Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fyra aktier som han tror är nere på botten, men som är långsiktigt intressanta. Han avslöjade också vilka aktier han själv köpte i veckan.

Marcus: Hej Marcus, har du två eller tre exempel på aktier i OMXS30 där det är läge till bottenfiske till dagens kurser?
Marcus:
Hej! Tre favoriter bland storbolagen som kommit ned i kurs, men som har ljus framtid långsiktigt är Alfa Laval, Hexagon och Investor. Annars framstår Essitys kursstabilitet som en trygg hamn i dessa tider. Hygienpapper slåss folk om i kristider, verkar det som.

Annika L: Hej! Hade tänkt köpa tillbaka Hexagon när det lugnat sig lite men såg i dag att Goldman Sachs sänkt riktkursen ordentligt. Varför det? Vilka aktier skulle du satsa på långsiktigt när det ser ut att börja vända uppåt?
Marcus: Hej! Jag köpte själv tillbaka Hexagon i veckan efter att ha legat utanför i över ett år. Kortsiktigt väntar tuffa kvartal för bolaget, men deras produkter behövs långsiktigt i världen.

Finnen: Hej Marcus! Hur har du agerat med din portfölj under veckan? Ökar du eller säljer av? I vilka aktier har du ökat om så är fallet?
Marcus: Hej! Jag har ökat och köpt aktier i Hexagon och Fortum. Två återkomster till portföljen. De ger tillväxt långsiktigt respektiva feta kassaflöden/utdelningar. Jag har också ökat i befintliga innehav efter att ha sålt av Boston Pizza, Las Vegas Sands och Lamar Advertising. Mina ökningar är i allt från AT&T till Capman och Castellum.

Mia: Hej Skägget! Olika experter beskriver raset med olika versaler: V-kurva, U-kurva, W-kurva eller L-kurva. Vad tror du om utvecklingen framåt? Snabb återhämtning som i V, långsammare återhämtning som i U, återhämtning och sen nytt ras som i W, eller (värst av allt) ras och ingen återhämtning? Vore jätteskönt med ett svar.
Marcus: Hej! Jag tror på en V-kurva som lutar åt höger, dvs återhämtningen kommer och tuffar på, men med svagare lutning upp än vad det var på väg ned.

Gnuna: Från ett skägg till ett annat – tycker du fortfarande att preffar är köpvärda just nu? Vilka i så fall, och varför?
Marcus: Tajmingen är svårare att säga, men många preferensaktier är nere på riktigt trevliga nivåer om bolagen bara klarar sig någorlunda väl. Klövern Pref och Volati Pref är två favoriter.

Jp: Hej Marcus, fullinvesterad och belånad har jag paralyserad plågat mig igenom den här inledande turbulensen. Jag har investeringar i fastigheter/bank/kredit. Gällande fastigheter så är jag trygg i min kompetens, bankverksamhet förstår jag tillräckligt bra för att kunna göra en rimlig bedömning men när det kommer till kredithanteringen så är jag tyvärr en amatör. Jag har en ganska stor investering i Hoist och jag utgår från att de kommer ha fler fordringar som fallerar än vanligt – men vad är rimligt att tro på ett par års sikt? Blir det ett hack i kurvan för Hoist eller får det enorma konsekvenser? Skulle uppskatta ett svar om Hoist specifikt men även nyfiken på sektorn generellt.
Marcus: Hej! Inkassobolag och även nischbanker har värderats lågt länge, så mycket borde vara inräknat i aktiekurserna. Hoist värderas nu till halva sitt egna kapital, som om förluster väntade. Gissningsvis blir det inte så illa. Kanske är det komplexiteten i inkassobranschen och svårigheterna att veta hur det ska utvecklas som förklarar den låga värderingen. Jag har ingen djupare insyn i deras kreditportföljer.

Thomas: Hej, bland alla ras ser jag att Resurs Holding och Fortum tar stryk. Jag har sett dem som ganska säkra och vill veta hur du ser på dem?
Marcus: Hej! I grunden är bolagen relativt säkra, framför allt Fortum, men i börskrascher är knappt någon aktie säker. Resurs kan få ökade kreditförluster och Fortum kan drabbas av lågt elpris.

Anders: Hej Marcus Vad tror du om Intrum, det känns ju som om det inte finns någon botten. Aktien har ju tagit enormt med stryk.
Marcus: Hej! Intrum är en spännande aktie. Misstänkt lågt värdering här precis som andra aktier i finansbranschen. Kanske ett fynd, kanske händer det något otrevligt som vi inte förstår. Det finns alltid sådana aktier i börskrascher. I finanskrisen var storbankerna totala fynd, för de klarade sig helskinnande. Intrum nu? Ja, kanske, men vi kan aldrig veta.

Karl: Hej! Har spanat in Brookfield Renewables under en tid, men nu handlas bolaget på ett p/e på 138, något man ska ta med en nypa salt? Eller ska man undvika bolaget totalt? Tack!
Marcus: Hej! Mycket handlar om långsiktiga kassaflödet och det räcker till utdelningen. Nettovinsten hoppar ibland beroende på engångsposter eller annat. Enligt Börsdata pendlar p/e-talet mellan -207 och 1886, så bortse från det nyckeltalet här.

Tommy: Hej! Hur ser du på Akelius D-aktie? Den har gått ner rätt mycket. Tror du att bolaget kan drabbas ekonomiskt om coronasmittan breder ut sig och medföra risk för inställd utdelning? Är även medveten om att man får en viss valutarisk.
Marcus: Hej! Den enda risken där är på lånesidan, finansieringen. Men då krävs det en riktigt finanskris. Med tanke på att bolaget klarade förra finanskrisen så borde det inte bli så mycket värre den här gången utan aktien/bolaget är på trevliga nivåer.

Klara: Hej Jag började köpa Akelius D-aktie när den stod i kurs 1,75 Sedan har den bara gått ner och ner och jag har köpt kontinuerligt. Nu börjar jag få rejält ont i magen. Jag är rätt mycket back. Ser marknaden något som jag missat? Jag trodde Akelius var ett stensäkert bolag. Tror du jag får mina utdelningar som jag ska leva av?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag du får. Håll ut!

Ingo: Hejsan! Varför faller Nobina så mycket (-34 procent sedan årsskiftet). Man får väl in intäkterna ändå fast ingen åker med?
Marcus: Hej! Nja, det finns en rörlig komponent på intäktssidan i Sverige. Jag får försöka kolla upp det i veckan som kommer. Ett visst tapp kan ske nu under våren, men aktien har fallit lite för mycket ändå tycker jag.

Freddan: Hej Marcus, när delar Estea 3 ut egentligen? Svårt att hitta någon information om detta.
Marcus: Hej! Cirka tio dagar in på varje kvartal kommer ränteutbetalningen.

Hagman: Hej Marcus, ser du någon risk för inställda utbetalningar i följande tre preferensaktier, K2A, Sdiptech och Volati?
Marcus: Hej! Nej, det gör jag inte, med reservation för att jag inte har full koll på K2A. Sdiptech och Volati tror jag klarar utdelningen på preffen med marginal.

Playsafe: Hej Marcus, har följt mina förutbestämda säljnivåer och sitter nu med en kassa jag successivt börjat handla för och i rådande läge valt att fokusera på investmentbolag till 50 procent. Lundbergs skulle man nog haft innan nedgången men just nu tycker inte jag att det ser ut som en stor uppsida då nedgången i bolaget varit ganska måttlig den senaste månaden.Jag vet att du gillar Bure, men vad tycker du om Svolder och Latour i dagsläget?
Marcus: Hej! Långsiktigt gillar jag både Svolder och Latour, även om Latour har en substanspremie så värderingen är dyr.

Nicklas : Hej! Om du kortsiktigt skulle välja mellan SBB B eller D, vilken hade du valt? Vilken har potential att dubbla i värde först?
Marcus: Hej! SBB B för det är en stamaktie. D-aktien kan i bästa fall ta sig tillbaka till nivåerna innan börskraschen, men långsiktigt stiger inte sådana aktier. Där är utdelningen hela avkastningen, medan en stamaktie som B-aktien kan stiga i takt med att bolaget förhoppningsvis går allt bättre och utdelningen höjs.

P.: Hej Skägget. WP Carey, kan du säga något om varför den fallit så mycket? Har det med belåning att göra? Tack!
Marcus: Hej! De har också exponering mot vissa butikskedjor, så oron har ökat för deras kunder. Deras kontors- och logistikfastigheter står däremot stadigt.

TT: Strategin att köpa på sig bolag med hög utdelning verkar inte vara så lysande. Flera bolag beslutar att minska den eller helt ta bort den? Synpunkter?
Marcus: Nu skiljs agnarna från vetet. Precis som i finanskrisen får vi veta vilka bolag som är stabilast. Att Pandox och Scandic slopar utdelningarna är bra, de får svårt att överleva annars. Castellum klubbade igenom sin utdelning häromdagen och står fast vid den. Klarade de finanskrisen lär de klara sig nu också, tänker jag. Att konjunkturkänliga Volvo drar in på extrautdelningen är vettigt, de har ändå ingen supertrend för utdelningar utan är ett annat case. Superhög direktavkastning är generellt en varningssignal om att den kan komma att sänkas, jämför Swedbank och Nordea som sänkte redan före coronakrisen.

Pitebo: Hej! Oron och lågt oljepris verkar ha slagit på bolag som Oneok och Enbridge, vad är dina tankar här? Något annat orosmoln som hägrar?
Marcus: Hej! Lågt oljepris gör skifferoljeproduktion olönsam i värsta fall så deras kunder försvinner. Enbridge menar att break-even för tjärsandsoljan i västra Kanada är cirka 25 dollar. Oneok och gas i USA påverkas också indirekt, deras kunder kanske får svårt att betala men hittills har bolaget upprepat vinstprognsen för i år. Med långa kontrakt som inte bygger på pris borde de klara sig, men marknaden tror inte det just nu i alla fall.

Roger: Hej Jag äger ett gäng Equinor. Nu är ju den rejält nedtryckt. Vad tror du om den på lång sikt? Kommer de kunna hålla utdelningen?
Marcus: Hej! Inte om det blir långsiktig oljeprispress, då faller resultatet brant. Känns inte bråttom att köpa där och bland andra oljeproducenter.

Lasse: Hej,flera företag har redan slopat eller minskat sina utdelningar,fler lär följa. Du sa tidigare att detta bara har hänt en gång tidigare på börsen de senaste 20 åren. Då måste väl ändå coronakrisen vara det värsta som hänt ekonomin i modern tid? Vad ska vi göra, sitta still i båten tills den sjunker verkar inte så lustigt?
Marcus: Hej! Coronakrisen är unik på så vis att mänskligheten frivilligt stänger ned produktionen. Netto sett över ett helt år behöver det inte bli det värsta, det beror lite på hur man mäter. Det är på ett vis en fördel att det sker kontrollerat, i stället för att det är finanskriskaos och bolagen får stänga verksamheten för att det finansiella systemet gungar. Finanskrisen lärde marknaderna en hel del också, var flaskhalsarna sitter i systemen.

Orolig 75 plussare: Vad händer med Spiltans räntefond?
Marcus: Troligen backar den på grund av oro för att vissa bolag kanske inte kan betala tillbaka företagsobligationerna de givit ut. Sådana hack kan vi se även 2015-2016 i den oljepriskrisen.

Anders: Hej. Carnegie skriver att ”det har nu planat och en rekyl upp på 10 procent är att vänta, och sen faller det igen.” Går det att se något runt hur stor nedsidan kan tänkas vara, var det slutligen kan plana? Botten går ju aldrig att träffa exakt. Jag har börjat att köpa i små poster nu – kanske dumt – långsiktigt.
Marcus: Hej! Bottenformationer brukar innebära att det studsar än upp, än ned. Några månaders skvalpande på botten hade vi vintern 2008-2009 i finanskrisen. Hösten 1998 var det i stället en snabb V-botten, men det är tveksamt om vi får det nu.

Pontus: Hej! Jag är fortfarande inte övertygad om att folk har förstått konsekvenserna av att en stor del av världen har stängt ned. De ekonomiska konsekvenserna kommer bli katastrofala. Har verkligen marknaden prisat in detta? Miljontals människor kommer förlora jobben? Vad säger du, Marcus?
Marcus: Hej! Svackan blir rekorddjup, men troligen kort och de flesta förlorar inte jobben för evigt heller. Nedstängningarna är temporära, så om viruset stoppas någorlunda i tid överlever bolagen, men där är vi inte än. Så visst ska vi vara oroliga, men domedagsprofeter är ökända för att ha fel. Jag är optimist långsiktigt.

USA-valet
Svenskarna: Biden är bäst för börsenMen sparekonomen är inte övertygad
Sektor
Norska bankens favorit i oljesektorn
Börsen
Experterna: Hongkong fortsätter vara finanscentrum
Aktier
Aktierna förvaltaren ökat i
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla i väntan på Powell
Börsen
Börsen vände upp
Makro
SEB: Distansarbetet leder till lönepress"Låga räntor och QE-politik även efter krisen"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många nya köprekar
6/10
Trading Direkt: Teknisk analys och makrochefens spaning
Analys
Kepler höjer EpirocTror på bud eller sammanslagning
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Telia i miljardaffär – återställer ursprunglig utdelning
Foto: Shutterstock
Börsen
Credit Suisse: Asiatiska aktier intressantare än amerikanska"Investerarna bör köpa i dipparna"
Krisen
Danske: Inte så illa som befarat för svensk ekonomi
Börsen
Landeborn: Räkna med mindre kurslyft framöverOsäkerheten alltjämt hög
Foto: Henrik Witt/TT
Aktie
Opus ska avnoterasTvångsinlösen av resterande aktier
Placera
Hernhag: Börsen kräver sin aktivitet
Spara
Chefredaktören: Ditt val av sparkonto kan påverka klimatet
Placera
Invesco: Asiens ekonomier gynnas av Kinas återhämtningKina har V-formad återhämtning
Analyser
Här är måndagens många färska köprekar
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Sämre försäkringsskydd vid distansarbete
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda borätter i september
Aktie
AAK flaggar för högre resultat än väntat
Analys
Nordea: Tre skäl att köpa BolidenHöjer riktkursen för gruvjätten
Foto: istockphoto
Analys
"Fördelaktig position" får Carnegie höja Autoliv"Bilproduktionen ökar från tredje kvartalet och framåt"
Analys
"Trelleborg en återhämtnings- kandidat"Nordea höjer riktkursen och upprepar köp