Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra lockande aktier i den gröna sektorn. Dessutom listade han tre intressanta tillväxtaktier.

Nina: Hej! Vad rekommenderar du inom miljö och hållbarhets tänket. Man förstår ju att det är framtiden men vad ska man satsa på för att vara med på det tåget? /Nina
Marcus: Hej! Brookfield Renewables är en kanadensisk favorit med stigande utdelningstrend sedan flera år. De liksom svenska vindkraftsbolag som Eolus Vind är dyrare än vanligt. Det gäller även Nibe som är bra inom klimatreglering. Finska Neste med förnyelsebart bränsle till exempelvis flyget är långsiktigt lockande också.

Coffe: Vilka är dina favoriter när det gäller tillväxtcase?
Marcus: För den som gillar enskilda tillväxtaktier är Fortnox, Evolution och Embracer tre favoriter. Annars finns tillväxtfokuserade investmentbolag som Bure, men substanspremien innebär att aktien är dyr just nu.

Lasse: Om du skulle välja ut några utdelningsaktier för en större investering på lång sikt – vilka skulle du välja?
Marcus: Fastighetsbolaget Castellum som har längst trend av att höja utdelningen i landet. Nästan lika bra är WP Carey i USA, med lång trend och med högre direktavkastning. USA:s motsvarighet till Telia heter AT&T och har dålig tillväxt exklusive förvärv, men de är en pållitligt utdelningshöjare med hög direktavkastning. Det är tre förslag från mig.

Pengabingen Instagram: Vilka två investmentbolag är bäst värderade just nu?
Marcus: Bland många fortsatt dyra investmentbolag känns Investor A och VNV Global sammantaget som de med mest lockande substansrabatt. Då beaktar jag även portföljer, handeln i aktien och historik.

Oktan: Hej! Vi som har mycket pengar på börsen, bör vi hoppas på att Trump eller Biden vinner valet nästa vecka?
Marcus: Hej! Sammantaget är Trump mest företagarvänligt. Båda sidorna förhandlar om ett nytt stort stimulanspaket och hur det går i kongressvalet är nog mer avgörande.

Jonas: Hejsan Marcus! Har tänkt att köpa Stillfront då jag gillar deras spel men känns som det är en ganska hög värdering på aktien, tycker du den är köpvärd?
Marcus: Hej! Stillfront värderas över deras historiska genomsnitt precis som alla andra tillväxtbolag gör. Långsiktigt är det här fortsatt en tillväxtpärla så gillar du deras spel är aktien köpvärd, men helst i begränsade doser så du inte ligger för tungt i en högriskaktie.

Surdegen: Hej! Funderar på att köpa en liten ”syndportfölj” med någon vapenaktie (Saab), någon spelaktie (exempelvis Catena Media) och någon knarkaktie (vet inte vilken). Vad tror du om en sådan portfölj och har du tips på någon knarkaktie med framtiden för sig? De lär ju säljas på den kanadensiska börsen, men jag vet inte om något cannabisbolag är listat i Sverige.
Marcus: Hej! Medicinsk cannabis ger mig veterligen inte ens något rus, utan bara lindring mot t.ex. smärta. Inte för jag har testat, utan jag har läst mig till det. 🙂 En aktie där är Köpenhamnsnoterade Stenocare, men det är en lottsedel där försäljningen nog börjar komma igång igen. Andra ”knarkaktier” känner jag inte till alls, men det finns spritbolag med rätt bra utdelning som Altia och Arcus som nu ska gå samman.

Lennart: Hej, hur ser du på bankaktier, svenska stor- och småbanker samt nordiska banker.
Marcus: Hej! Banksektorn är jag skeptisk till pga låga tillväxtförutsättningar för storbankerna. Mer nischade aktörer kan locka, som Avanza eller kapitalförvaltare och investmentbanker som Lazard.

David: Ska man vara orolig över att preffarna sjunker så mkt?
Marcus: Nej, preffarna rör sig alltid cykliskt. Klövern Pref brukar handlas mellan 270 kr och 360 kr. Ju lägre desto bättre om man vill köpa. Jag tror inte det blir en så allvarlig finanskris att de tryggaste preferensaktierna (de med lägst direktavkastning) drar in utdelningen.

Frida: Vad är dina tankar kring Xact högutdelande Norden? Jag funderar på om det är värt att stanna kvar för direktavkastningen, eller om man ska satsa på tillväxtaktier istället.
Marcus: Långsiktigt kommer pendeln förr eller senare att svänga från tillväxtaktier till värdeaktier. Att ha den fonden i portföljen tror jag är strategiskt rätt, även om det är rätt med en del tillväxtsatsningar också.

Kerstin: Hej! Är intresserad att lägga till ett medicinteknik företag i min aktieportfölj. Vad tror du om Cellavision? Har du något/ några andra att rekommendera. Tack på förhand!
Marcus: Hej! Cellavison är en aktie det brukar löna sig att köpa i rekyler. Nästan monopol på deras digitala utrustning för blodtester.

Seamaster: Hej Vad gissar du att Stockholmsbörsens index stannar på i år?
Marcus: Hej, det skulle mycket väl kunna stanna på minus i år.

Tobbe: Tror du att coronavåg2 som börjat nu blir lika illa som våg 1 ekonomiskt på börsen och om ja i så fall kan den återhämta sig lika fort som förra gången eller tror du vi kommer få dras med den längre?
Marcus: Nej, jag tror den ekonomiska smällen blir klart mildare. Det är inga fabriker som stängs i de europeiska länder som drar åt hårdast. De första vaccinerna är bara ungefär två månader borta nu.

Sara: Hej Marcus! Hur ser du på börsnedgången den senaste tiden? Är det bara ett ”hack i kurvan” och inget att bry sig om, utan snarare ett köpläge? Eller är det nu man kanske ska sälja av en del för att ha torrt krut senare? Hur agerar du själv och till hur stor del tycker du att man bör vara investerad på börsen för tillfället?
Marcus: Hej! Jag tror i första hand på ett hack i kurvan. Det kan bli trist på börsen ett par veckor till. Efter över 40% i uppgång sedan kursbotten i mars har vi fortsatt lite fallhöjd tror jag. Jag är nästan fullinvesterad precis som i våras, jag kan inte försöka tajma coronaoro vs centralbanksstimulanser och annat. Bolagen som behöll eller höjde utdelningen i våras och i finanskrisen 2008-2009 litar jag på att de klarar sig även framöver. Med det sagt är det alltid bra att ha lite kassa för nerverna och för att kunna se nedgångarna som köplägen. 100% fullinvesterad tycker jag inte att vi ska vara.

Johan: Vilken av dom stora techbolagen skulle du köpa?
Marcus: Inte Netflix eller Facebook i alla fall. Troligen Microsoft, även om t.ex. Amazon fascinerar mig men både de och Apple och Alphabet behöver falla mer för att locka mig på riktigt. Apple sägs för övrigt vara på gång med en sökmotor som kanske kommer att konkurrera med Google. Applebot ska enligt uppgifter ha indexerat olika sajter precis som Googlebot alltid gör. Blir en spännande vinter.

Lars: Vad tycker du om Essity med dagens värde? Finns det potential i aktien?
Marcus: Ett riktigt bra bolag. På kort sikt vet jag inte, men långsiktigt har jag ingen tvekan om att bolaget kommer att stå sig väl.

Isali: Hej! Förra veckan sa du att du sitter säkert med dina innehav trots läget i världen med Covid och valet i USA. Sedan dess har min ‘stabila portfölj’ gått ner med 8% och min ‘förhoppningsportfölj’ rasat med 12%. Jag funderar på att sälja av lite och sitta med en större kassa. Hur tänker du i det här läget?
Marcus: Hej! På kort sikt i kan allt hända. Att öka likviderna något för att ha mer handlingsberedskap behöver inte vara fel, men ofta säljer vi nära botten och/eller inte köper tillbaka i tid sen. Men osthyvelsprincipen är där vi hyvlar av lite för att sänka risken lugnar nerverna, vilket är bra.

Christer: Hej Marcus. Har aldrig hört anledning till att du inte analyserar europeiska aktier? Utdelningsaktier finns väl både i Tyskland o Frankrike mm.
Marcus: Hej! Det gör det, men jag kan inte springa på alla bollar. Jag tycker Norden och Nordamerika räcker.

Blånabb: Hej Är det någon fondförvaltare som du kikar på för att få inspiration?
Marcus: Hej! I småbolagsfonder och i teknikfonder kan jag titta på de största innehaven för inspiration.

Roger: Hejsan, Fortsätter nergången så man skall sälja rubbet? Mvh Roger
Marcus: Hej! Sälj aldrig rubbet för tajming är för svårt. Det är enklare att över tid lita på tillgångsslaget aktier och på de bästa bolagen. Låta tiden arbeta åt oss.

L: Hejsan! Har du några tips på bra preffar att köpa nu när tiderna är lite oroliga?
Marcus: Hej! Klövern Pref och SBB D är två placeringar som är nere på rätt bra nivåer.

Clavette: Hej. VNV Global rekommenderar du ofta. Men den delar ju inte ut…? Tack för en bra sida.
Marcus: Hej! Nä, men tillväxtaktier behöver inte göra det. Ovanpå alla utdelningsaktierna i portföljen har jag ett segment med tillväxtsatsningar.

JKN: Hej, Börjar konkurrensen bli för stor nu inom den sfär Sinch rör sig eller är det fortfarande bra potential i aktien?
Marcus: Hej! Som nischad aktör som förvärvat andra bolag tror jag Sinch lär stå sig. Rent strategiskt har de gjort rätt, men visst är riskerna höga.

Tanga-Tony: Hej Marcus. Har du köpt några aktier i nedgången vi haft i veckan? mvh
Marcus: Hej! Jag ökade en aning i Abbvie, en läkemedelsjätte med hög direktavkastning.

Fabian: Morning! Funderar på att gå in mkt tungt i Akelius D istället för att ha på nästan 0-räntekonto.Placeringshorisont många år. Får då runt 6,5% i dir.avk utan 30% skatt. Vad säger du om detta sett till begränsad risk
Marcus: Hej! Sett över flera år är Akelius D mycket bättre än räntekonto. Kortsiktigt finns en kursrisk, men med stabil verksamhet är intjäningen bra och aktien är på sikt värd sin risk.

Rikard: Hej Marcus! Hur ser du på Ericsson-aktien under både kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Ericsson är en av de bästa i sin bransch och börjar nu få upp farten. Det verkar vara en svår bransch, men kortsiktigt verkar de ha ett bra slagläge.

Skatt
Skatteverket befarar rusning till omprövning av deklaration
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Pressbild
Pareto: Arjos mål "lite för försiktiga"
Krönika
Hernhag: Fortsatt läge att ha en coronasäkrad portfölj
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Placera
Tele2 in i Paretos svenska portföljPlockar ut Lundin Mining som gått starkt
Aktie
Volvo i miljardaffär med Daimler
Börsen
Slagig inledning på börsen
Foto: istockphoto
Råvaror
Pandemin sänker oljepriserna i Europa
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch fyra du kan strunta i
Aktietips
AFV: Två aktier som får köpstämpel
Aktie
DI: Sweco välskött men orimligt värderadTidningen rekommenderar sälj
Asien
Stark statistik lyfter Asiens börser
Krönika
Lundkvist: Därför är USA-valet viktigare för Europa än för Kina
Aktiechatt
Hernhag: Fyra långsiktiga miljöfavoriterOch tre intressanta tillväxtaktier
Placera
Chefsstrategen: Nordea sänker IT till neutralLyfter kraftförsörjning från undervikt till neutral
Aktier
Här är månadens favoritaktier
30/10
Trading Direkt: Olavis strategi under börsturbulensen
Sektor
Lägre förluster än väntat för amerikanska oljejättar
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Danske: Bostadsrättspriserna fortsatte uppåt i Stockholm
Rapport
Lägre förlust än väntat för SCA
Rapport
Vinstfall för Electrolux ProÄven omsättningen sjönk
Rapport
Lundin Energy prickade förväntningarnaHöjer produktionsprognosen
Aktie
Klart: Volvo säljer UD Trucks till Isuzu
Foto: istockphoto
Rapport
Tech-bonanza i USAJättarna krossade förväntningarna