I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fyra aktier och en ETF som är köpvärda inför utdelningssäsongen. Han berättade hur han själv agerat på börsen i veckan samt pekade ut en aktie som kan vara ett potentiellt fynd. 

Per: Hej Marcus, Tack för en inspirerande chatt! Fem köpvärda svenska aktier inför utdelningsregnet?
Marcus: Hej! För att sprida riskerna till olika branscher med olika typer av ljusa utsikter tar jag Lundin Mining (kan bli brist på basmetaller framöver), Stora Enso R (skog och andra bra produkter i tider där pappersprodukter ska ersätta plast), Investor B (riskspridaren som alltid ger en del utdelning), Xact Högutdelande Norden (riskspridning, plus högre direktavkastning än Investor), Bahnhof (är det bredbandsbolag som växer hyggligt snabbt och ger stigande utdelning). Sen blir aktier inte nödvändigtvis bättre bara för att utdelningen kommer, för ofta faller aktierna med utdelningsbeloppet. På sikt när kursen återhämtar sig i takt med att bolaget tjänar in till nästa utdelning kommer avkastningen. Utdelningar lönar främst sig över tid, även om det finns studier på att aktier överavkastningar månaden innan eller månaderna efter efter utdelningen. Det är genomsnitt över tid och det är inga stora avkastningar att försöka gå efter.

Ellen: God morgon Marcus, om jag vill göra ett fynd på börsen. Vilket bolag skulle det vara?
Marcus: Hej! Ett potentiellt fynd är Raysearch, som ser ut att börja vända på siffrorna och gå allt bättre.

VON: Vad köper du i raset? Vad tror du om Latour?
Marcus: Jag köpte lite mer i Hexatronic tidigare i veckan. Idag gör jag nog inget. Latour är en favorit på sikt även om de alltid ser för dyra ut.

Rasmus: Hej! Vad är din syn på Footways preferensaktie? Sjönk igår med 34 procent och ner idag också på nyheten att de har lite skulder hos inkasso. Spontant känns det som en överreaktion och VD:n är lugn, men vad säger du? Utdelningen ger nu ca 13,5 procent direktavkastning och kostar endast bolaget 4 mkr per år, är det värt att gå in med en chanspost?
Marcus: Hej! Footway går dåligt som bolag och jag säger undvik preffen. I bästa fall klarar de utdelningen ändå, men det är inte alls säkert. Det är vd:n jobb att verka lugn, så jag undrar om det säger något.

Ivan: Hur ser du på svenska banker nu efter Silicon Valley Bank kursfall igår som drar ned hela banksektorn samt ökad oro för bankkris? Är det värt att samla på sig en del aktier nu inför svenska banker kommande utdelningar?
Marcus: Jag gissar att det är en i tid kortare rekyl för banksektorn. De stigande räntorna är en längre och viktigare trend och en kollapsad lokal bank i USA, även om riskerna för fler kreditförluster nu kommer på placerarnas radar. Så det kanske blir en aning tuffare för bankaktier men jag tror inte det stoppar den långa trenden uppåt.

mats: Hej Marcus! SVB rasade ju fullständigt igår. Jag får lite känslan av att det kanske kommer mer av liknande karaktär på andra håll. Det ger en känsla av att det kanske är/blir värre än man trott framöver. Det behöver inte vara av Lehman karaktär men ändå en varningssignal kanske. Påverkar detta dig något i vad du tror om läget framöver eller rycker du mest på axlarna över det. Ha en go fredag.
Marcus: Hej! Jag har inga storbanker i min portfölj så jag är lite underviktad där även om jag har ett par amerikanska finansbolag istället. Jag ligger heller inte supertungt inom teknikaktier och cykliska aktier. Så jag lägger in riskerna för kreditförluster för banker och så i mitt undermedvetna, men ändrar inget i portföljen i brådrasket. Målet med en bred aktieportfölj är att vi ska vara redo för så många olika utfall som möjligt. Att vi ska kunna tackla alla överraskningar.

Fredrik: Hej! Äger CTEK och kommer teckna. Går det att köpa fler aktier nu för att kunna teckna fler på billigare pris? Hade du rekommenderar att teckna och vad torr du om CTEK i övrigt?
Marcus: Hej! Det går att köpa teckningsrätter och teckna fler aktier via dessa. Nu kostar teckningsrätterna en slant och det ser ut som att de handlas med bara minimal rabatt på börsen. CTEK går dessutom lite knaggligt som bolag så teckna inte för mycket.

Fred: Finns det risk att andra sektorer dras med i bankdippen vi ser nu?
Marcus: Troligen inte. Det ska i så fall vara samma typ av tillväxtbolag, de som den amerikanska banken lånat ut pengar till. Techbolag i tillväxtfas. I värsta fall stiger riskpremierna något för att låna ut kapital till och investera i sådana bolag nu, men jag tror inte det blir någon stor eller långvarig effekt i så fall.

Andreas: Hej Marcus, det låter som att du för 2023 är optimistisk. Men inflation, ränteökningar och minskad konsumtion från hushållen, är det inte risk att bolagens vinster minskar drastiskt och att det inte är inprisat på börsen och större ras i år?
Marcus: Hej! Jo, men alla pratar om alla hot och om hur illa det ser ut. Då brukar kurserna stiga för allt hemskt redan är inräknat i kurserna. Sen kan det förstås bli så illa att det faller trots att många är negativa bara för att det verkligen är illa. Jag är försiktigt optimistisk till börsen även om jag tycker man fortsatt ska ha lite extra likvider.

CJ : Hej Marcus alltid lika trevlig med aktiechatt på fredagarna. Har en bra vinst i Boliden men börjar det dala nu vad tror du? Sälja, behålla?
Marcus: Hej! Kortsiktigt är det rekyl nedåt, så sälj om du är spekulant. Långsiktiga kan behålla i många år till och ta sikte mot en potentiell råvarubrist.

Caroline: Godmorgon Marcus! Ligger med förlust i Sinch, tror du att de kommer att återhämta sig inom en snar framtid?
Marcus: Hej! Nej, det tror jag inte. Nya uppgångar kommer nog först om 1-3 kvartal, när bolag börjar gå bättre. Sinch har signalerat något tufft kvartal till, även om det förstås kan komma positiva överraskningar ändå.

Erika: Hej! Om jag förstått det rätt så är du inget fan av Ratos och Traction. Hur kommer det sig?
Marcus: Hej! Ratos är under omvandling och jag får inget grepp om dem än. Gillar inte Plantasjen. Traction är underpresterat mot börsindex på tre, fem respektive tio års sikt. Just nu går Traction bättre sedan några månader, men jag som långsiktig investerare är jag ännu inte övertygad om bolagets storhet.

PK: Peab har kommit ner lågt, tummen upp eller ner?
Marcus: Det brukar löna sig att köpa bygg i de stora kurssvackorna. Jag vågar tyvärr aldrig göra det, allra minst denna gång.

Eli: Hej! Jag äger en norsk indexfond. Är det något att ha egentligen?
Marcus: Hej! Jag brukar rekommendera temafonder eller branschfonder hellre än geografiska fonder. Det är lättare att förstå vilka sektorer och trender vi har på 5-10 år i samhället än vilket lands börsindex som ska gå bra.

Magnus: Jag har fått acceptaktier i Readly efter att jag tackat jag till budet från Bonnier. Jag läste att dom kan bli kvar på börsen med en ny stark ägare, Bonniers. Det tycker jag låter bra, eller? Kan man ångra sig ?
Marcus: Du kan ångra dig så länge du kan gå in på anmälningsformuleret hos din nätmäklare och ändra ditt svar. Har du fått pengarna kan du inte ångra dig, utan får köpa aktier över börsen istället.

Sportfånen: Visst är du djurgårdare? Av de tillgängliga idrottslagen man kan investera i i Sverige eller utomlands, vilket skulle du välja att investera i?
Marcus: Det är jag inte. Håller inte på något Stockholmslag. Idrottslag är bland de sista jag skulle investera i om jag vill ha avkastning. Idrottsklubbarna finns främst för att nå sportsliga framgångar, inte för att tjäna pengar.

Jan: Hej! Tycker du att man som aktieägare i Ctek ska delta i nyemissionen? Vad är din uppfattning om Cteks framtid? Hittills har det ju lite grann varit ”upp som en sol ner som en pannkaka”.
Marcus: Hej! Du kan vara med i nyemission även om du nog inte ska bli överviktad i den här aktien. CTEK underpresterar som bolag och jag lutar nästan åt att man ska undvika de istället.

Moderator: Det var allt vi hann med i dag. Marcus är tillbaka nästa fredag samma tid.