Krönika Hårdare konkurrens och snabba förändringar i finanssektorn gör att du som investerare bör se upp. Det är faktiskt inte givet att du alls ska investera i den här branschen. Men för oss som konsumenter är konkurrensen förstås positiv, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

Konsumentlån och köp på avbetalning utan säkerhet är en annan uppstickarnisch, men särskilt hälsosamt för samhället eller de som tar blancolån är det inte alltid. Det lär i vart fall inte bli färre regler och lättare krav på nischbankerna inom detta område.

Priskriget på courtage inom aktiehandeln har i USA nått nollan. Gratis courtage för alla, även om det är en sanning med modifikation då kundorder kan säljas vidare så spararna får betala en så kallad spread. Få lite sämre kurs helt enkelt.

Nya uppstickaren Savr för prispressen i Sverige vidare till fondernas förvaltningskostnader och lockar med upp till halva avgiften. I kanske 20 år har Nordnet och Avanza fått provisioner för att sälja fondandelar till sina kunder. Det har lönat sig för fondbolagen att dela med sig av förvaltningsavgifterna till nätmäklarna då dessa har många fondsparare i kundledet.

Savr lovar att inte behålla sin provision, utan betala den vidare till spararna. Med tanke på hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir på många års sikt kan det för fondsparare vara värt att fundera på var du fondsparar och till vilken kostnad. Framöver bör vi jämföra förvaltningskostnaderna mellan de olika fondtorgen. För storbankerna och övriga fondförvaltare blir det ingen större skillnad, de betalar provision till distributörer oavsett. 

De låga räntorna i västvärlden ser ut att hålla i sig länge än, även om de säkert stiger lite i nästa högkonjunktur. Det betyder press på räntenettona i banksektorn. Trots allt lär storbankerna vara hyggliga kassakor, men jag tycker fortsatt att du ska vara underinvesterad där jämfört med börsindex. Nasdaq Stockholms OMXS30-index har per den 1 november 15,9 procent i storbanker. Att ha betydligt lägre än så borde löna sig över tid, även om bankaktier generellt varit nedtryckta och handlats till ganska låga värderingar länge.

Ska du investera någonstans är det långsiktigt säkert bättre i yngre och mer snabbfotade bolag. Avanza är ett bra bolag, men utifrån värdering och prispress är det en chansaktie. Vostok Emerging Finance är det också, för investmentbolaget satsar allt i relativt unga teknikbolag i finanssektorn och det i tillväxtmarknadsländer.

Valet mellan trött kassako och pigg chansaktie beror på hur din portfölj ser ut i övrigt och din placeringshorisont. Oavsett gäller det att se upp i tider av snabba förändringar. Det är därför inte helt givet att du alls ska investera i den här branschen.

Placera
Nordeas chefsstrateg: Medvind för riskfyllda tillgångar"Aktier presterar bättre än obligationer"
Aktier
Lista: Månadens bästa och sämsta aktier
Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktier
Här är novembers populäraste aktierVaccinnyheter fick börserna att slå i taket
Börsen
Minusavslutning på måndagsbörsen
USA
Biden bekräftar att Yellen blir finansminister
Pandemin
Goldman: 70 procent i utvecklade länder vaccinerade nästa höst
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser fortsatte uppåt i november
Foto: Shutterstock
Skatter
Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknikÄven kostnader för materiel omfattas
Aktier
Entras största ägare nobbar båda buden
Pandemin
Handelsbanken spår svensk dubbeldippBNP sjunker i vinter
Foto: Thomas Johansson/TT
Analys
DNB: Stark resultattrend för VolvoSpår 22-procentig ökning av orderingången"
Foto: istockphoto
Analys
Kepler: Lundin Mining drar nytta av stark kopparmarknad
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktie
Rusning i Moment Group efter hävt handelsstoppNöjesjätten har hittat finansieringslösning
Köptips
Börsveckan: Fyra intressanta IT-konsulter
Aktie
Di: En aktie att köpa
Aktietips
AFV: Diös en billig värdeaktieTidningen rekommenderar köp
Budstriden
Castellum ser synergier på 300 miljoner vid samgående med Entra
Aktie
Arnhult ökar i Odd Molly
Asien
Kinabörserna mot strömmen i Asien
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar