Krönika Hårdare konkurrens och snabba förändringar i finanssektorn gör att du som investerare bör se upp. Det är faktiskt inte givet att du alls ska investera i den här branschen. Men för oss som konsumenter är konkurrensen förstås positiv, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

Konsumentlån och köp på avbetalning utan säkerhet är en annan uppstickarnisch, men särskilt hälsosamt för samhället eller de som tar blancolån är det inte alltid. Det lär i vart fall inte bli färre regler och lättare krav på nischbankerna inom detta område.

Priskriget på courtage inom aktiehandeln har i USA nått nollan. Gratis courtage för alla, även om det är en sanning med modifikation då kundorder kan säljas vidare så spararna får betala en så kallad spread. Få lite sämre kurs helt enkelt.

Nya uppstickaren Savr för prispressen i Sverige vidare till fondernas förvaltningskostnader och lockar med upp till halva avgiften. I kanske 20 år har Nordnet och Avanza fått provisioner för att sälja fondandelar till sina kunder. Det har lönat sig för fondbolagen att dela med sig av förvaltningsavgifterna till nätmäklarna då dessa har många fondsparare i kundledet.

Savr lovar att inte behålla sin provision, utan betala den vidare till spararna. Med tanke på hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir på många års sikt kan det för fondsparare vara värt att fundera på var du fondsparar och till vilken kostnad. Framöver bör vi jämföra förvaltningskostnaderna mellan de olika fondtorgen. För storbankerna och övriga fondförvaltare blir det ingen större skillnad, de betalar provision till distributörer oavsett. 

De låga räntorna i västvärlden ser ut att hålla i sig länge än, även om de säkert stiger lite i nästa högkonjunktur. Det betyder press på räntenettona i banksektorn. Trots allt lär storbankerna vara hyggliga kassakor, men jag tycker fortsatt att du ska vara underinvesterad där jämfört med börsindex. Nasdaq Stockholms OMXS30-index har per den 1 november 15,9 procent i storbanker. Att ha betydligt lägre än så borde löna sig över tid, även om bankaktier generellt varit nedtryckta och handlats till ganska låga värderingar länge.

Ska du investera någonstans är det långsiktigt säkert bättre i yngre och mer snabbfotade bolag. Avanza är ett bra bolag, men utifrån värdering och prispress är det en chansaktie. Vostok Emerging Finance är det också, för investmentbolaget satsar allt i relativt unga teknikbolag i finanssektorn och det i tillväxtmarknadsländer.

Valet mellan trött kassako och pigg chansaktie beror på hur din portfölj ser ut i övrigt och din placeringshorisont. Oavsett gäller det att se upp i tider av snabba förändringar. Det är därför inte helt givet att du alls ska investera i den här branschen.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning