Krönika Hårdare konkurrens och snabba förändringar i finanssektorn gör att du som investerare bör se upp. Det är faktiskt inte givet att du alls ska investera i den här branschen. Men för oss som konsumenter är konkurrensen förstås positiv, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

Konsumentlån och köp på avbetalning utan säkerhet är en annan uppstickarnisch, men särskilt hälsosamt för samhället eller de som tar blancolån är det inte alltid. Det lär i vart fall inte bli färre regler och lättare krav på nischbankerna inom detta område.

Priskriget på courtage inom aktiehandeln har i USA nått nollan. Gratis courtage för alla, även om det är en sanning med modifikation då kundorder kan säljas vidare så spararna får betala en så kallad spread. Få lite sämre kurs helt enkelt.

Nya uppstickaren Savr för prispressen i Sverige vidare till fondernas förvaltningskostnader och lockar med upp till halva avgiften. I kanske 20 år har Nordnet och Avanza fått provisioner för att sälja fondandelar till sina kunder. Det har lönat sig för fondbolagen att dela med sig av förvaltningsavgifterna till nätmäklarna då dessa har många fondsparare i kundledet.

Savr lovar att inte behålla sin provision, utan betala den vidare till spararna. Med tanke på hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir på många års sikt kan det för fondsparare vara värt att fundera på var du fondsparar och till vilken kostnad. Framöver bör vi jämföra förvaltningskostnaderna mellan de olika fondtorgen. För storbankerna och övriga fondförvaltare blir det ingen större skillnad, de betalar provision till distributörer oavsett. 

De låga räntorna i västvärlden ser ut att hålla i sig länge än, även om de säkert stiger lite i nästa högkonjunktur. Det betyder press på räntenettona i banksektorn. Trots allt lär storbankerna vara hyggliga kassakor, men jag tycker fortsatt att du ska vara underinvesterad där jämfört med börsindex. Nasdaq Stockholms OMXS30-index har per den 1 november 15,9 procent i storbanker. Att ha betydligt lägre än så borde löna sig över tid, även om bankaktier generellt varit nedtryckta och handlats till ganska låga värderingar länge.

Ska du investera någonstans är det långsiktigt säkert bättre i yngre och mer snabbfotade bolag. Avanza är ett bra bolag, men utifrån värdering och prispress är det en chansaktie. Vostok Emerging Finance är det också, för investmentbolaget satsar allt i relativt unga teknikbolag i finanssektorn och det i tillväxtmarknadsländer.

Valet mellan trött kassako och pigg chansaktie beror på hur din portfölj ser ut i övrigt och din placeringshorisont. Oavsett gäller det att se upp i tider av snabba förändringar. Det är därför inte helt givet att du alls ska investera i den här branschen.

Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Säsongspremiär för aktiechattenHernhag är tillbaka!
Aktie
Kursrusning i Spotlightbolag efter missförstånd"Vår produkt har inget med Covid-19 att göra"
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Börsen
Småsur avslutning på torsdagsbörsen
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Insider
Amazons grundare säljer aktier för miljarder
Asien
Blandat på Asiens börser
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Cevian sålde storpost i ABBHär är Gardells förklaring
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Krisen
Större BNP-tapp än väntatSveriges BNP sjönk 8,6 procent
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Krisen
Mnuchin hoppas på nytt stimulanspaket i slutet av veckan
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona