Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fem utländska utdelningsaktier. Dessutom pekade han ut den mest intressanta preferensaktien just nu. Han berättade också vad han tror om de svenska SPAC-bolagen på lång sikt. 

Magnus: Hej Marcus, Har fått lite pengar som jag skulle vilja investera i en KF. Kan du ge förslag på 5 utländska utdelningsaktier med bra avkastning för att behålla i 5-10år.
Marcus: Hej! Investeringsbolaget Brookfield Asset Management ger riskspridning till både infrastruktur och grön energi. Ett annat än mer grönt bolag är Hannon Armstrong, som inte är så billiga just nu kanske, men fastighetsbolag som investerar i gröna projekt är trevligt. Hälsovårdsjätten JNJ har höjt utdelningen 58 år i följd och ger stadga. Chiptillverkaren Texas Instruments tuffar på fint. Femte tipset blir kanadensiska begravningsbyrån Park Lawn, expansiva och med stabil efterfrågan.

Erik: Vilken preff är intressantast nu?
Marcus: Volati Pref har bredaste intjäningen och ger ändå 6 procent i direktavkastning. Att Bokusgruppen delas ut nästa vecka minskar intäktsbasen, men preffen är ändå värd att hålla koll på.

Simpan: Hej Marcus! Vad tror du om de svenska SPACarna på sikt?
Marcus: Hej! På kort sikt var det på förhand hyggliga teckna och sälj-lägen, då nästan alla nyintroduktioner steg första dagen på börsen. Jag är mer skeptisk på sikt då vi inte vet något om bolagen som SPAC:arna ska förvärva. Att långsiktigt köpa grisen i säcken är ett märkligt upplägg. På kort sikt kan det kanske komma spekulationsvågor uppåt, men risken är relativt hög för att vara börsnoterade pengapåsar.

Björn K: Hej! Har en större påse pengar som jag vill sätta i arbete. Kan du ge dina bästa tips för en nybörjare?
Marcus: Hej! Investor och Castellum. Ett investmentbolag som ger god riskspridning och fastighetsbolaget med längsta trenden av utdelningshöjningar.

Peter S: Hej och tack för inspirerande råd. Är det någon fördel/nackdel att köpa Pfizer på Stockholmsbörsen jämfört med NYSE. Har sett att omsättningen inte är så stor här, men kanske tillräcklig?
Marcus: Hej! Ja, omsättningen duger. I övrigt ingen nackdel vad jag kan komma på.

Nina: Hej Marcus! Hur ser på Norwegians aktier just nu? De är på fritt fall nästan just nu.- Är det ett köpläge för småsparare/ investerare?- Vad kan risken vara/bli? Hur sannolikt kan denna risk bli verklighet för ett sådant stort och enda norsk flygbolag?- Tidsperspektiv för eventuell återhämtning, som du kanske tror på? Tack på förhand! Nina
Marcus: Hej! Som alltid tycker jag vi ska hålla oss undan bolag i krisbranscher där det krävs enorma nyemissioner för överlevnad. Antagligen bottnar kursen den här eller nästa månad, men svårt se hur snabbt de alls kan komma tillbaka som lönsamt bolag igen.

Anders: Hej Marcus! MilDef, hur ser du på den introduktionen? Värd att försöka få tilldelning i? mvh
Marcus: Hej! Jag tror det är en helt okej chansning att få tilldelning i, men efter nedgångarna i Cedergrenska och APAC verkar trenden med heta IPO:er ha vänt lite grann. Allt stiger inte första handelsdagen även om Linc rusade nu på morgonen efter sin börsintroduktion.

Kari: Tack för råd! I förra chatten avrådde du att byta Klöver pref till Corem D aktien i erbjudandet! Vad är fördelen att byta till Corem pref eller nackdelen att ligga kvar i Klöver pref?
Marcus: Klövern Pref lär bli tvångsinlöst, lika bra byta till Corem Pref.

Anna: Är kontorsdöden överdriven?
Marcus: Ja, jag tror retaildöden blir allvarligare än kontorsdöden. Den kräver nog mer och svårare omställningar.

Johan: God förmiddag! Jag tecknade minimipost med Cedergrenska, har inte gått som planerat. Ligger back 6%, hur ska jag tänka i en sån situation? Ska man ta förlusten eller hoppas att den vänder igen?
Marcus: Hej! Om du tecknade för att sälja snabbt, sälj snabbt. Om du tecknade för att vara långsiktig i en förvärvsglad utbildare, behåll.

Anna: Hej Marcus, tack för en bra aktiechatt. Jag har köpt en ny lägenhet och ska betala insatsen i oktober. Hur bör jag tänka för att förränta pengarna fram tills dess? Vågar man ha dem på börsen i fonder respektive räntefonder, eller vad är din rekommendation?
Marcus: Hej! Jag skulle ha kapitalet på ett konto med insättningsgaranti. Gärna ett konto som dessutom ger lite ränta, även om alla räntor är minimala så det är inget avgörande.

Hedd: Din syn på nynoterade Idun industrier?
Marcus: Mycket bra bolag, men dyr aktie.

Anton: Hej! Vad tror du om Kinneviks framtid? På kort och lång sikt.
Marcus: Hej! Jag tror bolagets framtid är ljus på både kort och lång sikt. Tele2-aktier plus e-handelsklustret blir nog en bra kombination.

Lisen: Hej! Skulle mycket uppskatta dina tankar kring Linc, dagens börsintroduktion! Vilken kurs tror du den kan lägga sig på? Fick tilldelning i emissionen och skulle gärna köpa ytterligare aktier – om det är klokt!
Marcus: Hej! En aktiekurs på 87 kr innebär att aktien handlas med en premie på 43 procent, vilket är högt men inte helt orimligt jämfört vad vissa andra förvaltnings/investmentbolag värderas till när deras aktieportföljer har tillväxtprägel eller innehåller onoterat. Tål din portfölj mer risk kan du öka, annars nöj dig med den tilldelning du fick. Alla kortsiktiga säljer och tar hem vinsten.

Johanna: Hej Marcus, Kommer man lång med Investor, Svolder, VNV Global, NAXS, VEF och Bure? eller skulle du ändra nåt?
Marcus: Hej, du kommer långt med de investmentbolagen, ja. När Kinnevik handlas med substansrabatt igen kan du ta in dem också om du vill utöka portföljen.

Lilly: Hej! Jag behöver 10 aktier till min pension om ca 15 år. Jag tittar till min portfölj varje dag. Kan ta en del risker. Kan du ge mig några råd hur jag ska tänka?
Marcus: Hej! Satsa på tre till fem investmentbolagsaktier, köp när det är substansrabatt. Fyll resten med utdelningshöjare och tillväxtaktier, fem till sju stycken. Allt från Investor till Evolution och Hexagon med andra ord.

Ronnie: Hej Marcus Jag har precis öppnat ett ISK-konto åt mitt första barnbarn och min tanke är att satsa på ett antal aktier som på 10-20 års tid kan ge uppsida och avkastning,vilka skulle du plocka in?
Marcus: Hej! Jag skulle grunda med teknik- och tillväxtaktiefonder som Swedbank Robur Ny Teknik och Tin Ny Teknik. Gärna en bioteknikfond också. Barnsparande med tillväxtprägel i form av aktier för mig gärna sånt inom datorspel och nöje. Embracer och Netflix. Tillväxtbolag inom framtidssektorer som gör produkter barnen kanske gillar. Blir lättare att få barnet att bli intresserad av ekonomi och aktier i tonåren då, tror jag.

Undrande: Hej Hur ser du på Resurs? Verkar som dom tänker dela ut försäkringsdelen. Sen ska väl andra halvan av utdelningen komma i höst om jag fattat rätt? Läge att gå in nu ?
Marcus: Hej! Resurs är min favorit inom nischbankerna, även om det inte direkt är någon favoritsektor. Hellre Resurs och de andra än storbankerna på sikt.

Janne: Hej Marcus, Vad tror du om framtiden för SAS? Med tanke på att de får lånegarantier och restriktioner börjar lätta snart.
Marcus: Hej! Det värsta är nog över, men jag håller mig undan sektorn på börsen.

Peter R R: Hej Marcus. En sak jag inte alltid förstår på börsen är när ett bolag redovisar vinst så då kan kursen gå ner och ett bolag som redovisar förlust där kan kursen gå upp varför?
Marcus: Hej! Det beror på förväntningarna. Ibland kan marknaden ha hoppats på högre vinst. En förlust kanske finns där för att omsättningen växte så snabbt, det kostar att expandera. Förlustbolag kan därför stiga på sina rapporter om det är bolagets mål att prioritera tillväxten och marknaden anser att det är rätt.

Amanda: Hej! Tycker du att det är läge att köpa Evolution på dessa nivåer eller är det rimligare att vänta på en ny rekyl?
Marcus: Hej! Ser ut som att marknaden bestämt sig för att handla upp aktien igen, så det är nog bättre att köpa förr än senare.

Daniel : Hej Marcus! Resurs kom med nyheten att man vill särnotera solid försäkring som är ett dotterbolag. Hur påverkar detta resurs? Sen undrar jag också varför många bolag vill avyttra delar av sin verksamhet, typ atlas/ epiroc osv. Många bolag vill ju göra tvärtom, alltså förvärva, för att öka på sina siffror och resultat.
Marcus: Hej! Ibland är renodling bra, om delarna var för sig klarar sig. De stora techjättarna i USA drar sig inte för att äga ett helt ekosystem inom sin bransch, medan andra bolag vill renodla för att kunna satsa allt på det man kan bäst och där man har störst marknadsandelar. Allt beror så mycket på.

Johan: Hej Marcus,jag blir återkommande förvånad när du inte nämner Volvo som ett bra exempel på en aktie med hög direktavkastning. De lär sannolikt dela ut minst 15:- nästa år vilket ger en direktavkastning på ca 7-8% vid en kurs på 220-230:-,6-7% vid en kurs på 250:-. Och mycket talar för att Volvo med din stora kassa och årliga vinst kan fortsätta dela ut liknande många,många år framåt.
Marcus: Hej! Det beror på att Volvo alltid sänker eller slopar utdelningen i varje lågkonjunktur. Nu är de i fasen där aktien och utdelningen stiger, men inom 3-5 år har det nog vänt igen.

Acke : Hej! Vad tror du om Lime technologies?
Marcus: Hej, en bra chansaktie på riktigt lång sikt.

Fredrik: Hej Marcus. Många möjligheter till att teckna sig för nya börsintroduktioner den senaste tiden. Många blir övertecknade och man blir utan tilldelning och andra blir inte fullt så framgångsrika, i alla fall inte på kort sikt. Jag undrar hur du tänker kring MilDef och SaveLend group AB, teckna eller ej?
Marcus: Hej! Savelend kan nog bli bra också i juni, sen tror jag vågen av nyintroduktioner börjar mattas av och stänga i juni inför sommaren. Savelend är värda en chansteckning. Mildef har jag lite sämre koll på, men spontant lovande även om osäkerheten ökat när det gäller kursutvecklingen första dagen.