Krönika Hårdare konkurrens och snabba förändringar i finanssektorn gör att du som investerare bör se upp. Det är faktiskt inte givet att du alls ska investera i den här branschen. Men för oss som konsumenter är konkurrensen förstås positiv, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

Konsumentlån och köp på avbetalning utan säkerhet är en annan uppstickarnisch, men särskilt hälsosamt för samhället eller de som tar blancolån är det inte alltid. Det lär i vart fall inte bli färre regler och lättare krav på nischbankerna inom detta område.

Priskriget på courtage inom aktiehandeln har i USA nått nollan. Gratis courtage för alla, även om det är en sanning med modifikation då kundorder kan säljas vidare så spararna får betala en så kallad spread. Få lite sämre kurs helt enkelt.

Nya uppstickaren Savr för prispressen i Sverige vidare till fondernas förvaltningskostnader och lockar med upp till halva avgiften. I kanske 20 år har Nordnet och Avanza fått provisioner för att sälja fondandelar till sina kunder. Det har lönat sig för fondbolagen att dela med sig av förvaltningsavgifterna till nätmäklarna då dessa har många fondsparare i kundledet.

Savr lovar att inte behålla sin provision, utan betala den vidare till spararna. Med tanke på hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir på många års sikt kan det för fondsparare vara värt att fundera på var du fondsparar och till vilken kostnad. Framöver bör vi jämföra förvaltningskostnaderna mellan de olika fondtorgen. För storbankerna och övriga fondförvaltare blir det ingen större skillnad, de betalar provision till distributörer oavsett. 

De låga räntorna i västvärlden ser ut att hålla i sig länge än, även om de säkert stiger lite i nästa högkonjunktur. Det betyder press på räntenettona i banksektorn. Trots allt lär storbankerna vara hyggliga kassakor, men jag tycker fortsatt att du ska vara underinvesterad där jämfört med börsindex. Nasdaq Stockholms OMXS30-index har per den 1 november 15,9 procent i storbanker. Att ha betydligt lägre än så borde löna sig över tid, även om bankaktier generellt varit nedtryckta och handlats till ganska låga värderingar länge.

Ska du investera någonstans är det långsiktigt säkert bättre i yngre och mer snabbfotade bolag. Avanza är ett bra bolag, men utifrån värdering och prispress är det en chansaktie. Vostok Emerging Finance är det också, för investmentbolaget satsar allt i relativt unga teknikbolag i finanssektorn och det i tillväxtmarknadsländer.

Valet mellan trött kassako och pigg chansaktie beror på hur din portfölj ser ut i övrigt och din placeringshorisont. Oavsett gäller det att se upp i tider av snabba förändringar. Det är därför inte helt givet att du alls ska investera i den här branschen.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Uppåt på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Asien
Optimism i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred uppgång på Wall Street
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år