Krönika Då och då blir jag påmind om hur viktigt det är att vara på rätt sida av stängslet i hagen. Gräset är verkligen grönare där. Ett aktuellt exempel är nätmäklarna, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika. 

Via nätmäklaren Avanza kan du räntespara hos nischbanker. Tyvärr är räntan sämre än om du är direktkund hos nischbankerna, vilket Privata Affärer skrev om i veckan. Sätter du i stället in pengar på Nordnets sparkonto får du endast 0,25 procents ränta för belopp under miljon kronor.

Att Avanza och Nordnet ger inga eller låga räntor på depåer och sparkonton gör att bankernas räntenetto ökar då stigande marknadsräntor gör det lättare att få upp marginalen mellan inlåning och utlåning.

Även storbankerna och deras bolån får högre marginaler. Finansbolag är med andra ord vinnare på stigande räntor och bankaktier kan därmed vara en sorts försäkring för dig som drabbas av högre räntor på ditt bolån. En viss tröst att dina finansbolag gynnas.

Långsiktigt som aktieägare kommer troligen kurserna i nätmäklarna att gå bättre än för storbankerna, då tillväxtchanserna ändå är klart störst där. Kortsiktigt är börsnedgången negativ för intjäningen.

Sammantaget blir det tids nog som vanligt bättre att vara aktieägare än kund, även om nätmäklarna har nöjdare kunder än till exempel Nordea. Somliga av oss har extra dåliga erfarenheter från just den storbanken när det gäller kundvård och kommunikation

Oavsett det vill alla vi bankkunder se bättre räntor och gärna också lägre valutaväxlingsavgifter eller valutakonton kopplade till våra aktiedepåer.

Som vanligt vill jag påminna om hur mycket bättre det är att vara ägare i kasinoleverantören Evolution och deras kunder Kindred och Betsson än att vara slutkund. Oddsen talar till ägarnas fördel. Det gör det även för bilservicebolagen Bilia och Meko, då värdet på din bil stadigt tickar nedåt och bränslet är dyrt.

Däremot är jag hellre kund än ägare i Viaplay och Netflix. Just inom streamingtjänster är det för svårt att veta vilket bolag som blir vinnare det kommande decenniet.