Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra lockande aktier i den gröna sektorn. Dessutom listade han tre intressanta tillväxtaktier.

Nina: Hej! Vad rekommenderar du inom miljö och hållbarhets tänket. Man förstår ju att det är framtiden men vad ska man satsa på för att vara med på det tåget? /Nina
Marcus: Hej! Brookfield Renewables är en kanadensisk favorit med stigande utdelningstrend sedan flera år. De liksom svenska vindkraftsbolag som Eolus Vind är dyrare än vanligt. Det gäller även Nibe som är bra inom klimatreglering. Finska Neste med förnyelsebart bränsle till exempelvis flyget är långsiktigt lockande också.

Coffe: Vilka är dina favoriter när det gäller tillväxtcase?
Marcus: För den som gillar enskilda tillväxtaktier är Fortnox, Evolution och Embracer tre favoriter. Annars finns tillväxtfokuserade investmentbolag som Bure, men substanspremien innebär att aktien är dyr just nu.

Lasse: Om du skulle välja ut några utdelningsaktier för en större investering på lång sikt – vilka skulle du välja?
Marcus: Fastighetsbolaget Castellum som har längst trend av att höja utdelningen i landet. Nästan lika bra är WP Carey i USA, med lång trend och med högre direktavkastning. USA:s motsvarighet till Telia heter AT&T och har dålig tillväxt exklusive förvärv, men de är en pållitligt utdelningshöjare med hög direktavkastning. Det är tre förslag från mig.

Pengabingen Instagram: Vilka två investmentbolag är bäst värderade just nu?
Marcus: Bland många fortsatt dyra investmentbolag känns Investor A och VNV Global sammantaget som de med mest lockande substansrabatt. Då beaktar jag även portföljer, handeln i aktien och historik.

Oktan: Hej! Vi som har mycket pengar på börsen, bör vi hoppas på att Trump eller Biden vinner valet nästa vecka?
Marcus: Hej! Sammantaget är Trump mest företagarvänligt. Båda sidorna förhandlar om ett nytt stort stimulanspaket och hur det går i kongressvalet är nog mer avgörande.

Jonas: Hejsan Marcus! Har tänkt att köpa Stillfront då jag gillar deras spel men känns som det är en ganska hög värdering på aktien, tycker du den är köpvärd?
Marcus: Hej! Stillfront värderas över deras historiska genomsnitt precis som alla andra tillväxtbolag gör. Långsiktigt är det här fortsatt en tillväxtpärla så gillar du deras spel är aktien köpvärd, men helst i begränsade doser så du inte ligger för tungt i en högriskaktie.

Surdegen: Hej! Funderar på att köpa en liten ”syndportfölj” med någon vapenaktie (Saab), någon spelaktie (exempelvis Catena Media) och någon knarkaktie (vet inte vilken). Vad tror du om en sådan portfölj och har du tips på någon knarkaktie med framtiden för sig? De lär ju säljas på den kanadensiska börsen, men jag vet inte om något cannabisbolag är listat i Sverige.
Marcus: Hej! Medicinsk cannabis ger mig veterligen inte ens något rus, utan bara lindring mot t.ex. smärta. Inte för jag har testat, utan jag har läst mig till det. 🙂 En aktie där är Köpenhamnsnoterade Stenocare, men det är en lottsedel där försäljningen nog börjar komma igång igen. Andra ”knarkaktier” känner jag inte till alls, men det finns spritbolag med rätt bra utdelning som Altia och Arcus som nu ska gå samman.

Lennart: Hej, hur ser du på bankaktier, svenska stor- och småbanker samt nordiska banker.
Marcus: Hej! Banksektorn är jag skeptisk till pga låga tillväxtförutsättningar för storbankerna. Mer nischade aktörer kan locka, som Avanza eller kapitalförvaltare och investmentbanker som Lazard.

David: Ska man vara orolig över att preffarna sjunker så mkt?
Marcus: Nej, preffarna rör sig alltid cykliskt. Klövern Pref brukar handlas mellan 270 kr och 360 kr. Ju lägre desto bättre om man vill köpa. Jag tror inte det blir en så allvarlig finanskris att de tryggaste preferensaktierna (de med lägst direktavkastning) drar in utdelningen.

Frida: Vad är dina tankar kring Xact högutdelande Norden? Jag funderar på om det är värt att stanna kvar för direktavkastningen, eller om man ska satsa på tillväxtaktier istället.
Marcus: Långsiktigt kommer pendeln förr eller senare att svänga från tillväxtaktier till värdeaktier. Att ha den fonden i portföljen tror jag är strategiskt rätt, även om det är rätt med en del tillväxtsatsningar också.

Kerstin: Hej! Är intresserad att lägga till ett medicinteknik företag i min aktieportfölj. Vad tror du om Cellavision? Har du något/ några andra att rekommendera. Tack på förhand!
Marcus: Hej! Cellavison är en aktie det brukar löna sig att köpa i rekyler. Nästan monopol på deras digitala utrustning för blodtester.

Seamaster: Hej Vad gissar du att Stockholmsbörsens index stannar på i år?
Marcus: Hej, det skulle mycket väl kunna stanna på minus i år.

Tobbe: Tror du att coronavåg2 som börjat nu blir lika illa som våg 1 ekonomiskt på börsen och om ja i så fall kan den återhämta sig lika fort som förra gången eller tror du vi kommer få dras med den längre?
Marcus: Nej, jag tror den ekonomiska smällen blir klart mildare. Det är inga fabriker som stängs i de europeiska länder som drar åt hårdast. De första vaccinerna är bara ungefär två månader borta nu.

Sara: Hej Marcus! Hur ser du på börsnedgången den senaste tiden? Är det bara ett ”hack i kurvan” och inget att bry sig om, utan snarare ett köpläge? Eller är det nu man kanske ska sälja av en del för att ha torrt krut senare? Hur agerar du själv och till hur stor del tycker du att man bör vara investerad på börsen för tillfället?
Marcus: Hej! Jag tror i första hand på ett hack i kurvan. Det kan bli trist på börsen ett par veckor till. Efter över 40% i uppgång sedan kursbotten i mars har vi fortsatt lite fallhöjd tror jag. Jag är nästan fullinvesterad precis som i våras, jag kan inte försöka tajma coronaoro vs centralbanksstimulanser och annat. Bolagen som behöll eller höjde utdelningen i våras och i finanskrisen 2008-2009 litar jag på att de klarar sig även framöver. Med det sagt är det alltid bra att ha lite kassa för nerverna och för att kunna se nedgångarna som köplägen. 100% fullinvesterad tycker jag inte att vi ska vara.

Johan: Vilken av dom stora techbolagen skulle du köpa?
Marcus: Inte Netflix eller Facebook i alla fall. Troligen Microsoft, även om t.ex. Amazon fascinerar mig men både de och Apple och Alphabet behöver falla mer för att locka mig på riktigt. Apple sägs för övrigt vara på gång med en sökmotor som kanske kommer att konkurrera med Google. Applebot ska enligt uppgifter ha indexerat olika sajter precis som Googlebot alltid gör. Blir en spännande vinter.

Lars: Vad tycker du om Essity med dagens värde? Finns det potential i aktien?
Marcus: Ett riktigt bra bolag. På kort sikt vet jag inte, men långsiktigt har jag ingen tvekan om att bolaget kommer att stå sig väl.

Isali: Hej! Förra veckan sa du att du sitter säkert med dina innehav trots läget i världen med Covid och valet i USA. Sedan dess har min ‘stabila portfölj’ gått ner med 8% och min ‘förhoppningsportfölj’ rasat med 12%. Jag funderar på att sälja av lite och sitta med en större kassa. Hur tänker du i det här läget?
Marcus: Hej! På kort sikt i kan allt hända. Att öka likviderna något för att ha mer handlingsberedskap behöver inte vara fel, men ofta säljer vi nära botten och/eller inte köper tillbaka i tid sen. Men osthyvelsprincipen är där vi hyvlar av lite för att sänka risken lugnar nerverna, vilket är bra.

Christer: Hej Marcus. Har aldrig hört anledning till att du inte analyserar europeiska aktier? Utdelningsaktier finns väl både i Tyskland o Frankrike mm.
Marcus: Hej! Det gör det, men jag kan inte springa på alla bollar. Jag tycker Norden och Nordamerika räcker.

Blånabb: Hej Är det någon fondförvaltare som du kikar på för att få inspiration?
Marcus: Hej! I småbolagsfonder och i teknikfonder kan jag titta på de största innehaven för inspiration.

Roger: Hejsan, Fortsätter nergången så man skall sälja rubbet? Mvh Roger
Marcus: Hej! Sälj aldrig rubbet för tajming är för svårt. Det är enklare att över tid lita på tillgångsslaget aktier och på de bästa bolagen. Låta tiden arbeta åt oss.

L: Hejsan! Har du några tips på bra preffar att köpa nu när tiderna är lite oroliga?
Marcus: Hej! Klövern Pref och SBB D är två placeringar som är nere på rätt bra nivåer.

Clavette: Hej. VNV Global rekommenderar du ofta. Men den delar ju inte ut…? Tack för en bra sida.
Marcus: Hej! Nä, men tillväxtaktier behöver inte göra det. Ovanpå alla utdelningsaktierna i portföljen har jag ett segment med tillväxtsatsningar.

JKN: Hej, Börjar konkurrensen bli för stor nu inom den sfär Sinch rör sig eller är det fortfarande bra potential i aktien?
Marcus: Hej! Som nischad aktör som förvärvat andra bolag tror jag Sinch lär stå sig. Rent strategiskt har de gjort rätt, men visst är riskerna höga.

Tanga-Tony: Hej Marcus. Har du köpt några aktier i nedgången vi haft i veckan? mvh
Marcus: Hej! Jag ökade en aning i Abbvie, en läkemedelsjätte med hög direktavkastning.

Fabian: Morning! Funderar på att gå in mkt tungt i Akelius D istället för att ha på nästan 0-räntekonto.Placeringshorisont många år. Får då runt 6,5% i dir.avk utan 30% skatt. Vad säger du om detta sett till begränsad risk
Marcus: Hej! Sett över flera år är Akelius D mycket bättre än räntekonto. Kortsiktigt finns en kursrisk, men med stabil verksamhet är intjäningen bra och aktien är på sikt värd sin risk.

Rikard: Hej Marcus! Hur ser du på Ericsson-aktien under både kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Ericsson är en av de bästa i sin bransch och börjar nu få upp farten. Det verkar vara en svår bransch, men kortsiktigt verkar de ha ett bra slagläge.

Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Thomas Johansson/TT
Rapport
Vinstfest för Volvo
Börsen
Öppning klart uppåt
Rapport
Handelsbankens vinst högre än väntat
Rapport
Dometic delar ut betydligt mer än väntat
Rapport
Minskad vinst för Alfa Laval
Rapport
Något sämre för Hexagon
Rapport
Engångskostnader gav miljardförlust för Husqvarna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Klart sämre för Electrolux Pro
Rapport
Loomis delar ut mindre än förväntat
Rapport
Arjo strax över förväntan
Börsen
Spretigt på Asiens börser
Affär
Embracer gör tre storaffärer
Rapport
Bezos slutar som vd för Amazon
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar på Wall StreetGamestop fortsatte att falla brant
Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Sektor
Danske: Rädslan för kontorsdöd överdriven"Effekterna av hemarbetet blir inte drastiska"
Foto: istockphoto
Placeringar
Här är Handelsbankens utdelningsfavoriter"God utdelningskapacitet i många bolag"
Köptips
Affärsvärlden: Teleoperatören med 25 procents uppsida
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF starkare än väntatHöjer utdelningen till 6,50 kr
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
2/2
Trading Direkt: Eric Strand och Tobbe Rosén om silver
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari