Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om sina fyra bästa nordiska utdelningsaktier. Han avslöjade också vilket gruvbolag han vill öka i, samt i vilket investmentbolag han nu ser att det "äntligen är ett långsiktigt köpläge på gång".

Tobias: Hej!Kan du rekommendera några bra nordiska utdelningsaktier som är köpvärda idag?
Marcus: Hej! Finska Neste lockar långsiktigt med förnyelsebart flygbränsle. Danska Novo Nordisk har stabila diabetesprodukter och en lång utdelningstrend, men just nu känns ändå Astra Zeneca mer köpvärda värderingsmässigt jämfört med deras vinsttillväxt. Norska Storebrand är en värdeaktie i försäkrings- och kapitalförvaltningssektorn jag gillar. En chansaktie är norska Zaptec med elfordonsladdare. Tajming är svårt och vi behöver lite tur, men långsiktiga köplägen tror jag vi kan se i dessa aktier under hösten.

Lasse: Hej, frågan som nog alla ställer sig: vad har hänt med Investor? Kommer den att återhämta sig? Den är ju småspararnas största aktie!
Marcus: Hej! Äntligen en tydlig rekyl i Investor, som innan började bli för dyr. Nu är det långsiktiga köpläget på gång, men så länge korta trenden är ned är det ingen brådska att köpa. Vi får se om den långa trenden står emot och kursen studsar upp eller inte.

Hanna: Hej Marcus. Vad börjar bli billigt i USA, tycker du?
Marcus: Hej! Ett bolag jag vill öka i är gruvbolaget Southern Copper. Direktavkastningen räknat på senaste utdelningen är 6,2 procent, vilket är högt. Koppargruvor i fattiga länder har sina risker och är konjunkturkänsligt, men den långa trenden kan inte vara fallande hur länge som helst. Behovet av koppar till elektronik och elbilar, etc, är stort och långsiktigt.

Mackan: Hej Marcus! Hur ser du på Atlas Copco på dessa nivåer? Det jag funderar på är om globala supply-problem kan påverka mycket eller om Atlas har god robusthet än andra industribolag? Kvalitet är sällan billigt men inte lika dyrt nu.
Marcus: Hej! Atlas B-aktie börjar bli lite mindre dyr nu, men det är frågan om den långa stigande trenden håller i sig. Kanske pressas kursen lite mer framöver, men ett långsiktigt köpläge under kommande månaderna kan det nog vara.

Jörgen: God morgon! Hur skulle du placera drygt en miljon? Jag är 77 år har 80 procent i aktier och 2 procent i fonder (där vill jag lite ligga lågt), resten i likvida medel. Tacksam för hjälp!
Marcus: Hej! Det beror på placeringshorisont och riskvilja, just nu känns det rätt med en del likvider. Framöver kanske mer i fonder för riskspridningens skull.

Kristian: Hej Marcus! Fick ingen tilldelning av CTEK, men man kanske ska köpa ändå? Hur tänker du om CTEK? När och hur kan det uppstå köpläge?
Marcus: Hej! Långsiktigt ja, CTEK är en bra chansaktie. Frågan är om den kommer att falla djupare än 120 kr? Vore trevligt att komma under hundralappen, men svårt att veta. Att börja köpa småposter för att skala in sig successivt är säkraste vägen framåt för den som vill äga bolaget långsiktigt.

Liam : Vilken av Tele2, Swedish Match och Cibus skulle du köpa idag och behålla som defensiv tillväxt under lång tid framöver?
Marcus: Tele2 B är värdeaktien av de tre du nämner, men Swedish Match snabbare tillväxt är det som lockar sett över många år. Snusbolaget är inte bara defensiv sett till sin konjunkturstabilitet utan har även tillväxt. Cibus känns fortfarande lite dyra, även om de lockar också.

Anna: Hej Marcus! Ska man acceptera Sobis bud eller vad händer om man INTE gör det?
Marcus: Hej! Går budet igenom tvingas alla att sälja förr eller senare. Just nu kan det vara lika bra att avvakta, men försiktiga placerare som vill ta hem en vinst kan göra det över börsen.

Martin : Funderar på att köpa aktier i Pfizer, men bolaget finns på både amerikanska och svenska börsen. Ska man då välja amerikanska?
Marcus: Jag skulle välja den svenska noteringen. Utdelningen konverteras till svenska kronor när du får den så att även ha aktiekursen i svenska kronor är praktiskt.

Fredrik: Vad anser du om ipoerna Storskogen och Flat Capital?
Marcus: Storskogen är jag skeptisk till och tänker inte investera. Svårt att få grepp om så många olika bolag och sektorer. Serieförvärvare som Indutrade har en bransch, Lifco har tre. Storskogen har hur många då? Investor har industri, hälsovård och lite bank och telekom. Att det sen finns många entreprenörsledda bra bolag i Storskogen gör att det inte är någon dum placering, men svåra att få grepp om så här initialt. Jag vill följa dem på börsen en längre tid först. Flat Capital tycker jag däremot är mycket lockande, även om Klarna är ett omstritt bolag då de och deras kunders kundtjänster ibland, men bara ibland, inte tar hand om missnöjda konsumenter på ett bra sätt. Konceptet håller nog långsiktigt ändå och i Flat Capital finns flera andra spännande tillväxtaktier. Värderingen känns dessutom lockande.

Annalisa: Hej Marcus! Hur är din syn på Storskogen? Teckna eller inte? Jag är lite besviken då jag tyvärr inte fått någon tilldelning på mina senaste IPO:s.
Marcus: Hej! Jag rekommenderar ingen teckning, även om det finns många bra bolag i Storskogen. Misstänkt många banker som är med och ska sälja in aktierna. Konglomerat men med en myriad av olika bolag och sektorer, svårt att säga vad det blir av det till slut.

Jesper: Hej Marcus! IPO-dags med Storskogen och Truecaller, något att teckna och sälja eller behålla, eller låta bli? Förvånansvärt få analyser än så länge?
Marcus: Hej! Truecaller känns som en spännande tillväxtaktie, även om appar i Indien kanske inte är den lättaste marknaden att förstå sig på.

Olle: Hur påverkar Akelius försäljning av fastigheter till Heimstaden respektive aktie?
Marcus: Akelius ska köpa andra bostäder i till exempel USA och Heimstaden får större intäktsbas via alla nya fastigheter. Akelius D-aktie och Heimstaden Pref tror jag inte påverkas på ett avgörande sätt.

Lars: För mig som relativt ny aktiesparare i stabila utdelningsbolag verkar det ha varit smartare att satsa på indexfonder? Hur ska man göra för att nå eller slå index?
Marcus: Frågan är om du är nöjd med index eller om du vill ha högre eller lägre risk? Med aktier kan du få välja det. Det tar tid att hitta sin aktiestrategi och vad som fungerar för just dig, så att ha en del indexprodukter kan också vara smart. Senaste året har börsindex känts klart riskablare än stabila utdelningsaktier och övertid går olika typer av aktier olika bra.

Lena: Hej. Vad anser du om Embracer just nu? Det har ju blivit en stor rekyl som jag inte hade väntat mig direkt, flera analytiker värderar ju den mycket högre i kurs ändå faller den som en sten?
Marcus: Hej! Långsiktigt en bra tillväxtaktie, men trenden nedåt är så tydlig att jag inte tycker det är bråttom att köpa aktier än. Se bara hur Stillfront rasat. Embracer som bolag är bra, men när vänder aktien upp? Fallande trender i tillväxtstjärnornas aktier ska vi vara försiktiga med.

Anton: Hallå! Har du några tankar om varför Omega Healthcare och Reality Income har backat så mycket på senaste tiden? Börjar det vara köpläge där nu?
Marcus: Hej! Inflation som börjar få långräntor att stiga är en förklaring. Allmän rekyl på börsen är en annan .

Göran: Hej! Kan du berätta om hur du ser på H&M framöver?
Marcus: Hej! H&M må vara bästa klädbolaget, men branschen känns rätt utmanande. Jag tror H&M-aktien bottnat långsiktigt, men det är tveksamt om kursen kommer att gå bättre än börsindex. Blir det inget börsras utan en hygglig börs lär H&M kunna fortsätta att klättra uppåt på ett års sikt. Åtminstone en kurs på 200 kr borde vara nåbar med ett normalläge på börsen.

Hans: Hur ser du på nöjestillväxtaktierna Evolution och Embracer när dessa backat betänkligt. Är det en långsiktig trend?
Marcus: Kortsiktigt ska vi vara försiktiga. Långsiktigt ska vi ha fingret nära köpknappen.

Dennis: Godmorgon Marcus. Vad tror du om att investera i guld? Och vad köper man i så fall det? Såg en annons i Privata Affärer från guldcentralen. Har Lundin Gold något guldlager och i så fall hur stort? Tror du det är bättre att köpa riktigt guld?
Marcus: Hej! Fysiskt guld kan du köpa från guldhandlare och sen förvara guldet på säker plats. Lundin Gold och gruvbolag har sina lager nere i backen, i gruvorna. Hur mycket det är och vad det kostar att få upp guldet är lika viktigt som guldpriset. Guldbolag är därför en lite annan affär är att satsa mot råvaran allena. Ett börshandlat certifikat/skuldsedel som LONG GULD S H ger exponering mot enbart guldpriset, men utan förvaringen av guldtackor. Enda haken är vissa kostnader och att alla certifikat inte är uppbackade av fysiskt guld.

Bernard: Hej Marcus, vad händer med Electrolux nästa vecka? Ska man gå in?
Marcus: Hej! Om du alls ska gå in i Elux så gör det efter engångsutdelningen. Kursen blir ju då lägre jämfört med alla framtida vinster och utdelningar, även om det egna kapitalet minskat med utdelningsbeloppet.

Dan: Hej, Paradox gör ytterligare en nedskrivning i mångmiljonnivån. Tror du att det är värt att hoppas att skeppet vänds med nya vd:n eller kommer vi aktieägare se kursen att fortsätta rasa?
Marcus: Hej! Jag skulle undvika aktien tills vidare. Trenden och nyhetsflödet är oroande. Någonstans borde det bottna och de drar ändå in rätt bra med pengar på befintliga produkter.

Johan: Hej Marcus! Jag funderar på hur kursen på preferensaktier påverkas av att lösenbeloppen ändras. Till exempel Volati Pref sänker sin lösen till 625 år 2025. Bör inte detta medföra att preffen åtminstonde får viss press nedåt?
Marcus: Hej, ja det borde sätta press på kursen förr eller senare. Men inte om marknaden är säker på att det aldrig blir inlösen.