Krönika Hårdare konkurrens och snabba förändringar i finanssektorn gör att du som investerare bör se upp. Det är faktiskt inte givet att du alls ska investera i den här branschen. Men för oss som konsumenter är konkurrensen förstås positiv, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

Konsumentlån och köp på avbetalning utan säkerhet är en annan uppstickarnisch, men särskilt hälsosamt för samhället eller de som tar blancolån är det inte alltid. Det lär i vart fall inte bli färre regler och lättare krav på nischbankerna inom detta område.

Priskriget på courtage inom aktiehandeln har i USA nått nollan. Gratis courtage för alla, även om det är en sanning med modifikation då kundorder kan säljas vidare så spararna får betala en så kallad spread. Få lite sämre kurs helt enkelt.

Nya uppstickaren Savr för prispressen i Sverige vidare till fondernas förvaltningskostnader och lockar med upp till halva avgiften. I kanske 20 år har Nordnet och Avanza fått provisioner för att sälja fondandelar till sina kunder. Det har lönat sig för fondbolagen att dela med sig av förvaltningsavgifterna till nätmäklarna då dessa har många fondsparare i kundledet.

Savr lovar att inte behålla sin provision, utan betala den vidare till spararna. Med tanke på hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir på många års sikt kan det för fondsparare vara värt att fundera på var du fondsparar och till vilken kostnad. Framöver bör vi jämföra förvaltningskostnaderna mellan de olika fondtorgen. För storbankerna och övriga fondförvaltare blir det ingen större skillnad, de betalar provision till distributörer oavsett. 

De låga räntorna i västvärlden ser ut att hålla i sig länge än, även om de säkert stiger lite i nästa högkonjunktur. Det betyder press på räntenettona i banksektorn. Trots allt lär storbankerna vara hyggliga kassakor, men jag tycker fortsatt att du ska vara underinvesterad där jämfört med börsindex. Nasdaq Stockholms OMXS30-index har per den 1 november 15,9 procent i storbanker. Att ha betydligt lägre än så borde löna sig över tid, även om bankaktier generellt varit nedtryckta och handlats till ganska låga värderingar länge.

Ska du investera någonstans är det långsiktigt säkert bättre i yngre och mer snabbfotade bolag. Avanza är ett bra bolag, men utifrån värdering och prispress är det en chansaktie. Vostok Emerging Finance är det också, för investmentbolaget satsar allt i relativt unga teknikbolag i finanssektorn och det i tillväxtmarknadsländer.

Valet mellan trött kassako och pigg chansaktie beror på hur din portfölj ser ut i övrigt och din placeringshorisont. Oavsett gäller det att se upp i tider av snabba förändringar. Det är därför inte helt givet att du alls ska investera i den här branschen.

Chatt
Hernhag: Tre aktier för en långsiktig portfölj"Tillväxtaktien jag tror mest på"
Börsen
Minusstängning efter slagig handel
Blankning
Här är veckans mest blankade aktier
Foto: Copyright (c) 2018 Connect world/Shutterstock. No use without permission.
Sektor
Toppvalen i heta halvledarsektornGoldman Sachs och BofA listar favoriterna
Placera
Threadneedle: Läge "sitta still med given"
USA
USA: Sämre jobbsiffror än väntatUSA-terminer lyfter
Foto: Hasse Holmberg/TT
"Undvik juridiska fallgropar när du köper fritidshus"
4/6
Trading Direkt om "miljonärsskatten"
Sektor
Hedgefondlegendar: Techsektorn kommer fortsätta uppåt
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningarna minskar något
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Portföljen
Investmentbolag bäst i portföljen
Aktie
Fingerprint drar tillbaka prognosCovidutbrott i Vietnam påverkar intäkterna
SPAC
Klart: Babylon noteras genom SPAC-affärKinnevik och VNV Global delägare
Börsen
Förvaltare har något mindre positiv syn på börsen”Men Sverige och Europa är bästa marknaderna”
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Här är finländarnas favoritaktier
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
EBM: Tre personer har anhållits för marknadsmanipulationKursmanipulation genom "pump and dump"
Foto: Copyright (c) 2017 ITTIGallery/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Oxford: Låg risk för ny höginflationsera
Konjunktur
SEB: Behövs fler svenska stimulanser
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
Notering
OX2 ska noteras på First NorthMiljardbolaget sysslar med vind- och solkraft
Foto: istock
Aktier
Spararna tankar hajpade amerikanska aktierAMC och Gamestop fortsätter att locka
Bostad
SBAB: Underskott på nya villor ökar
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Viktigare än vanligt med god riskspridning"Rotationen mellan cykliskt, defensivt och tillväxt böljar fram och tillbaka"
Placera
Swedbanks junistrategi: Aktier orkar inte riktigt vidare"Minskar även kreditexponeringen"