej! Nej, inte än. Med stigande räntor finns det generellt sett risk för fortsatt press på tillväxtaktier. VNV har nog bottnat som det ser ut i kursdiagrammet, även om vi inte ser någon långsiktigt stigande trend än. Jag tror det är ett hyggligt läge att börja köpa lite försiktigt och placera aktierna i högrisksegmentet av portföljen.

Madelene : Hej! Är det dags att börja köpa Sinch igen?
Marcus: Hej! Det värsta verkar vara över här. Försiktiga poster i så fall.

Kjell: Hej! Det skrivs och sägs väldigt ofta att man skall spara långsiktigt på börsen (bästa alternativet). Hur tycker du man skall göra när man snart är 75 bast och ligger med förlust på nästan alla aktier, sälja med förluster eller hoppas att vändningen är nära? Bra chatt!
Marcus: Hej! Inom tre år har börsen säkert vänt upp. På 3-5 år har du i bra bolag fått god avkastning från nuvarande nivåer. Det är jag ganska säker på.

Lasse: Hej Marcus, Hexatronics tillväxt imponerar. Vad tror du om fortsatt tillväxt?
Marcus: Hej! Jag tror på fortsatt tillväxt för Hexatronic, även om jämförelsetalen nästa år kommer att bli tuffa när de växt så snabbt i år.

IT-konsulten: Hej Marcus. Sampo funderar på att även notera sin aktie på den svenska börsen, vad tror du det innebär? Samt vad tycker du om Lazard i en utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Sampo på den svenska börsen gillar jag, för de har mycket verksamhet i Sverige och vi har inga försäkringsaktier i den storleken. Aktien kommer nog inte att påverkas särskilt mycket alls långsiktigt, men blir det många aktier noterade här så väger den kanske tungt nog för att komma in i något index och i samband med det kan det bli kursrörelser. Lazard gillar jag fortsatt, trots att de inte höjer utdelningen som tidigare.

Julia: Hej, vad tror du om Coor Service?
Marcus: Hej! Olika delar av Coor har olika bra framtidsförutsättningar. Jag är lite tudelad.

Kjell: Hej.Marcus. Jag ligger riktigt tungt i Ericsson. Ska jag sälja av lite eller vänta på bättre tider. Ned cirka 20%. 
Marcus: Hej! Sälj och köp något där intäkter per aktie och vinst per aktie stiger över tid.

Tom: Vad tror du om Ericsson på ett års sikt?
Marcus: Än slank den upp, än slank den ned. Kanske den även slinker ner i diket. Bolagets utvecklas lite ryckvis och löser sig några orosmoment studsar aktien upp, men den långa stigande vinsttrenden riskerar att dröja. Märkligt att bolaget inte går bättre någon gång. Lika bra chansa på något annat.

Mattias: Hej Är det köpläge i Microsoft nu? Aktien är ner 35% i år men så är det den höga dollarkursen som spökar lite.
Marcus: Hej! Långsiktigt hör jag bara bra saker om Microsofts produkter och bolagets utveckling. Hög dollarkurs förespråkar en mindre post i aktien än annars.

Anton: Du nämnde ofta VNV Global och VEF som bra investmentbolag för något år sedan. Jag har nu tyvärr gått back 70% på dessa, vad tror du om framtiden här? Ska man behålla?
Marcus: Det här är aktier för goda börstider och där tillväxtsatsningar belönas. Vi är inte där än, men det känns för sent att sälja.

Iréne: Hej Marcus! Vad anser du om Avanzas förslag/erbjudande till sina olika pensionskunder om att låna ut sina aktier (blanka) till Morgan Stanley och dela på avkastningen med Avanza? Tycker du att jag ska hoppa på det?
Marcus: Hej! Såvitt jag kan se i min IPS ger det enstaka småpengar. Det är inte fel. Långsiktigt måste blankarna köpa tillbaka aktierna så du kan få tillbaka dem och då återhämtar sig lätt kursen. Det har vi sett i SBB i veckan.

Kristian : Hej Marcus, Hur ser du på framtiden? Tror du vi kommer få se en ännu lägre botten än vi redan sett eller är det värsta över?
Marcus: Hej! Jag gissar att det värsta är över. Det går med det sagt ändå inte att se förutsättningar för en långsiktig uppgång riktigt än. Men vi får se.

Jerry: Vad har du för uppfattning om globalfonder?
Marcus: Bra för riskspridning. Indexfonderna har väldigt många aktier, så det är svårt att få överblick. Jag gillar aktiv förvaltning där förvaltarna kan berätta om en tydlig strategi, för då har vi bättre koll på vilken typ av placering vi gör.

Janne: Vad tror du om Intrum som en kandidat i en utdelningsportfölj? Kommer dagens utdelningsnivå hålla i sig på sikt?
Marcus: Jag tror fortsatt på Intrum, även om jag är lite osäkrare än vanligt. Jag tror utdelningstrenden klarar sig.

Nils: Hej ! SBB planerar avknoppning av bostäder. Verkar inte som att D-aktier får ta del av detta. Är de då lite missgynnade och negativt för D-kursen? Har blankarna börjat lämna SBB? Hur tar man reda på om de gör det?
Marcus: Hej! Det som är negativt är att SBB blir mindre så intjäningsbasen minskar jämfört med alla D-aktier i det kvarvarande SBB. Om belåningen sjunker efter avknoppningen så kompenserar det. I statistiken för aktielån går det att se om blankarna har börjat sälja och jag läste om minst en som gjort det i SBB.

Peter: Hej Marcus! Tror du att bolaget som SBB troligen knoppar av kommer att ge utdelning? Kvartalsvis? Månadsvis?
Marcus: Hej! Det är tveksamt om det blir utdelning direkt nu i vår i SBB:s avknoppade bostadsdel. Kanske väntar de ett år eller två.

Caro: Hej Marcus! Jag har 200 000 kr över, ska jag köpa Tele2, Telia, MTG eller Embracer?
Marcus: Hej! Jag gillar Tele2 B och Embracer bäst av de aktierna.

Lisa: Hej Volvo lastvagnar tuffar på riktigt bra i år och är dessutom lågt värderat är det nåt att plocka in i portföljen?
Marcus: Hej, ja det kan det vara även om vi inte sett någon avmattning i efterfrågan än.

Nils: Hej! Tror du vi kan hoppas på fler svenska månadsutdelare framöver?
Marcus: Hej! Det blir nog inte många, för mycket administration att dela ut varje månad.