Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om fem bra utdelningsaktier att månadsspara i under lång tid. Han avslöjade också hur han tror att börsåret 2022 slutar, samt vilken aktie han själv passade på att sälja i veckan.

Mattias: Hej, fem utdelningsaktier för att spara varje månad?
Marcus: Hej! Två aktier att börja med är Investor B som bas och SBB D för den höga direktavkastningen. Personligen gillar jag även den goda historiken och konjunkturstabiliteten i Swedish Match. Långsiktigt är Hexagon det bästa storbolaget inom teknik så lägg till dem också. BTS är ett kvalitetsbolag på sikt som jag också vill tipsa om och deras utdelningshistorik duger gott. Dessa fem borde det verkligen löna sig att månadsspara i under de kommande åren.

Joey: Tror du Stockholmsbörsen slutar på plussidan 2022?
Marcus: Jag tror inte det längre. Trenden vände ned i januari och februari och jag skulle bli förvånad om vi stänger på plus i år. Vore uppfriskande med ett negativt börsår. Sådana måste i praktiken komma ibland.

Bengt : Hej! Vad säger du om Corems erbjudande att byta preffar mot D-aktier?
Marcus: Hej! Jag förstår att bolaget kommer med erbjudandet en gång till, då det skulle stärka kreditratingen då D-aktier fullt ut räknas som eget kapital av kreditratinginstituten. Jag tycker att erbjudandet inte lockar då Corem D har en teoretisk risk i form av värdet man får vid frivillig likvidation. Jag passade därför i veckan på att ändra mig och sälja mina Corem Pref. Risken finns att budet faller och då faller aktien tillbaka igen. Då kommer jag att överväga köpa tillbaka preffen.

Gurkan: Tja! Vad säger du om Oneflow? Investera eller avvakta?
Marcus: Hej! Mjukvarubolaget Oneflow är en börsintrodukton som vid en spontan anblick är värd att teckna. Snabb tillväxt, fast teckningskurs och ankarinvesterare som tar en stor del av erbjudandet.

”Micke Smålänning”: Hej Marcus! Vad tror du om svenska aktien Case Group och norska laxbolaget Salmon Evolution på fem till sex års investeringshorisont?
Marcus: Hej! Case är lovande på sikt, men jag har inte räknat på aktien efter senaste förvärvet. Jag gillar affärsmodellen. Salmon känner jag inte till.

Bengt: Hej! SBB D-aktien står lågt i kurs jämfört med andra D-aktier (och preffar). Den höga direktavkastningen lockar, men är det köpläge eller ser du högre risker som gör dig tveksam?
Marcus: Hej, jag ser ett köpläge i SBB D. De teoretiska riskerna kanske är något högre, men jag känner mig lugn hittills.

Sebastian: Hej, jag ligger tungt i VNV och är ner 48 procent. Är det hög tid att sälja av eller vänta? Horisont på ett till tre år! Tack!
Marcus: Hej, ligger du tungt borde du kanske vikta ned och sprida riskerna till andra tillväxtaktier. Jag ger inte upp om VNV, men risken är hög och kurstrenden svag så jag tycker inte att man ska ligga tungt där.

Daniel: Hej Marcus, vad tror du krävs för att vi ska få se en vändning i techbolagen?
Marcus: Hej, fallande långräntor och fortsatt växande intäkter och vinster där.

Johannes: Hej Marcus! Hur gör man för att inte tappa sugen när det går kräftgång och man förlorar trots en ganska bred portfölj?
Marcus: Hej, mitt knep är att titta på hur mycket utdelning jag får på årsbasis. Fallande kurser innebär att vi kan köpa in oss i allt högre direktavkastningar och därmed lättare få upp summan utdelningar från portföljen. Utdelningstrenderna står mycket stadigare än aktiekursen, så det är lättare att hålla modet uppe genom att titta på dem.

Sten: Hej Markus! Hur ser du på sammanslagningen mellan Lundin Energy och Aker och ska man behålla Lundin?
Marcus: Hej, ja det tycker jag man kan göra. Norska oljebolaget Aker BP ser rätt stabila ut de också.

Peter: Har du någon åsikt om Sinch? Ligger kraftigt back men är långsiktig i mitt sparande.
Marcus: Absolut, det är en av de tillväxtaktier jag själv äger. Det är en spännande bransch. Just nu är bolaget i en marginalsvacka, men på sikt tror jag bolaget kommer tillbaka till gammalt gott slag. Att SHB sänkte sin rekommendation igår så aktien rasade öppnar för uppstuds i närtid.

Erik: Hej! Sinch har hög värdering, låga marginaler och låg organisk tillväxt. Vad är caset egentligen? Mvh
Marcus: Hej! Mycket snabb tillväxt i en framtidsbransch. Sen kan man diskutera hur organisk tillväxt mäts och hur den svänger från ett kvartal till ett annat, men under långa perioder har den organiska tillväxten varit hög.

Daniel: Hej! Evolution och Sinch har fått sig en kraftig rekyl. Är det köpläge för långsiktiga, eller finns det någon befogad oro för deras kursutveckling senaste tiden?
Marcus: Hej! Det finns absolut befogad risk i de båda aktierna. Sen har antagligen det och lite mer därtill räknats in i kurserna. Så länge kurstrenderna är trista är risken större på nedsidan än uppsidan.

Osäker: Kan Telia och SBB D anses lika säkra?
Marcus: Nja, jag skulle säga att SBB D har lite lägre risk, men kanske också lite lägre potential.

Gurra: Vilken av XACT Högutdelande och XACT Sverige skulle du välja?
Marcus: Jag väljer Xact Norden Högutdelande då det ger bättre riskspridning och att det finns ett fokus mot utdelningar istället för ett aktieindex som bygger på börsvärdena.

Jacob: Hej! Vad tror du om H&M på dessa nivåer med en direktavkastning på över 5 procent?
Marcus: Hej! Den fallande trenden i H&M-aktien är monumental och frågan är om inte det är en kortsiktig överreaktion? Det är sannolikt en värdeaktie nu, men det är svårt att säga att det inte är någon värdefälla. Riskerna finns och marginalpressen oroar. Jag gillar bolaget, men håller mig utanför sektorn sedan 2017. Ta i vart fall inga stora positioner.

Ingo: Hej! Corem Property Group erbjuder ägare av preferensaktier att byta till D-aktier, är det ett bra erbjudande? Och vad är skillnaden på aktieslagen?
Marcus: Hej! Jag är inte helt förtjust i erbjudandet, som hade kunnat vara mer sockrat denna gång. Skillnaden är att preferensaktierna har ett formellt företräde till utdelningarna som D-aktierna inte har. Det innebär att det är olika risker och att risken är lägst i preffen, som därmed också ger lägre direktavkastning.

Peter: Hej Marcus, vad händer med Sandvik? Kommer Rysslandshistorien orsaka en kräftgång under lång tid?
Marcus: Hej! Nej, Ryssland tror jag inte kommer att spöka för Sandvik under lång tid. Det blir nog ett avslutat kapitel i år. Däremot är det med och skapar avmattning i ekonomin i närtid och Sandvik är konjunkturkänsliga.

Aktie intresserad : Hej! Hur mycket ska man bry sig om när ett institut kommer med att sänka respektive öka värdet på en aktie kortsiktigt?
Marcus: Hej! Innehåller analysen inget nytt när det gäller branschens framtid och bolagets produkter och position, kan vi utnyttja de kortsiktiga kursrörelserna till att passa på att köpa fler aktier eller ta hem en aning av vår vinst i aktien.

Vindkraft och Ryssland: Vindkraft! Oron på energimarknaden och ambitionen att göra sig oberoende av ryskrelaterad olja och gas måste väl leda till att vindkraften kan attrahera investeringar och innebära för branschen gynnsamma politiska beslut. Vad tror du om den tesen? Ett företag som Eolus kan då vara väl positionerat?
Marcus: Eolus och de andra kommer att gynnas av utvecklingen indirekt, för högre oljepris gör att vindkraften framstår som billigare. Sen är de bästa vindkraftsställena tagna och samhället saknar uppenbarligen batterilösningar för att leverera elen i jämn takt ut på elnätet. Vindkraft är därmed ingen lösning som fungerar ensamt, men visst kommer den och annan ganska grön energi att gynnas om vi ska bli oberoende av Ryssland.

Morgan: Hej. Hjälp mig välja Creades, Kinnevik eller Bure? Mitt första investmentbolag. Svårt val tycker jag. Trevlig helg.
Marcus: Hej! Jag gillar alla tre, men Kinnevik har stabilaste basen i form av deras stora innehav Tele2. Långsiktigt lockar Creades och Bure mer och där ligger Bure väldigt tungt i två av sina stora tillväxtinnehav. En smaksak vad man väljer.

Kent: Hej Marcus! Vilket är ditt mest spännande tillväxtcase?
Marcus: Hej! Jag följer utvecklingen i medicinteknikbolaget Bico med stor spänning efter nedgången, men det är svårt att välja bara ett tillväxtcase och säga att det är bäst.