Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fyra rapportvinnare att köpa. Han avslöjade också fem chansaktier han verkligen gillar.    

Eva: Hej! Vilka bolag tycker du är läge att fynda just nu? Många i nedåtgående trend, men ser du några som ändå sjunkit i värde och som är i stigande trend?
Marcus: Hej! Rapportvinnare som har hyggliga kurstrender på ett års sikt är värda att titta närmare på för köp. Intrum, C-rad och TF Bank är tre bolag som rapporterat starkt. Bolagen har bra efterfrågan och växer. TF Bank har kanske den bästa kurstrenden kortsiktigt. Bland de lite större bolagen känns H&M starkt just nu, men ändå på rätt låga kursnivåer.

Morgan: Hej Marcus.Vet inte om du hunnit ta del av dagens rapporter, men av det du sett hittills, vilka bolag skulle du tänka dig att lägga en liten slant på?
Marcus: Hej! Av de som rapporterat idag fredag gillar jag Atvexa, H&M och Stora Enso bäst. Särskilt Storas utdelningshöjning glädjer mig. H&M står starka igen och Atvexa är en intressant liten tillväxtmaskin inom utbildning.

Sonja: Hej Marcus, har fem aktier som gått dåligt, Hexagon, Hexatronic, VNV, Swedencare och Sinch. Läge att stödköpa, vilka skulle du föreslå i så fall?
Marcus: Hej! Jag gillar alla fem som chansaktier. Hexagon känns störst och stabilast, men de andra minst lika lovande.

Daniel: Hej! Jag har fem bolag på bevakningslistan, Thule, Ratos, Hexagon, AAK och VEF. Vilka av dessa tror du är bäst på lång sikt?
Marcus: Hej! Jag tror mest på VEF på flera års sikt, men risken där är också högst. Kursen kan bli svängig och det är inte säkert att drömscenariot inträffar, men gör det det så blir det bingo.

Daniel: Hej! Såg att VNV Global rapporterade idag. Hur tror du på framtida utvecklingen för bolaget? Har en lång sparhorisont.
Marcus: Hej! Jag ser ljust på framtiden för VNV, men aktiemarknaden verkar ha panik där. 40 procents nedgång sedan toppen i novmeber. Nu stor substansrabatt igen. Kortsiktigt ska vi vara försiktiga när trenden är ned, men jag siktar på hur det ser ut om fem till tio år.

Annette W: Hej! Vad gör man med Nibe, köpa mer eller bara avvakta?
Marcus: Hej! Nibes p/e-tal har fallit i takt med kursnedgången. Är nu bara jättehöga 45. Jag skulle avvakta trots 40 procent i ras på börsen i år. Långsiktigt är det ett kvalitetsbolag.

Hacke: Hej Marcus! Vad tror du om Essity? Kan det vara ett alternativ om man vill ha något i defensiv portfölj som ska ”stå emot” börsturbulens, lågkonjunktur med mera?
Marcus: Hej! Essity är en bra basaktie och bolaget har haft en tung period. Det gör det spännande att följa för deras prishöjningar kommer att slå igenom på resultatet framöver.

Berra : Nobina, när betalas det ut?
Marcus: Köpeskillingen från budgivaren kommer i början av februari. De börjar betala ut den 1 februari, så nästa vecka borde pengarna komma.

Micke : När betalas pengarna ut för Nobina till oss som tackade ja till erbjudandet i tidigt skede?
Marcus: Alla som tackat ja senast 21 januari ska få pengarna utbetalda med start 1 februari.

Tobias: Sinch handlas ner som alla techaktier just nu, håller mig kall än så länge och tror på en långsiktig återhämtning och fyller på ännu mer i dipparna. Är ”för sent” för att börja skala ur mig så tanken är att skala ur när trenden är uppåt för att minska innehavets tyngd i portföljen. Låter det som en gångbar strategi över de kommande fem åren?
Marcus: Jag tror det. Det är viktigt att inte köpa för mycket för snabbt i fallande kurstrend, eller sälja för mycket för tidigt sen det gått upp. Att agera då och då i de långa trenderna är bra tänkt.

Daniel: Hej! Är det i dagsläget vettigt att byta från Investor A till B? Med tanke på prisskillnaden..
Marcus: Hej Ja!

Birgitta: Hej! Behöver ett förtydligande. Jag har både A-aktier och B-aktier i Investor. Är det läge för mig nu att sälja mina A-aktier och köpa B-aktier istället?
Marcus: Hej! Båda aktierna är bra handlade på börsen så det är fördelaktigt att satsa på den billigaste. Har du en bank/mäklare med lågt courtage kommer det att löna sig att satsa på den aktie i Investor som har lägst kurs. Jag skulle välja allt i B-aktien i nuläget av den anledningen.

Martin: Hej. Hur ser du på Brookfield Renewable Corp? Trenden är ju på nedgång och har så varit ett tag.
Marcus: Hej! Ett av de bättre valen av producent för ren energi. Kurstrenden startade på höga nivåer efter lång nedgång, men det kommer att vända upp igen tids nog. Direktavkastningen är nu 3,8 procent, vilket börjar bli lockande.

JanJ: Hej, flera pratar om en kommande krasch i närtid, med nedgångar på 30-40 procent på USA-börserna. Vad tror du?
Marcus: Hej! Många aktier har redan kraschat på det viset. Jag undrar hur mycket värre det behöver bli? Kanske får vi en upprekyl i februari och sen en ny körare nedåt innan det vänder.

Lovis: Hej! Har du någon tumregel när det gäller direktavkastning? Föredrar du cirka 2 procent med tillväxtmöjligheter, eller mer som en REIT med 9 procent, eller mitt emellan? Eller en blandning?
Marcus: Hej! Jag föredrar max 5-8 procent i direktavkastning för kassakossor och då vill jag också slippa politiska risker. 4-5 procent är egentligen ännu bättre, för då är risken lägre och bolagen ofta stabilare. Utdelningshöjare kan ha 1-3 procent som tumregel.

Bodil: Hej Marcus! Du skriver att du föredrar 5-8 procent i direktavkastning för kassakossor men vill då slippa politiska risker. 4-5 procent är egentligen bättre, för då är risken lägre och bolagen ofta stabilare. Utdelningshöjare kan ha 1-3 procent som tumregel. Kan du ge exempel på bra bolag av den senare sorten?
Marcus: Hej! Visst, Creades och Bahnhof är två exempel. Creades kan fokusera mer på investeringar i portföljen än att höja utdelningen, men de är ändå ett utdelningsbolag med bra tillväxtaktier.

Fredrik: Hejsan, ska man köpa investmentbolag, fonder eller enskilda aktier under nedgång?
Marcus: Hej! Uppgång eller nedgång spelar ingen roll. Det är strategi för sparande i aktier som gäller. Jag brukar rekommendera aktier och gärna då investmentbolag som grund och sen komplettera med fonder.

Lars H: Hej! Säg nåt om Berkshire Hathaway? Jag har köpt lite och funderar på mer.
Marcus: Hej! Som en stor och mycket billig indexfond för USA. En korg full med värdeaktier. Bra långsiktigt, tror jag.

Hagman: Hej Marcus, G5 har ungefär halverats sedan toppen och jag har köpt en liten bevakningspost då jag tycker den börjar se billig ut. Vad tycker du om aktien och kan det vara läge att nu gå in lite större i G5 och hoppas på att botten är nådd?
Marcus: Hej! Köp då och då eller vänta tills trenden ser stabilare ut.

Mr Bean: Hej Marcus. Ser att du avyttrat Sampo bland dina aktieinnehav. Får man fråga om anledningen, något bolagsspecifikt eller annat skäl?
Marcus: Hej! En anledning var att bolaget presterat dåligt över flera år. Än värre var att de inte höll vad de lovade med utdelningstrenden under 2020. Jag växlade istället till främst Arbor Realty, som är verksamt inom bolån i USA och som gynnas av stigande räntor de också. Klart högre direktavkastning men minst lika stabil utdelningstrend. Plus en post i Creades, för mer långsiktig tillväxt. Jag ökade med andra ord i befintliga innehav, för jag har för många aktier i portföljen, tycker jag.

Alex: Hej, vad tycker du om att ha Vonovia i sin portfölj? De har hyfsad direktavkastning och mest hyresrättter.
Marcus: Hej! Kan inga detaljer om bolaget, men gillar det lilla jag hört.

Sten: Jag har en post i Hufvudstaden, ska jag byta till till exempel Castellum, eller ligga kvar och hoppas?
Marcus: Hufvudstaden är lägre värderade, men Castellum har mycket bättre utdelningstrend och historik nu. Det är min favorit, men är du en utpräglad värdeinvesterare behåller du Hufvudstaden. Jag är mer utpräglad utdelningsinvesterare och föredrar därför Castellum alla dagar i veckan.

Krille: Hej! Har du tips på några, på lång sikt lovande, tillväxtbolag inom medicinteknik, men som har något lägre risk än Bico och Surgical Science?
Marcus: Hej! Titta närmare på Cellavison och Vitrolife då. Eller ännu lägre risk i form av Addlife.

Mike: Hej!Hur ser du på Bilias framtid? Borde inte elbilarnas intåg vara negativt för bolaget?
Marcus: Hej! Jo, men det blir tydligen mer slitage på däck och däckhotellverksamheten går bra.

laputa: Har det mesta i Robur Fonder. Ska jag sälja en del och köpa investmentbolag? Är 68 år.
Marcus: Det blir i vart fall lägre kostnader, då investmentbolagens förvaltning i regel är billigare än fondernas.

Gambler: Hej Marcus, hur ser du på Evolution sedan anklagelserna under senhösten och medias granskning drog igång? Förtaget är väl förteget med detaljer och hävdar konsekvent sin oskuld samt regellydnad, men gör samtidigt justeringar kring vart deras produkter erbjuds, mer eller mindre i linje med anklagelserna. Har du fortsatt förtroende för bolaget eller har du ändrat uppfattning kring dem?
Marcus: Hej! Jag har förtroende för dem, även om det inte är bra det som hänt.