Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fyra tillväxtaktier för långsiktiga placerare. Dessutom tipsade han om tre bra utdelningsaktier.

Victor: Hej, jag är 20 år och hade tänkt spara hela livet. Jag har för närvarande en utdelningsportfölj men tycker du att det kan vara smart att komplettera med några tillväxtaktier och isåfall har du några tips på bra tillväxtaktier?
Marcus: Hej! Bra tillväxtaktier är mätteknikbolaget Hexagon, medicinteknikbolaget Cellavision och fertilitetsbolaget Vitrolife. På smålistorna är min favorit Fortnox. Sen är värderingen av aktierna i de tre sistnämnda tillväxtstjärnorna till synes skyhög, så ta det försiktigt.

David: Hej! Jag undrar om du kan nämna några bra bolag för en grund i en utdelningsportfölj?
Marcus:
Hej! Vad sägs om Hemfosa, Beijer Alma och Millicom. Inga skyhöga direktavkastningar, men troligen bra och stigande utdelningar från hyggliga nivåer. Annars går det alltid att grunda med investmentbolagen.

Adam: Climeon som ni köpreka vid introduktionen har haft en fin utveckling. Är det för sent att hoppa på?
Marcus: Om bolaget når sina visioner är det inte för sent. Sen är det svårt att värdera aktien i sådana här ganska tidiga faser.

Hasse: Hej! Är det dags att stiga ur Resurs Holding nu snabbt medan man har lite vinst kvar efter dagens ras eller skall man ligga kvar??
Marcus: Hej! Att Resurs faller idag beror på att storägare sålt till kursen 58 kr och då sjunker kursen dit. Det är i regel en engångseffekt i sig, övriga faktorer lär bli det som driver kursen framöver.

Klas/Jämtland: Hej,När butiker och kläders rasar och ger oro. Läge att då lägga pengar på ett billigare Sportamore nu, eller ska jag avvakta?
Marcus: Hej! Sportamore ligger i en oroväckande fallande kurstrend. Men hellre e-handel än butikskedjor inom sällanköpsvaror.

Micke: Hej vad tycker du om Scandinavian Tobacco Group i utdelningsportföljen?
Marcus: Hej! STG gillar jag i egentligen, men om Kuba skulle börja exportera handrullade cigarrer vore det en ny hård konkurrens.

Anders: Hej Marcus! Jag har ett antal investmentbolag och funderar på att utöka portföljen med antingen Svolder eller Öresund – men har svårt att välja vilken av dessa? Vad är din syn på dessa två, rent kortfattat?
Marcus: Hej! Det är en smaksak vad du väljer. Svolder handlas med substansrabatt så ta dem då.

Anders: Sdiptech prof har,väl inlösen på 105 kr? Är det risk att köpa på sig flera? Jag gillar den. Favoritpref annars nu?
Marcus: Så länge de bara handlas strax ovanför 105 kr är det inte mycket vi riskerar om det mot förmodan blir inlösen. Sdiptech Pref är annars en av få preffar som inte känns som för dyr.

Skogstrollet: Hej! Vad beror kursskillnaden mellan SCA:s A o B aktie på. Skiljer ju ganska mycket för närvarande?
Marcus: Hej! Förutom antalet röster per aktie är det ingen skillnad. B-aktien är billigare och det är ju bättre att köpa den mest handlade aktien om den är lägst värderad.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag Vet du hur det ligger till med uppgifter om ett utköp av HM från börsen? Hur går det till och kan man hoppas på en liten premie eller köps aktierna över börsen till dagspris? När i tiden kan det i så fall tänkas ske? Något annat att tänka på för oss småägare?
Marcus: Hej! Jag tror inte på något uppköp av H&M de närmaste åren, men visst kan jag ha fel. Kommer det ett bud kommer det från ett bolag flera olika parter står bakom och då blir det en premie. Minst 160-170 kr per aktie krävs för att få igenom budet, kanske mer.

Pellegrino: Hejsan! Som amatör, är det ens värt att försöka kliva ur/skala av sitt innehav när det är svängigt på marknaden? Jag har förstått att du inte gör det men det är kanske pga att du äger mycket utdelningsaktier?
Marcus: Hej! Blir en aktie till synes omotiverat för liten eller stor i din portfölj efter en snabbkursförändring kan man agera på det till viss liten del. Majoriteten av aktierna ligger ändå orörda för mig, särskilt när trenden är otydlig.

Anneli: Äger MQ och skulle vara tacksam att höra din synpunkt på deras resultat samt varför de trots intensiva åtgärder gjort ett så dåligt resultat? Nu när bl a Öresund skjuter till pengar, läge att köpa fler?
Marcus: MQ kom med ännu en svag rapport. Jag är glad jag sagt undvik om hela sektorn de senaste två åren. Jag vet inte exakt varför deras kläder säljer så dåligt, men jag skulle inte ta i aktien med tång. Helt obegripligt att Öresund gått in och nu ska skjuta till mer pengar. Modebranschen känns inte som deras specialité, men kanske hoppas de vara med på en turn around i MQ inom ett par år. Inte värt risken säger jag. Undvik förblir mitt råd.

Mattias: Hej! Ska man går ur HM en gång för alla tro?
Marcus: Hej! H&M är troligen när kursbottnar som håller på 120-130 kr, men långsiktigt ser jag ännu inget som lockar.

Ingo: Hej! Hur ser du på Clas Ohlson?
Marcus: Hej! Inget dumt bolag i grunden, men branschen är för svår och under omdaning. Undvik är mitt grundråd. Aktien värderas som om det skulle komma en utdelningssänkning om ett par några år.

Stinky: Hej Om du skulle köpa Investor för att äga under ca. en 8-års period, skulle du vänta på en dipp eller köpa på dig i dagsläget?
Marcus: Hej! Jag skulle köpa minst hälften direkt och sen öka i rekyler.

Daniel: God förmiddag. Jag och mina barn har MQ! Är det vettigt att behålla och köpa mer. På lång sikt.
Marcus: Hej! Köp i vart fall inga fler aktier i ett så pass dåligt bolag.

Hans-Erik: God förmiddag! Jag har Acando som nu har gått upp mycket pga. uppköpsrykten hur skall jag nu göra sälja eller avvakta ???
Marcus: Hej! Acando har ett uppköpsbud på sig och dyker det inte upp något högre bud så tacka ja.

Mathias : Köpläge i Clas Ohlson? Borde väl ha bottnat på dessa nivåer, eller?
Marcus: Det är fullt möjligt, men jag har svårt att se vad som långsiktigt ska driva bolagets tillväxt nu när geografiska exponsionen är över. Clas Ohlson är inte vad det en gång var.

Christian : Hej Marcus! Jag har ett litet innehav kvar i Fingerprint. Tycker du man ska sälja, ta en mindre förlust och lägga pengarna i andra bolag som man tror mer på eller vänta på att FP ev. blir uppköpt till en bättre kurs?
Marcus: Hej! Det börjar sakta ljusna för Fingerprint nu är det ett litet innehav kan du överväga att behålla som chanspost. Som vanligt är risken skyhög så fundera vilka typer av aktier du alls vill ha i portföljen,

Gösta: Hej! Vad är de främsta skälen till att du inte investerat i Kindred? Tack!
Marcus: Hej! Jag köpte aktier i Las Vegas Sands och tycker det räcker med exponering mot sektern. Annars gillar jag Kindreds höga utdelning och att bolaget verkar gå rätt bra trots allt.

Curt W: Bäste aktieexpert , Många spekulerar ju att Lundbergs och Industrivärden skall gå ihop . Vilken av aktierna tror du man skall köpa nu ???
Marcus: Hej! Lundbergs äger en del i Industrivärden och aktien ger därmed substansrabatt i ett innehav med rabatt. Det lockar långsiktigt.

Kent: Vad tror du om Danske bank?
Marcus: Riskerna är fortsatt höga innan vi vet var penningstvättskandalen slutar. Potentialen finns där när det är över, men den politiska risken är för hög i nuläget tycker jag.

Alfahannen: Vad tycker du om investmentbolaget Traction?
Marcus: Bra bolag, som jag nämnt alldeles för sällan.

Frukten: Hej! Hur ställer du dig till Ratos på sikt? På tre år eller mer
Marcus: Hej! Jag skulle undvika bolaget till vidare. Ratos har mycket kvar att bevisa.

Mikael: Vilka investmentbolag tycker du att jag skall satsa på först o främst?
Marcus: Investor är mitt standardsvar, men det finns även fler alternativ förstås.

Anton H: Hej Marcus. Vad tror du om att börja månadsspara i TIN fonder? -Bra eller dåligt? Eller har du något tips på aktier eller fonder?
Marcus: Hej! Det låter bra.

Tommy: Jag är 65 år och har cirka en miljon i aktier och fonder. Nu tänker jag börja att ta ut dem enligt 4%-regeln. Ska jag sälja 4/12% varje månad eller 4% varje år?
Marcus: Har du inte utdelningar som kan utgöra ditt kassaflöde får du sälja av innehaven. Att sälja varje månad sprider riskerna maximalt.

göran: vad tror du om bolaget triboron som kommer in på börsen iapril
Marcus: Jag tycker lottsedeljägare ska teckna. Se artikel här: https://www.privataaffarer.se/lottsedeljagare-tecknar-kandistata-triboron/

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde