Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som kan bli vinnare 2021. Dessutom pekade han ut fem högutdelande placeringar. 

Peter: Hej Marcus! Bättre att vara tidigt ute än att missa tåget! Fem vinnare under 2021? Gärna bland large och mid-cap!
Marcus: Hej! Evolution Gaming och Catena Media gynnas av att det öppnas upp i USA, avregleras och bli lagligt med gambling. Inget verkar kunna stoppa norska Tomra, så den aktien lär fortsätta upp. Investeringsbolaget Vostok Emerging Finance borde få ett till uppsving när pandemin är över och ekonomierna återhämtar sig samtidigt som deras fin tech gynnas av digitaliseringstrenden. För placerare som vill ha lite lägre risk tipsar jag om månadsutdelaren Cibus, som nog kan puttra på och ge avkastning även framöver.

Bobo.: Hej ! Kan du nämna 5 bra och någorlunda säkra högutdelare att dryga ut pensionen med.
Marcus: Hej! SBB D och Klövern Pref är två säkra utdelningsaktier, då man iofs inte får utdelningshöjningar men desto tryggare utdelning istället. Även månadsutdelaren Cibus lockar, men nu är vi redan uppe i tre fastighetsaktier. Trygga men tråkiga Telia ger 6,8 procent i direktavkastning räknat på årets totala utdelning. Den börshandlade fonden Xact Högutdelande ger god riskspridning över ett antal värdeaktier med stabil utdelning.

Klas: Hej Marcus! Vilket bolag anser du just nu vara köpvärt på kort sikt, vilket på medellång sikt och slutligen vilket på lång sikt?
Marcus: Hej! På kort sikt i kan nog Intrum klättra en eller två tior till på börsen. På medellång sikt lär säkert SBB B fortsätta att leverera. På riktigt lång sikt har medicinteknikbolaget Cellavision med sina stora marknadsandelar och tillväxtförutsättningar en bra chans att växa in i värderingskostymen och mer därtill. Ryckig efterfrågan, men långsiktigt ljus framtid.

P.O: Hej ! Skall man teckna sig för Nordnet aktier vid börsintroduktion och överge storbanker.
Marcus: Hej! Hellre Nordnet än storbankerna långsiktigt, även om Avanza oaktat värderingen är favoriten i sektorn.

Mats: Hej Marcus å god fredag! Vad tänker du om Nordnets börsnotering på nytt. Överlag tycker jag de allra flesta verkar tycka Avanza är mkt bättre/mer användarvänligt. När man hör arbetskamrater/vänner prata aktier så är det alltid Avanza som kommer upp, i princip aldrig Nordnet. Sen är det Storbankernas priskrig, Degiro mm. konkurrensen finns där. Jag tycker personligen Nordnet inte är mer än ok användarmässigt men de utvecklar ju sin plattform med. Gillar dock att de finns i flera nordiska länder. Det känns som det långsiktigt skulle kunna bli bra men att det hänger dels på deras förmåga att utveckla sin plattform och konkurrera med priser bla. Teckna?
Marcus: Hej! Nordnet har sina styrkor, men Avanza är den mest framgångsrika hittills. Plus de faktorer du nämner. Med det sagt är det rätt banknisch att investera i långsiktigt, för även Nordnet möter tillväxtmöjligheter. Om aktien noteras tillräckligt billigt så.

Tord: Hej Marcus! Vad anser du om Angler Gaming om man vill satsa i spelbranchen. Är det någon nackdel att huvudkontoret ligger på Malta?
Marcus: Hej! Nej, huvudkontor på Malta har många av skatteskäl. Angler Gamings problem länge var den minimala informationen om deras verksamhet. Jag tycker det ser lite bättre ut nu när jag tittar i hasten, men länge undrade jag vilka länder de ens har verksamhet i och hur förutsättningarna är där. Jag undrar än, men har inte letat så noga i år.

Nils: Hej! Tror du pandemin kommer leda till att ännu fler bolag delar ut flera gånger per år?
Marcus: Hej! Det tror jag kan spä på den trenden. Jämnare kassaflöden är en fördel för bolagen oavsett.

Eric: Hur ser du på Handelsbanken för närvarande?
Marcus: Jag skulle inte våga investera i SHB. Att plötsligt förändra en så gammal organisation med att lägga ned nästan hälften av kontoren, det är att röra om i myrstacken. Säkert rätt på tio års sikt, men när det görs så sent jmf med konkurrenter och så plötsligt undrar jag hur smidigt det ska gå att få alla nya pusselbitar på plats.

K: Hej! Har du några favoriter bland läkemedel/hälsovårdsfonder?
Marcus: Hej, det finns flera bra, men min favorit sedan flera år är Rhenman Healthcare. Förvaltaren kan ta positioner i både uppgångar och nedgångar, för att så att säga hedga sig. Så det är inte bara vanliga investeringar i hälsovårdsbolag. Ett besvär är att fonden är månadshandlad, men det är å andra sidan en fördel att de inte behöver förändra portföljen dagligen för att anpassa sig till insättningar och uttag.

Sven: Hej Marcus! Din uppfattning om teknikbolag som dippat senaste tiden? Storytel, Embracer med flera.
Marcus: Hej! Vet inte när rekylen upphör, men långsiktigt lär tillväxtkoncepten fortsätta att leverera.

Anita: Hej NetEnt – Erbjudande från Evolution Gaming AB. Tacka Ja eller Nej?
Marcus: Hej! Jag säger ”tacka ja”. Evolution är ett bättre bolag sett till de senaste årens utveckling och den nya koncernen blir mycket bra positionerad.

Ingo: Hej. Hur är din syn på Clas Ohlson? Detaljhandeln har det överlag riktigt tufft. Jag innehar stor post i Clas Ohlson med förlust och är villrådig om företagets framtid. Tack för en trevlig chat.
Marcus: Hej! Jag undviker allt i den sektorn. Fel bransch helt enkelt. Jag är gärna kund hos dem, men utmaningarna när det gäller att konvertera kunder till online och omvandla butikerna gör det till ett svårt case. Sälj på upprekylerna.

Jan Ericsson: Hej! Vad tror du om Xact Norden Högutdelande som har släpat efter rejält sedan coronasmällen i våras? Nästan märkligt att den gått så svagt. Kommer det bli en comeback när väl corona läggs till handlingarna eller är det säljläge?
Marcus: Hej! Jag tror skillnaderna börjar jämna ut sig nu framöver. Fonden har varit efter länge, men olika branscher och typer av bolag har sina olika perioder.

Henric: Hej! Nu när resterande delar av europa testar den beprövade svenska corona modellen så har de lett till KAOS! Än har de ju inte påverkat börsen men vad händer vid en andra våg av lockdowns? Blir det röd torsdag som sist?
Marcus: Hej! Rekylen vi såg i slutet av oktober var sannolikt pga andra vågen coronavirus. Med vaccin på gång tittar marknaden sannolikt mer mot 2021 och den ännu bättre konjunkturen 2022. Totala lockdowns tror jag inte det blir någonstans denna gång.

Kjell Öhman: Hej Marcus! Hur ser du på SBB:s fastighetsaffär med Oscar Properties? Bolaget har ju inte det bästa ryktet, o på frågor kring affären o finansieringen ges inga raka svar verkar det! Ändrar detta din syn på SBB o dess framtid?
Marcus: Hej! För SBB är det ingen avgörande affär. Så det förändrar inte min syn på dem, även om de får några Oscar-aktier i balansräkningen. Överlever Oscar P lär aktien uppvärderas.

Lars: Vad tror du tynger ned Alfa Laval och är det köpläge?
Marcus: Svag konjunktur för ett cykliskt bolag som Alfa har satt press på kursen. Det blir bättre tider kommande åre.

Ray: Hej! Äntligen fredag! Tror du att Bures magiska resa uppåt fortsätter i ett perspektiv på 5-10 år?
Marcus: Hej, ja det tror jag. Premie eller inte så lär substansen växa in i värderingen så kursen kan stiga på tio års sikt.

Kim: Hej Marcus! Hur pass säker känner du dig på infrastrukturtillgångar såsom Enbridge och Oneok på lång sikt? Om man drar paralleller till de snabba teknikskiften som skedde i början på 1900-talet när råoljan ersatte bl a valspäck som energikälla så kan ju dagens snabba utveckling av förnyelsebart rasera dagens infrastrukturjättar.
Marcus: Hej! Tyvärr är mänskligheten beroende av olja och gas länge till, priserna vet jag inte men volymerna som de här bolagen i första hand är beroende av lär hålla i sig fram till 2030, när efterfrågan väntas toppa och börja vända ned långsiktigt. När det gäller effekt och prestande har vi inget som utklassar bensin eller plast och gummi. Oljeprodukter används till mycket och vi är mer beroende av detta än vad många tror. Synd om miljön, men så är det. Utan olja som vi gör plast och gummi av ingen sjukvård och inga mobiltelefoner, etc. Aktierna lär inte ha någon långsiktigt lysande tillväxt, men det och mer därtill är redan inräknat i kurserna. Riskerna är dessutom höga när det gäller miljöaspekten och myndighetskrav.

Dani : Vad har du för tankar om E-handelsaktier som Boozt och Lyko? Är det något för en långsiktig sparare?
Marcus: Hej, ja varför inte? Hellre mer renodlade e-handlare än de som kommer från butikssidan. Höga risker i aktier, plus att betalningslösningsbolag är en säkrare vinnarsektor, men visst är e-handlare investeringar för framtiden.

Andreas: Vad tror du om elbilsaktierna Nio och Xpeng på den amerikanska börsen? De går väldigt bra.
Marcus: Har tyvärr inte tittat på dem tidigare. Svårt värdera bolag som Nio som gör förluster, men som ser ut att växa snabbt över tid.

Börje: Har man fått en andra chans i EVO nu, dags att kliva på?
Marcus: Vill du ha en chansaktie i rekyl, så ja. Men vem vet hur djupt rekylen går.

ZZ Top: Fortinova? Hur ser du på bolaget och är det värt att teckna eller bör man avvakta för att köpa in på lägre kurs?
Marcus: Fortniva är ett bra bolag och blir en av få renodlade fastighetsaktörer med enbart hyreshus. Värderingen är inget fynd utan känns mer genomsnittlig. Vill du ha ett bolag med mycket trygg efterfrågan och som gynnas av låga räntor är Fortnova intressanta. Teckningsintervall ogillar jag, så det tar emot att säga teckna när vi inte vet vad aktien kostar.

Danne: Hej! Om man vill investera en större summa för att kunna få utdelning i framtiden men inte orkar/vill/kan bygga en utdelningsportfölj innehållandes flera aktier utan istället endast vill välja en sak vad bör man välja då? Var tror du exempelvis om Nordeas Sverige Indexfond som ger utdelning?
Marcus: Hej! Xact Högutdelare i så fall. Det är en börshandlad indexfond med utdelning.