Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om fyra billiga svenska utdelningsaktier som inte är några chansaktier. Han avslöjade också vad han tror om kursnivån på Volvo Cars aktie efter rusningen första förmiddagen på börsen.

Karin: Hej Marcus! Vad skulle du köpa för svenska aktier idag som inte är dyra och som ger bra utdelning, dock inga chansaktier?
Marcus: Hej! I avdelningen billiga utdelningsaktier föreslår jag kvartetten Investor B, Astra Zeneca, Lundin Energy och Castellum. Överkomliga värderingar plus att det ser rätt bra och stabilt ut på utdelningsfronten. Aktierna är dessutom i helt olika branscher.

Svea: Volvo Cars har redan gått upp 13 procent. Är det bara en bubbla, eller kommer den att vara fortsatt stark, tror du?
Marcus: Det är ingen bubbla, utan aktien är rimligt värderad. Jag gissade på förhand 50-60 kr efter att de sänkt introduktionskursen till 53 kr. Teckna sälj visade sig fungera, men Volvo Cars är ingen favorit långsiktigt än. Jag är neutralt inställd och ser trevligare lägen i andra aktier och i andra branscher.

Annika: Jag har Bico och Embracer på rejält minus! Tror du fortfarande på dessa aktier ,eller ska jag sälja?
Marcus: Ge bolagen och deras aktier en fem till tio år ska du se att du under den tiden har fått bra avkastning.

Udo Dirkenschneider: Cloetta känns som en långsiktigt bra placering, så länge det inte dyker upp någon sockerskatt eller ytterligare pandemier. Vad tycker du om Cloetta som en långsiktig placering?
Marcus: Ser ingen större anledning vara långsiktig där då varken omsättningen per aktie eller vinsten per aktie rör sig nämnvärt uppåt över tid. Ett helt okej bolag sammantaget, men de bygger inte så mycket värden per aktie och de har inte den högst direktavkastningen eller stabilaste utdelningen heller.

Kjelle: Hej. Ligger över 3.000 procent på Vestum (Wesc). Är det läge att sälja? Inget jättebelopp, eller tror du det kan stiga mer?
Marcus: Hej! Det är svårt att få grepp om ett så nykomponerat bolag. Det kan därför vara läge skala av lite grann eller ha en stop loss.

Håkan: Rent vatten lär ju bli en attraktiv råvara. Har du förslag på fler aktier inom detta område?
Marcus: Finns inga bra och etablerade bolag inom rent vatten, det är mest förhoppningsbolag där. De stora levererar avsloppssystem och mycket annat. Aqua Ventures hade reningsverk, men blev uppköpta. Atlantica Sustainable Infrastructure (AY) har en liten del vattenrening i och för sig, men också mycket annat inom grön energi..

Majsan: God morgon! Varför så hög utdelning på Emils Hus pref?
Marcus: Hej! Det är en preferensaktie så det ska vara en hög och fast utdelning, som ej kommer att höjas.

KJ: Hej Marcus, står i valet och kvalet mellan Apple och Microsoft. Vilken skulle du rekommendera i dagsläget, och varför?
Marcus: Hej! Svårt att välja. Kanske Microsoft, Apple och deras beroende av tillverkning i Kina är lite oroande kanske, men är man redo ta den risken är Apple kanske något lägre värderat.

Assar: Hej bästa Marcus! Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om Hexagons senaste rapport och vad du tror om företaget framöver.
Marcus: Hej! Rapporten var rätt bra trots allt, jag gillar fortsatt Hexagons verksamhet under de närmaste åren.

Axel: Hej, jag gillar och har Swedish Match. Men vad har jag missat? De pratar om ciggaravknoppning, men vi har väl fått STG en gång i tiden. Vad är nytt? Har du planer på att öka i Swma?
Marcus: Hej! Det som ska knoppas av nu är smaksatta ciggarrer. Tidigare var det de vanliga ciggarrerna i STG. Swedish Match är redan mitt största innehav, annars hade jag kanske ökat i rekyler. Det har hittills alltid lönat sig.

Daniel: Godmorgon! Kinneviks och VNV:s portföljbolag Babylon noterades genom en SPAC tidigare i veckan. Undrar om aktien är köpvärd?
Marcus: Hej! Kinneviks aktieportfölj gillar jag. Babylon är en ren chansaktie, ett framgångsrikt tillväxtbolag men där risken är hög. För de flesta räcker det med Kinnevik och få lite exponering mot Babylon.

Simon: Hej Marcus! Hur länge kan man vänta på att Stillfront ska leverera? Det känns som att den bottnat nu i alla fall, men frågan är vad som ska leda till att den bryter upp igen?
Marcus: Hej, tillväxt är det som kommer att få fart på aktien. Oklart när den kommer.

Anders: Hej Marcus Jag såg att man kan köpa Gazprom-aktier hos Nordnet. Är inte detta något att satsa på inför vinterns stundande energikris?
Marcus: Hej! Det vore en riktig chanspost i så fall. Gazprom har mig veterligen alltid haft misstänkt lågt värdering på grund av politiska risker, etc.

Oliver: Hej Marcus. Hur ska jag tänka kring Kindred? Bör vad man vara orolig för efter senaste rapporten?
Marcus: Hej! Inte långsiktigt, men regleringen i Nederländerna verkar leda till ett katastrofalt fjärde kvartal. När aktien ser ut att ha bottnat och börjat vända upp i vinter eller i vår finns det nog ett riktigt bra läge. Kortsiktigt skulle jag inte våga gå in eller öka.

Maria: Hej Marcus, VEF har gått som tåget, ska man köpa lite varje månad? Är det fortfarande en bra investering?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag det är en bra investering, men kortsiktigt är jag mer osäker då kursen rusat så mycket på kort tid och nu stannat upp.

e-Health: Hej Marcus! Du omnämner Babylon som ”ren chansaktie” – gör det inte VNV till ett vildkort också, då Babylon är drygt tre tiondelar av substansen?
Marcus: Hej! Jo, delvis. VNV har flera andra innehav som sprider riskerna, men visst är det en sorts chansaktie. Högre risk och potential än börsens genomsnitt, helt klart.

Mattias Journath: Hej. Vad tror du om Mips framåt? Tänker fortsatt äga den 5 år eller mer.
Marcus: Hej! Stigande trend och en verksamhet som växer snabbt. Riktigt bra rapport för tredje kvartalet. Behåll dina aktier!

Martin: Tecknar du Candles som är sista dag idag?
Marcus: Nej, det gör jag inte. Efter en spontan titt på info-materialet ryggar jag tillbaka då bolaget omsatte ganska lite under det senaste kvartalet och hade rätt ökad förlust. Visst, de växer fint och marknaden är nog bra. Jämn teckningskurs är en fördel också. Men det kommer så många nya bolag samtidigt nu att jag undrar om inte marknaden blir lite dränerad på intresse och kapital.

Peter: Hej Marcus! Vad tyckte du om Evolutions rapport? Kan inte riktigt förstå varför vi backade kraftigt igår? Borde man sälja av eller se detta som köpläge?
Marcus: Hej! En anledning till kursraset är riktigt höga förväntningar. Värderingen är riktigt hög och då kan det bli så. Ibland visar sig risken i tillväxtaktier. Långsiktigt tror jag att Evolution-aktiens paus mellan 1200-1600 kr lär vara ett bra läge att köpa in sig, ju närmare botten desto bättre.

Ryggtavlan: Hej! Creades SPAC och ACQ Bure var i ropet i våras men det har sedan dess varit väldigt tyst från dem. Finns det några indikationer på att Creades eller Bure har några tänkbara förvärv i sikte ännu?
Marcus: Hej! Inte vad jag känner till. Plötsligt händer det nog bara. För övrigt kan det vara ett bra läge att köpa en SPAC med substansrabatt, för kolla i bolagsordning och regler, om jag förstått det rätt har man rätt att få lösa in sina aktier till introduktionskursen 100 kr. Vid ev. rabatt kan man köpa under det och göra en liten liten vinst på 1-2 år eller nåt.

Matte: Din kommentar på Evolutions rapport och utsikter på kort- och medellång sikt, tack!
Marcus: Hej! På kort sikt som en månad lär marknadens rapportbesvikelse kunna sätta lite press på aktien. Ofta hänger effekten i en kortare tid. Under nästa år tror jag kursen börjar vända upp långsiktigt mot nya all time high igen.

Klöver: Truecaller låg länge och snurrade runt introduktionskursen 52 kr. Nu rusar den uppemot 90 kr denna vecka. Förklaringar?
Marcus: Deras rapport mottogs varmt. Marknaden har plötsligt fått mer info att spekulera upp aktien med.

Billman : Är rapporter meningslösa? Nent kommer med en kanonrapport, Nordea höjer riktkursen till 590 kr. Men börsen plus robotar trycker ner den under 500 kr. Samma med MTG. Över förväntan. Aktien börjar gå upp men precis på klockslaget samma som Nent. 14.30 börjar en enormt kraftig försäljning. Gillar inte det mekaniska i detta. En rek görs av analytiker, men börsen tycks styras av algoritmer. Lite skrämmande. Vet ju att nästan 72 procent av de amerikanska börserna handhas av algoritmer och inte aktiva analytiker, men det tycks vara så även i Sverige? Blir lite orolig. Våra pensionsfonder med miljarder i börsbolag ska inte styras av AI.
Marcus: Från en dag till en annan, eller en vecka till en annan, kan rapporter mottagas på lite märkliga vis. Sett över flera år kommer alla rapporter tillsammans att ge en bra överblick över bolagets verkliga utveckling och det är ändå verkligheten som avgör till slut.

Anton: Hej! Vill komplettera min portfölj med tillväxt. Både Evolution och Sinch har dippat lite på senaste tiden. Vilken skulle du satsa på?
Marcus: Hej! Två av mina favoriter, men Sinch gör samhället smartare och bättre och är strategiskt kanske mer lockande av den anledningen. Evolutions underhållning möter mer politiska regleringar.