Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra guldkorn på börsen efter raset. Dessutom berättade han hur han själv agerat under den kaotiska veckan. 

Linnea: Hej! Vilka guldkorn till aktier är det läge att köpa in sig i efter veckans nedgång? Tack för allt du gör med aktiechatten, något jag ser fram emot varje fredag!
Marcus: Hej! Jag tycker att Stora Enso R är en bra värdeaktie på dessa nivåer. Hexagon är en bra tillväxtaktie som kommit ner en bra bit nu. Klövern Pref och Volati Pref lockar mycket mer än något räntemarknaden kan erbjuda, så även om risken är högre än för räntebärande är det en trevlig kassako att slå till på nu tror jag.

Greger: Finns det något område överhuvudtaget man ska satsa i just nu?? Aktier??
Marcus: Långsiktiga aktieköp lönade sig 2008 och 2012 och nu 2020 lär det också vara så. Tajmingen säger jag inget om, men det borde verkligen vara nu man ska börja köpa när det blivit rea på börsen.

Lisa : Är det verkligen rea nu? Det kan gå ner ytterligare 30% ?
Marcus: På kort sikt kan det alltid rasa mera. En rea kan alltid bli större och vara längre tid än man tror. Nu jämfört med årsskiftet eller om några år så är det säkert rea nu rent värderingsmässigt. Men om det bottnar nu eller inte är en annan sak.

En med stor förlust: Hej! Har du köpt eller sålt mest den senaste veckan?
Marcus: Hej! Jag har ökat lite grann, men har inte stå stor kassa att öka för.

Biolen: Hej Marcus, Hur ligger du till , har du sålt eller har du is i magen?
Marcus: Hej! Jag har is i magen och har inte tittat så noga på mina aktier senaste dagen. Jag investerar ändå inte i första hand utifrån kurserna utan utdelningstrenderna och de ligger fast tills vidare.

Mattias: Hej! I spåren av den senaste tidens nedgång/ras så har direktavkastningen för relativt många aktier skjutit i höjden och ser minst sagt attraktiv ut. Vad är din samlade bedömning gällande utdelning i spåren av krisen, finns det risk/hur stor är risken för sänkning/att nuvarande rekommendationer röstas bort på kommande bolagsstämmor?
Marcus: Hej! Det vore sensationellt. Det är ytterst sällan som en bolagsstämma ändrar styrelsens förslag till utdelning och det är bara en gång någonsin ett förslag dragits tillbaka innan stämman. Den här våren tror jag utdelningarna kommer som planerat. För 2020 alltså utdelningarna som betalas ut 2021 kan det bli sänkningar från de mest drabbade bolagen. Nöjesindustrin med publik/besökare med Scandic och Cloetta till sportbettingbolag om idrottsevenemang skjuts upp etc. Håll koll på utvecklingen där framöver. De flesta med utdelningstrend på 10-15 år eller längre klarade utdelningen i finanskrisen och lär klara det nu också.

Tomas: Hej Marcus! Först vill jag tacka dig för det fina analysbrevet ”högutdelare” du ger ut, väldigt intressant och givande att läsa. Jag började handla mina första aktier 1985 och jag har upplevt några stora krascher och när man tror att allt går åt skogen då vänder börsen uppåt. Tror du att börsen kommer fortsätta ner och utvecklas till en riktig björnmarknad efter 12 års uppgång? Oneok har taget väldigt mycket stryk, -62% på en månad! har du någon förklaring varför? Mvh Tomas
Marcus: Hej! Lägre oljepris leder till lägre produktion långsiktigt, även gasbranschen kan påverkas. Oneoks nedgång är däremot en av de konstigaste händelserna jag sett på åratal. Antingen är det jag som inte begriper eller så är det ett långsiktigt väldigt bra köpläge. Jag tror inte på någon snar vändning, men Oneok klarade utdelningen genom förra oljekrisen 2015-2016.

Dan: Varför förbjuds inte blankning. Det är helt otroligt att man tillåter sabotage av aktiekurser
Marcus: Temporärt kanske, men blankning skapar också ett latent köptryck. Alla aktier som lånats ut och sålts måste köpas tillbaka.

Tchamarrati: Hur stor kommer rekylen vara när paniken avtar?
Marcus: Det kan bli jättestor, men den kan också komma krypande under lång tid. Allt är möjligt.

Perakesa : Har så svårt att förstå varför Corona viruset påverkar fastighetsbranschen mer än marginellt. Kan du ge några förklaringar till raset på fastighetsbolag?
Marcus: Kapitalflödena går från aktier och många andra tillgångar till obligationer. Då spelar det inte stor roll vad det är för bransch, när vissa säljer över hela linjen. Om indexfonder eller branschfonder har uttag säljer de oavsett värdering och påverkan för att de måste.

Emil: Hej Marcus, När ser du att preffarna börjar komma ner till sådana nivåer att de är intressanta? Vad för kurs och vilka skulle du välja? Tack!
Marcus: Hej! Just nu tycker jag preferensaktierna är på intressanta nivåer. Klövern Pref på 273 kr ger 7,4 procent i direktavkastning vilket är klart köpvärt så länge det inte blir en hejdundrande finanskris.

Jp: Vad krävs för att säljtrycket ska försvinna? Första dippen kändes förväntad men den här veckan har knäckt mig helt…
Marcus: Att nya virusfall ska toppa och börja avta är nog det som skulle lugna marknaden. Just nu gräver alla åtgärder hål i resultaten för många bolag.

Lasse: Portföljen har fått sig en rejäl törn de sista veckorna! Tycker att det börjar likna köpläge nu. Långsiktigt bör det vara en riktigt god affär så länge man väljer stabila bolag. Jag har mestadels utdelningsaktier i bolag som bibehållit eller ökat utdelningen trots kriser. Hur ser du på utvecklingen framöver?
Marcus: Så länge utdelningarna står sig och den här krisen blåser över rätt snabbt som det ser ut att ha gjort i Kina håller jag hoppet uppe. Marknaden just nu har panik och då finns ingen botten.

Hagman: Hej Marcus, Är det motiverat med så stort kursfall i Intrum eller är den mycket köpvärd nu?
Marcus: Hej! Jag vet inte om marknaden är galen och Intrum är ett fullständigt fynd, eller om någon katastrof väntar bolaget. Fördröjt kassaflöde i Italien är i sig inget problem, frågan är vad marknaden i paniken egentligen börjat diskontera. Kreditportföljer i olika länder är inte lätt att veta kvalitén på så här utifrån.

Skägget: Från ett skägg till ett annat. Hur ser du på Oneok efter nergången, rea eller något man borde se upp med (på lång sikt)
Marcus: Jag håller hoppet uppe där. Oneok har sänkt sin investeringsbudget lite grann, men annars har de inte stött på några problem än.

Fredrik: Hej Marcus Sitter och funderar på vilket som kommer ta längst tid att återställa: min börsportfölj, till stor del köpt i höstas och vintras, eller mitt förtroende för börsen som sparform? Har du några uppmuntrande ord till tröst?
Marcus: Hej! Just nu är det sannolikt rea på aktier och du kan återinvestera utdelningar till lägre kurser. Alla nedgångar tidigare i historien har förr eller senare vänt till bra marknad igen.

Torbjörn: Kan vi förvänta oss att beslutade utdelningar kommer att dras in pga av läget? I så fall vilka branscher eller företag kommer först att ändra i beslutad utdelning?
Marcus: Nej, det tror jag inte. Ett eller två svaga kvartal åstadkommer inte det. I Norden är det 2019 års vinster som nu ska delas ut. Däremot om ett år när årets vinster ska delas ut kan det bli lägre utdelningar i vissa fall.

Per-Åke: Varför ökar inte guldpriset mer när aktieindex rasar. Senaste veckan har guldet ju tom gått ner 5%
Marcus: Alla tillgångar faller i värde just nu. Total panik brukar leda till det. Vet inte om folk vill ha ökad kassa så de säljer guld eller om det är kapitalflöden från institutioner/fonder som driver ned guldpriset.

Camilla: Hej! Vad tror du om LUPE och MTG B ? Är det fyndköp i dagsläget? Utveckla gärna!
Marcus: Hej! Tveksamt för LUPE som är direkt beroende av oljepriset som de inte kan påvera alls, så en lång prissvacka där skulle slå hårt. Annars går det rent fundamentalt riktigt bra för bolaget. MTG kan nog studsa upp lätt när coronakrisen är över.

Mikael: Hej Skägget! Tack för en utmärkt chatt som jag följer varje vecka! Vilka kvalitetsbolag tror du man kan göra en bra affär i under nedgången? Långsiktigt ägande. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Kvalitetsbolag att titta på nu är allt från Hexagon till Bure. Tillväxtbolag får vi där och när det vänder finns det allt uppsida långsiktigt.

Anita i Göteborg: Hejsan! Jag har valt att ligga still i båten eftersom jag hoppas det återhämtar sig inom 3-5 år. Är det rätt stratergi, vad tycker du?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag.

Tina: Hej Marcus, nu är goda råd guld värda – panik råder överallt ser det ut som…vilka aktier skulle du rekommendera att köpa nu? Tänker på 3-5 år framåt. Vore tacksam om du kan svara!
Marcus: Hej! Det beror på din aktiestrategi. Om du har investmentbolag eller reala tillgångar som bas i portföljen så är det där du börjar leta fynd. Eller om du är ute efter att toppa portföljen med tillväxtaktier tittar på du framgångssagorna Cellavision, Fortnox och Sinch.

Andreas: Hej Marcus, man pratar alltid om att börsen återhämtar sig, jag köpte SSAB för 221 kr år 2007, nu kostar dom 20 kr, så jag har inte samma erfarenhet att det vänder, hade jag bara en dålig aktie eller kan det vara så att visa aktier kommer aldrig tillbaka till inköps priset?
Marcus: Hej! Börsen återhämtar sig och bra bolag i rätt branscher återhämtar sig snabbare än så. SSAB däremot har ingen bra historik, ingen långsiktigt stigande utdelning per aktie, etc. Kanske har de ett bättre läge än vanligt nu med tullar mot Kina, men det är ändå ett av de sista storbolagen jag skulle ha riktigt långsiktigt. Vissa aktier återhämtar sig aldrig.

Flotten: Hur ser du på alla turer i Saltängen i deras affärande med ICA AB om fastigheten. Aktien har kraschlandat och halverats i värde. Vad att göra?
Marcus: Har man belåning slår -25% på tillgångssidan med mer än så mot substansvärdet. De säljer fastigheten nu så behåll aktien och ta sen kapitalet som skiftas ut.

Göran: Preferensaktierna faller nu långt under inlösen. Köpläge eller har riskerna ökat för mycket?
Marcus: Jag säger köpläge.

Frida: En kort fråga: kurserna brukar falla i slutet på dagen/fredagar – lönar sig att vänta tills dess innan man lägger köp?
Marcus: Kanske vill somliga stora aktörer inte ligga helt fullinvesterade över helgen så det går ned lite innan för att kompensera. Om du ser ett sådant mönster i aktierna du följer, så agera utifrån det då.

Bostedt16: Hur agerar du i dessa fantastiska tider, själv ser jag otrolig potential för den med nerverna
Marcus: Jag också. Jag inväntar nu påfyllning i form av utdelningssäsongen i april och maj och rent rationellt vore det bra med fortsatt låga kurser då.

Leijonhufvud: Jag har insett att det är väldigt svårt att pricka botten om man nu vill utnyttja möjligheten att som ny på börsen komma in billigt. Det känns ju bättre att invänta någon sorts uppåttrend som visar viss stabilitet innan köp. Vad tror du om det och är det spridning av köpen som då gäller tycker du?
Marcus: Sprid gärna ut köpen i tid för att hålla nerverna under kontroll. Köp lite nu och sen då och då kommande året eller så. Att invänta en upptrend med första köpet beror lite på definitionen av upptrend och hur lätt du har att se den när den kommer sakta eller mkt plötsligt bara rusar börsen uppåt.

Patrik : Tjena skägget! Köpte SAS när kursen låg på 20 kr. Bör jag sälja och acceptera förlusten eller sittas stilla? ( behöver inte pengarna inom 3 år men är orolig för konkurs).
Marcus: Hej! Undvik SAS långsiktigt, men just nu kanske det är sent att sälja. Å andra sidan lär kvalitetsbolag i framtidsbranscher också studsa upp när det vänder så överväg sälja.

Insiders
Här är insiders som handlat aktier efter rapporterna
Börsen
Coronaoro sänkte StockholmsbörsenNed nästan 3 procent
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: AP/TT
Wall Street
Tilltagande fall i New York
Bopriser
Gatorna där lägenhetspriserna stigit mestI topp ligger Nyköping, Hammarö, Kungälv och Lund
Bostad
Allt fler mäklare anmäls för lockpriser
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Krisen
Landeborn: Nya restriktioner fördröjer återhämtningenMen stoppar den inte
Analys
SEB spår tuffare tider för IcaSlopar köprekommendation
Analys
DNB: Attraktivt ingångsläge i Veoneer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
BofA: Evolution kan fånga amerikanska och globala marknaderHöjer riktkursen till "street high"
Analys
Analytiker: Autoliv rustade att överträffa globala marknaden
Krönika
Hernhag: Positiv rapportflod och utdelningstrender som står sig
Bomarknad
SBAB räknar med fortsatt låga räntorMen varnar för vad som kan hända när stimulanser löper ut
Köptips
Di: Köp bostadsbyggaren
Placera
Börsveckan: Fem aktier att köpa...och två aktier att vänta med
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktietips
AFV: Kurstapp ger köpläge i Telia
Rapport
Actic spår minskade intäkter fjärde kvartalet
Rapport
Minskad omsättning för Poolia
Foto: istockphoto
Asien
Blandad utveckling på Asiens börser
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Analyser
Här är fredagens köprekar