Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka fem utdelningsaktier han själv vill köpa just nu. Han gav också förslag på två bra preffar, samt berättade vad han tror om när börsen vänder, och hur mycket han har i kassan just nu.

Utdelaren: Hej! Topp fem utdelningsaktier du kollar på att köpa just nu? Tacksam för tips!
Marcus: Hej! På kort sikt handlar det mycket om att hitta aktier med stigande kurstrend och hoppas att det fortsätter. På lång sikt däremot kan vi börja köpa in oss successivt i de bästa bolagen. Framöver skulle jag gärna köpa tillbaka molntjänstbolaget Fortnox, de har ofta snabb utdelningstillväxt men värderingen är ännu hög. AAK var jag inne på i förra aktiechatten vill jag minnas. Amerikanska T.Rowe Price är ett utdelningshöjande fondbolag jag gärna skulle äga. Industribolaget Alfa Laval är en lite konjunkturkänslig pärla som jag också har på listan framöver, liksom Nibe – om de någonsin blir okej värderade igen.

Roger W: Hej Marcus, snart dags att börja leva på utdelningar men skulle behöva få upp min direktavkastning. Är preferensaktier ett feltänk när räntorna är på väg upp? Förslag på två bra preffar. Mvh!
Marcus: Hej! Det är inget långsiktigt feltänk, men riskerna är höga nu och många preffar är inte lika billiga som räntorna håller på att bli höga. Jag gillar Corem Pref och skulle Sdiptech Pref falla ned mot sin inlösenkurs 105 kr vore det intressant också.

Mats: Hej Marcus. Tror du vändningen uppåt för aktier har kommit nu?
Marcus: Hej! Nej, men jag tror inte det behöver falla så oerhört mycket djupare. I alla fall inte i närtid.

Anders : Hej! Hur agerar du själv nu? Säljer du av, ligger du lågt eller fyller du på i bolag som har gått ner en del, och i så fall, vilka?
Marcus: Hej! Jag har större andel likvider än på många år efter att ha sålt i Swedish Match. Det känns bra och jag är inte stressad att öka i mina favoriter. Jag ligger ganska lågt med andra ord, men kommer att köpa senast i höst antar jag.

Johan: Hej Marcus! Förstår mig inte på analytikernas riktkurser. Det kan skilja 100 procent på dagens kurs och ter sig rätt omöjligt i dagens börsklimat. Står heller aldrig på hur lång sikt en riktkurs riktar sig. Själv tar jag ingen notis över det men marknaden överreagerar ibland.
Marcus: Hej! Det vanliga är att riktkurserna sätts på upp till ett års sikt, ofta 3-6 månader eller 6-12 månader.

Ole: Hej Marcus, kan du förklara Millicoms nyemission lite närmare, jag förstår inte varför kursen rasar och villkoren 7/10? Tacksam för hjälp. Ole!
Marcus: Hej! Millicoms nyemission i sig är bra då kapitalet ska gå till ett förvärv som säkert är rätt att göra. Däremot att nyemissionen inte skett tidigare (till exempel genom en till institutioner riktad emission) och att kursen nu hunnit falla rätt mycket gör att utspädningen blir större. Du får köpa sju nya aktier för tio befintliga. Nyemissioner brukar initialt sätta press på aktiekursen, men sedan sker viss återhämtning. Millicom borde vara ett bra bolag, men de verkar inte komma någonvart.

Daniel: Hej, hur ser du på råvaruaktier idag, till exempel Sibanye Stillwater och Southern Copper har kommit ner en del och har väldigt hög utdelning. Anser du att det är köpläge?
Marcus: Hej! Branta kursfall skrämmer mig som investerare då marknaden ibland är otrevliga saker på spåren. Att Sibanyes guldgruvor drabbas av strejk/lockout är inte bra. En konjunktur som viker är det inte heller. Långsiktigt vet jag att batterimetallerna kommer att behövas, liksom Southern Coppers koppar. Långsiktigt borde det vara bra lägen, nu eller senare i år.

Robert: Jag har 100 000 att investera. Hur tycker du jag ska fördela dessa? Jag personligen föredrar utdelningsaktier.
Marcus: Ett sätt är att investera kapitalet jämnt fördelat i investmentbolagsaktier där värderingen inte är högre än vanligt, utan du köper till åtminstone genomsnittlig rabatt/premie. Komplettera med basaktier som Essity eller stabila IT-bolag som Hexagon.

Tony : Hej Marcus. Vad anser du om D-aktier exempelvis: SBB D nu när räntan stiger?
Marcus: Hej! Det är negativt för den typen av aktier, men efter kursrasen borde högre räntor redan vara inräknade i kursen/värderingen. Långsiktigt gillar jag SBB D som ett komplement i en utdelningsportfölj, i ett högutdelarsegment där.

Gun-Britt: Jag fick aktier i Millicom då Kinnevik delade ut dessa till sina aktieägare. Hur tycker du att jag ska göra med mina teckningsrätter? Ska jag köpa för 106 kr? Vad innebär detta?
Marcus: Tror du på bolaget ska du använda dina teckningsrätter och teckna. Du fyller i ett formulär hos din bank/mäklare.

Stellan: Köpa eller sälja Las Vegas och Swedish Match?
Marcus: Båda är under uppköp och jag föredrar den försiktiga strategin och säger därför sälj, ta hem vinsten. Buden är på höga kursnivåer.

Daniel: Hej, vad är dina tankar om Millicoms nyemission, är det förmånligt att använda teckningsrätter och teckna nya, som jag förstår så om man har 100 aktier får man teckna 70 stycken nya till 106 kr styck och aktien idag står i cirka 165 kr. Borde bli en självklar vinst eller tänker jag fel?
Marcus: Hej! På ett vis ja, men du går miste om värdet på teckningsrätterna när du använder dem för att teckna nya aktier. Långsiktiga ägare i bolaget tecknar som utgångspunkt, även om Millicom inte är någon favorit hos mig.

Marie: Hej Marcus! Vilka fem aktier världen över rekommenderar du inom energi?
Marcus: Hej! Du kan få tre. 🙂 Brookfield Renwables och Nextera Energi inom ren energi i Nordamerika. Även AkerBP har en plats på energiscenen, trots att det är ett oljebolag.

Per : Hej! Vad sägs om att låna en miljon och sätta det i VNV och Bico? Inga problem ekonomiskt även om räntan skulle stiga rejält och kan vänta många år. Bra affär?
Marcus: Hej! Väldigt hög risk i den affären, men visst kan det bli en bra affär om bara aktierna går upp rejält i framtiden. För hög risk i aktierna för att köpa för lånade pengar tycker jag, men klarar du det ekonomiskt och verkligen vill chansa så. Jag föredrar utdelningsaktier för då kan man använda utdelningarna till att betala av på lånet, man får ett naturligt kassaflöde utan att sälja aktier. VNV och Bico ger inga utdelningar utan du är helt beroende av kursutvecklingen.

Nisse: Hej, enligt Di har Axfood-aktien blivit lite väl dyr. De ändrade från ”köp” till ”behåll”. Anser du att det är en okej placering trots att aktien gått upp en del? Jag har 100 000 att investera och lutar åt Axfood.
Marcus: Hej! Axfood är mycket riktigt lite dyrare än vanligt så det är inget fyndläge just nu, men kurstrenden är ändå rätt stark och att långsiktigt spara i bra bolag som Axfood är ändå rätt på så vis. Di har såvitt jag vet en placeringshorisont på tolv månader i sina analyser, men placerar du på längre sikt och saknar dagligvaror i portföljen kan du ta en strategisk position i Axfood. Faller aktien någon gång framöver så kan du ju öka då i så fall. Det är aldrig ristat i sten att vi ska köpa allt på en gång i en aktie. Utfallen för analyser och råd mäts däremot i den stilen, allt på en gång när tidningen kom ut eller (i förekommande fall i bankvärlden) när analysen skickades till kunderna. I praktiken kan vi ju sprida ut köptillfällena hur mycket vi vill.

Johan: Har du någon uppfattning om Balcos framtid?
Marcus: Medelgod. Har ingen järnkoll på bolaget, men har fått ett stabilt intryck i det stora hela.

Christina: Har du kvar din krypto?
Marcus: Ja, lyckligtvis var det bara positioner på cirka 0,5 procent av portföljen. Dessutom sålde jag Coinbase tidigare i vår.

Nisse: Hej Marcus. Har du några amerikanska favoriter inom dagligvaruhandeln som även är utdelningsaristokrater? Har du någon amerikansk favorit-preff?
Marcus: Hej! Dagligvaruexponering och utdelningsaristokrat tror jag vi hittar i McDonalds, Coca-Cola och Pepsico. Finns många fler är jag säker på. Jag har inga favoriter inom preferensaktier utomlands, för valutakurserna svänger rätt mycket jämfört med direktavkastningarna så jag föredrar svenska preffar.

Elise: Hej! Jag undrar om Nibe och Skanska. Är det aktier jag bör ha i min portfölj i en konjunktursvacka? Skulle uppskatta din åsikt mycket!
Marcus: Hej! Det behöver inte vara fel, men Nibe och framför allt Skanska är lite konjunkturkänsliga.

Eriksson: Hej Hernhag! Läget? Tror du att bolaget Sinch kommer göra ett bra 2023?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag, men frågan är när kursen vänder upp och från vilka nivåer.

Nisse: Hej, jag månadssparar i aktier. Endast svenska bolag har det blivit. Är det värt att försöka investera i amerikanska aktier eller räcker svenska aktier för oss amatörer i börsvärlden?
Marcus: Hej! Svenska aktier räcker långt, men du kan hitta bolag inom helt andra sektorer i USA.

CL.: Hej! Du säger att Nibe är konjunkturkänsligt! Detta gäller väl för aktier? Jag anser att Nibe tillhör framtiden trots en mycket hög värdering. Nibe är en aktie att satsa på trots en hög värdering och en låg utdelning.
Marcus: Hej! Om det blir en djup lågkonjunktur med stigande arbetslöshet investerar nog färre i värmepumpar och renoverar husen med ny kakelugn, etc. Nibe är inte det mest konjunkturkänsliga vi har, men visst sådant mått borde finnas. Sen är det klart att det verkligen är helt rätt tid för deras produkter inom klimathantering och energieffektivitet. Långsiktigt ett av de bästa bolagen på börsen. Tyvärr är värderingen därefter.

Olof: Hej Marcus! Vad är dina tankar om Blackrock på dessa nivåer? Stort tack!
Marcus: Hej! Ett mycket framgångsrikt fondbolag, men deras satsningar på olika indexfonder och ESG vet jag inte hur rätt det ligger i tiden längre. När börsen till slut vänder upp kommer Blackrock och de andra förvaltarna nog att slå börsindex.

Moderator: Marcus Hernhag är tillbaka i chatten nästa fredag klockan 10, även om det är en klämdag i almanackan.