Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra intressanta aktier efter den senaste tidens nedgång. Han föreslog även fem aktier att köpa med en horisont på sex månader.

Tanga-Tony: Hej Marcus, har du några aktier du tycker har blivit köpvärda i den senaste tidens nedgång? mvh Tony
Marcus: Hej! Jag gillar SCA B, Stora Enso R och Hexagon efter kursnedgångarna. Nilörngruppen är också något att titta närmare på i den kategorin.
 
Johan: Hur tror du börsen går på sex månader. Vid ett PA-möte i Värmland före sommaren trodde man att det skulle bli ungefär plus minus noll under 2019. Vilka fem aktier skulle du rekommendera under sex månader?
Marcus: Min bästa gissning när det gäller börsen är att index ligger kvar i det kursintervall vi haft sedan 2017. Upp en bit och sen ned en bit, osv. På sex månaders sikt tycker jag det behövs långsiktigt stigande kurstrend som kan fortsätta upp. För kort tid för att placera i aktier egentligen, men fem förslag är Astra, Sweco, Tele2, Balder, Nyfosa. 
 
Arvingarna: Hej! Kan du ge exempel på ett par aktier som du tycker är hyfsat köpvärda i dagens skakiga läge?
Marcus: Hej! Det beror mycket på din aktiestrategi och placeringshorisont. Långsiktigt är till exempel SCA B, Swedol och AQ intressanta aktier, men de är konjunkturkänsliga så det blir ju mer att passa på när det skakar. Vill du ha stabila aktier är det snarare bland Ica och Axfood du ska välja och även det på nedrekyl i så fall. 
 
Herr Kosing: Hej Marcus! Vill ha förslag på troliga utdelningshöjare med kvartalsutdelning. Tack på förhand!
Marcus: Hej! Svenska bolag med kvartalsutdelning och där det kan bli utdelningshöjningar är fastighetsbolaget Klövern, gruvbolaget Lundin Mining och oljebolaget Lundin Petroleum. Kanske även i Kungsleden och Hemfosa. 
 
Myntaren: Hej Marcus! Vad anser du om riskprofilen i Brookfieldbolagen Renewable och Infrastructure?
Marcus: Hej! Inte superlåg kanske, men reala tillgångar i framtidsbranscher ger stabila intäkter och går bra att belåna för att få hävstång. Bolagen vet nog vad de gör. 
 
Börsjanne: Vad tror du om Storytel på lång sikt?
Marcus: Mycket spännande bransch och Storytel ser ut att hinna bli stor på flera marknader i tid, så de får stordriftsfördelar medan marknaden är ung. Lovande, men det blir en svängig kursresa. 
 
Raymond: Hej! Äntligen fredag! Hur ser du långsiktigt på Bures fortsatt resa?
Marcus: Hej! Jag ser ljust på bolaget, men Bure-aktiens ser dyr ut nu. 
 
Lennart: Hej! Jag har Tobin Properties prefaktie i min portfölj. Dessa har ju blivit avnoterade. Kommer mina aktier att tvångsinlösas och i så fall när och till vilket pris?
Marcus: Hej! De kommer att tvångsinlösas och det är en rätt lång period som krävs för det, men det kan finnas en chans att du kan sälja aktierna till bolagen direkt om du vill. Mer info på https://www.tobinproperties.se/investerare/aktier/
 
Amatörsparare: Ser att det går bra för Ica. Tycker du att kursen är för hög för att gå in nu?
Marcus: Lite tar det emot kortsiktigt, ja. 
  
Elisabeth: Soltech, är det en aktie att satsa på? Tror mig ha läst någonstans att det var en aktie som var utsatt för mycket blankning. Vad tror du? Elisabeth
Marcus: Soltech har en lite knepig bolagsstruktur vill jag minnas och är ingen favorit, även om det är en spännande bransch och det kan finnas potential där. 
 
Cecilia71: Hur investerar jag bäst i silver?
Marcus: Börshandlade certifikat utan hävstång är bäst på sikt. Som Silver S och Long Silver H2. 
 
Patrik: Hej! Har kikat lite på Tomra, däremot är deras p/e tal väldigt högt. Är det något man bör oroa sig för på lång sikt? Kanske lite övervärderade?
Marcus: Hej! Väldigt svårt att veta vilken värdering som är motiverad, lysande framtid för ett bra bolag, men exakt hur bra blir det? De kan vara övervärderade, men behöver inte vara det heller. 
 
Elsa: Realty Income på USA-listan, ska de göra en split? Hur, när?
Marcus: Kan inte hitta något om kommande split där när jag letar nu i alla fall.
 
Nybörjare: Hej Marcus! Nybörjare som försöker tänka långsiktigt. Har därför behållit Swedbank, som stadigt har tappat i värde och verkar inte ha någon botten. Ska jag sälja nu eller behålla? Känns inte kul när nedgången aldrig tar slut… Skulle förstås ha lagt stop loss när hela situationen uppstod, men missat. Som sagt – nybörjare… Tacksam för råd hur jag ska tänka och agera om detta!
Marcus: Hej! Är det en liten del av din portfölj, några procent eller så, kan du behålla. Troligen har vi betat av en stor del av nedgången redan. Swedbank överlever nog, men mitt gererellt råd är att undvika aktien så länge kursen faller och de har utredningar från myndigheter hängande över sig. Överväg minska på ditt innehav eller sätt stop loss om det trots nedgången är stort.
 
Cecilia: Pinsamt detta, men jag behöver hjälp att förstå vad obligationer innebär egentligen. Jag tecknade obligationer i ADDvise för 10 000 kr, de har nu gått ner 300 kr. Jag vet att de löper över fem år, och då ska summan på 10 000 kr återbetalas, eller? Mindre? Mer? Vad är poängen med dem som sagt? Måste läst om det när jag tecknade, men minns inte nu.
Marcus: Om bolaget har råd får du tillbaka dina 10 000 kr, som jag tror är det nominella beloppet. Tror du bara de har finanser till det när löptiden är slut kan du strunta i hur priset ändras under löptiden. Nu är Addvise inte särskilt framgångsrika så riskerna finns där, men har de bara tappat 3 procent i kurs ser marknaden ingen överhängande risk för kredithändelse och problem. Poängen med placeringen är att du får en rätt hög ränta för denna högriskobligation. 
 
Luke: Hej! Betsson eller Kindred till en utdelningsportfölj? Sälja eller behålla Nent/MTG i samma portfölj? Tack för en bra chatt och trevlig fredag.Mvh Luke
Marcus: Hej! Jag gillar Kindred bäst utifrån de senaste årens utveckling och riskspridning till reglerade marknader. Nent är ju i en bransch med rätt mycket omvandlingstryck och konkurrens, gillar MTG bättre långsiktigt. Inga problem att ha båda i portföljen om du tror på båda bolagen. Ha inte för många chansaktier bara. 
 
Pensionär småsparare: Hej! Hur ser du på ABB?
Marcus: Hej! Spännande med nye vd:n. Långsiktigt gillar jag ABB, renodling och automatiseringar och robotar för framtiden. Vet inget om hur deras sektorers efterfrågan kommer att svänga framöver, men troligen är det strategiskt rätt att ha den typen av bolag i portföljen på 5-10 år. 
 
Kalle: Flera banker, däribland Nordea, har ju gått riktigt tungt den senaste tiden. Vet att det råder osäkerhet kring framtida utdelning, men trots det, har det inte blivit köpläge på dessa nivåer?
Marcus: En fallande trend kan alltid fortsätta nedåt. Värderingsmässigt borde det vara billigt att köpa nu, även om storbankerna kommer att möta mer konkurrens från fin tech, etc, framöver. Superlåga räntor är heller inte helt bra för bankerna. 
 
Uffe: En vanlig fråga, ett investmentbolag på 15 års sikt. Har kikat på Investor, bra eller dåligt?
Marcus: Bra. Bredaste och största investmentbolaget och aktien har en del substansrabatt. 
 
Sigge: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Jag undrar om man automatiskt får tillbaka skatten på utländsk utdelning om man har aktier i investeringssparkonto? Jag har inga minusräntor. Tacksam för svar
Marcus: Hej! Det kan du få, källskatten ska finnas med i de förtryckta uppgifterna i din deklaration. 
 
Pelle: Kinnevik har legat I topp länge på listan över högst substansrabatt bland investmentbolag. Är det dem man ska satsa på bland investmentbolagen, eller finns det skäl emot?
Marcus: Kinnevik har inte bra riskspridning utan ligger tungt i teleoperatörer och e-handelsrelaterade bolag. Det har ju sina fördelar också, men gäller att du tror på de branscherna. 
 
Lennart: Hej! Tror du Saab riskerar en ny nyemission?
Marcus: Hej! Nej, det skulle förvåna mig då de nyligen gjort en. Det måste hända något oväntat innan det blir ny nyemission för Saab. 
 
Cebo: Jag håller på att bygga upp en utdelningsportfölj och tänkte komplettera med några amerikanska aktier. Vad tror du om Six Flags?
Marcus: Six Flags finns i min portfölj. Ingen lyckad investering hittills och skuldsättningen känns hög, men utdelningarna kommer och efterfrågan långsiktigt finns där för bolagen. 
 
Petrus: Hej. Har du fortfarande samma syn på Telia-aktien? Utdelningen börjar ju vara i nivå med vissa preffar och med återköpsprogram och annat kan kanske utdelningen stiga lite härifrån. På det hela taget känns verksamhet stabil och trygg. Ingen kursutvecklingen på plussidan i närtid att förvänta men jag ställer ju inte Telia mot ett tillväxtbolag utan snarare mot preffar eller REIT:s i val av investering. Av vilken åsikt är du?
Marcus: Hej! Telia lockar mer än vissa preffar, nästan samma direktavkastning men med chans på utdelningshöjningar eller andra åtgärder för aktieägarvärde. Preffar på historiskt sett höga kursnivåer köper jag mindre gärna än Telia. 
 
Bobrikov: Hej! Jag är lite intresserad av MTG. E-sport verkar vara ett stort ungdomsintresse? Hur ser Du på aktien?
Marcus: Hej! MTG är en bra chansaktie, troligen är det en riktigt framtidsbransch. När tillväxtrycken och vinsterna kommer är däremot en svår fråga. 
 
Bostedt16: Tjena Marcus! Vad har du för tankar kring Stora Enso, handlas under p/e 10, goda kassaflöden samt reala tillgångar i form av skog, pappersmassan kommer ersätta plast i takt med att allt fler blir mer miljömedvetna, en svag krona som ger ett rejält lyft för skogsbolagens rörelseresultat. Direktavkastning på cirka 5 procent, för mig är Stora en given pjäs i ett långsiktigt sparande men vad har du för tankar kring Stora
Marcus: Hej! Jag börjar gilla Stora Enso allt mer. Skogsägande och basindustrier runt det. Lockande utdelning. Kanske bottnar de runt hundralappen i kurs. 
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser