Chatt Marcus Hernhag tipsade i fredagens chatt om fyra bra aktier att köpa efter raset på börsen. Han avslöjade också vilken aktie han själv köpte tidigare i veckan.

Caroline: Hej Marcus! Tack för bra chatt och böcker. Vad tror du om veckans börsras? Köptips bland de aktier som rasat till en långsiktig portfölj? Trevlig helg! /Caroline
Marcus: Hej! Hexagon, Investor, Latour är tre aktier jag gillar och som backat. Bra bolags aktier återhämtar sig förr eller senare. Evolution Gaming är en tillväxtfavorit som rekylerat ned också nu.

Tommy: Hej Marcus! Hur ser du på Sampo i dagsläget, de har ju gått in i Intrum? Vilket också är en aktie som är intressant.
Marcus: Hej! Det är fortsatt tummen upp från mig för Sampo, och Intrum köpte jag själv lite i nu i veckan.

Fantomen: Hej Marcus, tack för två av dina böcker samt dina fredagschattar! Jag är 18 år och har precis börjat att investera i aktier och skulle vilja fråga efter några långsiktiga utdelningsaktier du rekomenderar samt hur tror du att framtiden ser ut för H&M?
Marcus: Hej! Investmentbolag och utdelningshöjaren Castellum är en bra start. H&M och många andra butiksskedjor tror jag står inför fortsatt svåra omställningar, när e-handeln kommer in och ritar om kartan.

Kalle: Klöverns pref har sjunkit en hel del sista tiden. Funderar på att utöka mitt innehav. Ser du några risker?
Marcus: Förutom fortsatt kursnedgång under vintern, nej inte direkt. Utdelningen är relativt trygg. Men jag vet inte var kursbotten finns.

Stefan: Hejsan Marcus! Kanske inte rätt forum men chansar ändå… Tror du oron på börser och eventuell räntehöjning kan på påverka priset på bostadsrätter. Vi tänkte buda på en i helgen.
Marcus: Hej! Om Riksbanken höjer räntan kommer rörliga bolåneräntan att stiga. Ja, det kommer att påverka priserna negativt, allt annat lika. Många borde räkna med höjningar och de flesta har fått lån under förutsättning de klarar mycket högre räntor (kalkylräntan).

Ove: Hej igen, en principfråga och din åsikt: om du har några aktier som gått plus 900 procent, ligger i enkel depå, ej ISK, men du tror att det är framtida värdeaktier. Hur skulle du agera?
Marcus: Hej! Jag skulle behålla dem i vanliga depån.

Stefan: Hej Marcus! Har just nu 3,5 miljoner i cash, behöver dessa längre fram (8-15 månader) till en husaffär. Har du någon rekommendation till kortsiktig investering? Har tänkt korta räntefonder men troligtvis går räntan upp i december vilket gör det osäkert. Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Korta räntefonder hänger med upp i en räntecykel på så vis att de har korta räntepapper som inom ett år kommer att läggas om till den högre räntan. Ett bra ställe för värdebevaring på ett års sikt.

Agnez: Hej, Jag frågade förra fredagen om utdelningssänkningen i CHI, och du skulle titta närmare på det till i dag. Vet du något mer om detta? Skulle vara intressant att höra din syn på det.
Marcus: Hej! Jag väntar på svar än, tyvärr. Det finns de i USA som vill ha svar också, så om det är bäst att sälja så kommer jag att få höra det framöver.

Storytel <3: Den 5 oktober släppte Storytel en omvänd vinstvarning för Q3, tycker du inte att marknaden borde ha reagerat mer på detta? Vad tror du om tajmingen att kliva in typ nu?
Marcus: Storytel är svårvärderade, men aktien börjar komma ned i kurs rätt mycket nu. Förvånande utveckling då bolaget utvecklas fortsatt bra.

Undrande pensionär: Hej Marcus! Tack för din lärorika aktiechatt! Jag har frågat om det här tidigare, men inte lyckats få svar. På grund av börsoron formulerar jag om mig. Jag har cirka 2 miljoner kr i olika fastighetsaktier, nämligen Alm pref. (5 procent), Corem pref. (5 procent), Hemfosa fastighet (10 procent), Hemfosa pref. (2 procent), Klövern pref. (38 procent), Sagax pref. (1procent), Sditech pref. (5 procent); Volati pref. (19 procent) Estea 3 (16 procent). Med hänsyn till dagens börs, är jag felinvesterad? Har jag fel fördelning på portföljen? Bör jag ligga kvar på börsen eller flytta till obligationer och i så fall till vilken/vilka. Jag är en pigg 87-åring, behöver inte pengarna utan de får ligga kvar till mina barn när det blir tid.
Marcus: Hej! Jag gillar fastighetssektorn, men riskspridning är viktigt. Du har väldigt mycket i preferensaktier också. Stigande räntor är inte bra för fastigheter och preffar, även om högre inflation kan gynna sektorn via stigande hyresintäkter. Sprid riskerna till andra sektorer och ha fler vanliga stamaktier också.

Nicklas: Hej Marcus! Tror du att nedgången på börsen bara har börjat? Tycker du man ska avvakta lite till innan man köper på sig mer?
Marcus: Hej! Jag lutar åt att vi har en vanlig korrektion på börsen. Exakt när vi får en andhämtning uppåt vet jag inte, oktober brukar vara en svängig månad.

Brandy Hill: Marcus, har du någon uppfattning om Bonesupport? Värt att satsa på om man har en kvarts mille disponibel och är en aning chansbenägen?
Marcus: Sist jag tittade på bolaget tyckte jag produkten var lovande. Ingen lång vinsthistorik direkt, men för en liten del av portföljen kan du ju chansa om du vill.

Kent: Vilken amerikans bank skulle vara ditt val om du är ”tvungen att välja”?
Marcus: Någon av de banker som Berkshire Hathaway har i portföljen.

Peter : Hej Vad är vitsen att teckna Esteas kapitalbevis3 när dessa går att köpa 2,5 procent billigare över börsen?
Marcus: Hej! Stora placerare som driver upp kursen genom att köpa över börsen tecknar till kursen 100 medan småsparare kan komma billigare undan.

Tanten: Hej! Får lust att sälja av en del och placera i räntebärande för att säkra mig, är det vettigt?
Marcus: Hej! Bara om du sover dåligt om nätterna eller behöver kapitalet till annat. I regel är det annars bäst att köpa aktier efter en nedgång. Bra bolag överlever lågkonjunkturer och börskrascher och återhämtar sig ändå förr eller senare.

Daniel: Hej Marcus. Tack för en bra chatt. Jag funderar lite kring att investera i en hyresfastighet. Är nyfiken på en fastighet med två lägenheter. Tanken är att jag ska bo i en och hyra ut den andra. Det jag funderar lite på är om det är dumt att belåna sig nu när räntan är på väg upp? Sedan, var är det bäst att ta lån? Storbankerna har väldigt höga räntor jämfört med de andra bankerna. Har kollat på SBAB, vilket verkade intressant. Tips på bra banker att ta bolån på 🙂
Marcus: Hej! Låter som en bra idé om du kan köpa till vettigt pris om det inte är en massa renoveringar framöver. Även efter ett par räntehöjningar från Riksbanken lär ju fastighetsräntorna vara relativt låga.

Magnus: Hej Marcus! Du har ju aktier i Realty Income. Vad är det som motiverar att det fastighetsbolaget har så högt p/e-tal, drygt 40 om jag inte är felinformerad? Anser du att det är köpvärt i dag?
Marcus: Hej! Fastighetsbolag av typen REIT värderas utifrån fria kassaflöden och de är högre än vinsten. Utdelningshöjare med mer än 4 procent i direktavkastning är aktier jag gillar, även om tillväxtpotentialen i bolagets verksamhet kanske bara är måttlig.

Erik: Tankar om Kindred efter senaste tidens ”fall”?
Marcus: Borde vara ett bra långsiktigt läge, men kortsiktigt är trenderna och oron starkt nedåtriktad. Jag skulle avvakta ett tag till, kanske till nästa år.

Spartrollet: Är du fullt investerad på börsen eller har du en liggande krigskassa till dippar? Hur tänker du kring det?
Marcus: Jag har en liten krigskassa, men är rätt fullinvesterad. Å andra sidan är mina aktieutdelningar runt toppnivåer, så kassaflödena är starka.

christer: Hej Marcus! Är det läge att vikta ner andelen amerikanska aktier och i stället köpa svenska aktier på grund av värderingen på den amerikanska börsen och dollarkursen? Hur gör du själv med omviktning från amerikanska till svenska aktier?
Marcus: Hej! Jag köpte nordamerikanska aktier fram till nyligen, men kommer nu att låta aktieutdelningarna gå till svenska aktier i stället och öka vikten där något. Den svaga kronan kan bli svagare, men det är så mycket annat som spelar roll också.

Aktiefarfar: Hej Marcus! Äger för närvarande Coca-Cola, J&J, 3M, Unilever PLC, Verizon och AT&T i USA-dollar. Om jag vill minska min exponering mot dollar, vilka tycker du jag skulle minska i eventuellt plocka bort helt. Är långsiktig mot utdelningar.
Marcus: Hej! Funderar på om du behöver både Verizon och AT&T i portföljen i så fall.

essge: Hej! För någon vecka sedan skrev du att du vill ha kassaflöde (utdelningar) i din aktieportfölj för att kunna ge tillskott till månadsinkomsten. Vad är fördelen med utdelningar jämfört med att årligen sälja till exempel 4 procent av innehavet?
Marcus: Hej! Fördelen med utdelningar är att de kommer automatiskt på förutbestämda datum, så det är inte en fråga om timing. Sen slipper vi courtage också. Bara att passivt ta ”hem vinster” utan att sälja.

Tobbe: Hej! Det är rätt många som är nervösa av denna börsnedgång, hur ställer du dig till detta? Brukar du investera mer i sådana här lägen? Mvh
Marcus: Hej! Ja, men jag var nog lite tidigt ute den här gången. Blir det en i tid längre sättning gör jag halt och slutar i vart fall köpa för att sänka riskerna.

Jonas E: Hej,jag har Akelius preffen och vill behålla den åtminstone tio år i framtiden. Med tanke på att det ger 200 kr i totala utdelningar är det då värt att chansa på att kursen kommer gå ner 20-30 kr och köpa tillbaka vid ett senare tillfälle?
Marcus: Hej! Är du så långsiktig kan du behålla. Det är ju inte givet att kursen faller tillbaka heller. Sälj bara om inflationen helt äter upp avkastningen.

Felix: Hej Marcus! Leo Vegas fortsätter nedåt och det verkar inte finnas något stopp på nedgången, den får väldigt mycket rekommendationer från höger och vänster om att man ska köpa in sig i den. Vad säger du själv om denna aktie?
Marcus: Hej! Det borde vara en bra chansaktie, men trenden för hela branschen är oväntat negativ. Vet inte när det vänder. Börjar du köpa nu, börja i så fall med små poster så du inte blir fullinvesterad för tidigt.

Miss Marple: Hej! Har ett ganska stort innehav i Swedish Match som backat sedan augusti i år. Undrar kort och gott om jag ska behålla aktien? Tacksam för dina tankar kring bolaget!
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag Swedish Match har ljusare framtid än vanligt, men efter kursrusningen tidigare i år är en nedgång inte så konstig, kanske.

Kalle: Hej Marcus! Vad tror du om Electrolux?
Marcus: Hej! Ingen långsiktig favorit.

Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Nedåt på tisdagsbörsen
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Analyser
Här är tisdagens färska aktierekommendationerFlera riktkurshöjningar för H&M
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Sektor
Analys: Utrymme för prishöjningar i telekombranschenTele2 har bäst läge
Foto: Hamad I Mohammed/Reuters
Oljepriset
SEB: Oljepriset kan stiga ännu mer efter attackerna"Motattack kan ge snöbollseffekt"
Aktie
Husqvarna sätter nya finansiella målAktien faller tungt på börsen
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Aktie
Kinnevik sålde storpost i Zalando
Aktie
Vinstvarning från Projektengagemang - vd lämnar
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva