Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om vilka fem utdelningsaktier han skulle välja att köpa idag. Han föreslog även tre amerikanska tillväxtaktier på fem års sikt.

Hans: Hej Marcus! Om du skulle köpa fem stycken utdelningsaktier idag, vilka skulle de vara?
Marcus: Hej! Då väljer jag SBB D, Swedish Match, Castellum, Hexagon och nordamerikanska begravningsbyrån Park Lawn. Den femman ger allt från hög direktavkastning till utdelningstillväxt.

Daniel: Godmorgon! Vilka tre amerikanska tillväxtaktier skulle du rekommendera på fem års sikt?
Marcus: Hej! Broadcom, Apple och Paychex är tre kandidater bland storbolagen. Gärna om det blir kursrekyler först. Annars verkar bolagen gå bra över tid och lär göra det framöver också.

Benny : Hej, vad tror du om Ericssons aktie, både kort- och långsiktigt?
Marcus: Hej! Långsiktigt undviker jag Ericsson, men kortsiktigt borde 5G-utbyggnaden gynna bolaget så pass att aktien har sina ryck uppåt. Det öppnar för spekulation i närtid, men bolagets utveckling sett över 15-20 år är inget som imponerar alls. Branschen verkar svår.

P: Hej, vad är egentligen bäst mellan en KF eller ISK när det kommer till utländska aktier och ETF:er?
Marcus: Hej! KF, för där får vi med stor sannolikhet tillbaka all källskatt som dras från utdelningarna. I ISK finns det ett tak för hur mycket vi kan få tillbaka.

Håkan: Hej Marcus! Jag har aktier i Veoneer som ju har avnoterats. Vad händer nu? Finns det alternativ att ta ställning till eller kommer aktierna att automatiskt säljas till 37 USD per aktie som jag förstått är vad Qalcomm betalat för Veoneer?
Marcus: Hej! Du ska få 37 dollar per aktie, har du inte tackat ja lär det bli tvångsinlösen så du får dem lite senare.

Karin: Hej! Vad säger du om att månadsspara i en indexfond och Spiltans Investmentbolagsfond om man vill vara med på ”aktietåget” men inte vara så väldigt aktiv?
Marcus: Hej! Det låter bra, fondsparande är det aktiesparandet som kan vara allra mest passivt.

Olof: God morgon, Marcus! Hur ser du på amerikanska utdelningsklassiker som Franklin Resources och T.Row Price vid dessa nivåer? Godkänt köpläge? Stort tack!
Marcus: Hej! Det är lockande nivåer nu efter nedgångarna. Bolagen har presterat decennier av utdelningshöjningar och nu fallande kurser, vilket i och för sig är på grund av att börsen fallit och kapitalflöden kan ha vänt.

Johan: Hej! Har börjat köpa in mig i Bico och Hanza, är det bra tillväxtcase? Har Bico nått botten?
Marcus: Hej! Javars, Bico tror jag har bottnat och börjat stiga mer långsiktigt.

Satäng: Vad händer i SBB B? Sälja, köpa eller behålla? Vad tror du om framtiden för SBB?
Marcus: Kurstrenden är nedåt i B-aktien och det kan nog hålla i sig en tid till. Långsiktigt tror jag på en ljus framtid för bolaget, men aktiekursen lär förbli lite svängig.

Bosse: Hej Marcus! Tycker du att SBB fortsatt är en bra investering trots den stora nedgången?
Marcus: Hej! Bolaget och aktien är två lite olika saker. Aktien var dyr, men håller nu på att bli lågt värderad om inget oväntat händer. Bolaget har varit bra hela tiden. Jag tror inte blankarnas anklagelser stämmer alls.

LUISA: Hej Marcus! Varför går Fortum ned så mycket?
Marcus: Hej, Fortum pressas nog fortfarande av verksamheten i Ryssland, även om allt det borde vara inräknat i kursen. Avmattning i konjunkturen skulle kunna minska efterfrågan på el tillfälligt.

Maggan: Sinch ligger jag minus 60 procent i. Är det nu man bör tanka på för att få ett mindre GAV, eller har den gjort sitt?
Marcus: Sinch ska vi äga i relativt små poster, så äg eller köp inte för mycket även om jag tror att kursen bottnar kring dessa nivåer. Riskerna är höga.

Anton: Kommer du köpa tillbaka Fortum? Kanske har du redan börjat? Vad har du för tankar om Fortum framöver?
Marcus: Det har jag inte gjort, utan avvaktar ett bra tag till. Om det alls sker. Jag har redan mycket annat inom energi, främst i Nordamerika. Fortums verksamhet i Norden gillar jag, när de fasat ut Ryssland och kolkraften kommer de kvarvarande verksamheterna vara ganska gröna och populära långsiktigt.

Fredrik: Hej! Vad tycker du om Evolutions ökade utdelning i år? Borde det inte blivit en större nyhet än vad det blivit?
Marcus: Hej! Det är sjätte året i följd med höjd utdelning och det är stora höjningar också. Evolution-aktien värderas ändå enbart utifrån tillväxtförutsättningarna, så utdelningen hamnar helt logiskt i skymundan.

Hiba: Hej Marcus, det skrivs ofta om de aktier som blankas mest, bör man undvika dessa aktier eller vad ska man göra med den informationen?
Marcus: Hej! Du kan se upp kortsiktigt, men blankning innebär per definition att aktier måste köpas tillbaka. Det blir med andra ord ett latent köptryck. Kommer du inte efter blankarna kan det istället vara köpläge, men som sagt, se upp så de inte har rätt som i fallet Fingerprint, där de började blanka på höga nivåer.

David: Vad tror du om Axfood? Dags att sälja av lite eller kommer vi etablera en ny ”normalnivå”?
Marcus: Kortsiktigt borde kraven börja bli höga på att bolaget ska leverera nu efter all snabb kursuppgång. Troligen kan de höja priserna och få inflation även i vinsten. Axfood är ett bolag att behålla, men har du en stor post kan du överväga trimma den en aning.

Lilja: Hej, är det en dum idé att månadsspara i Stora Enso? Eller ska man vänta på rekyl för att köpa?
Marcus: Hej! Månadssparar du i Stora Enso är du med och köper om det kommer en rekyl. Då skulle du kunna månadsspara desto mer. Annars innebär månadssparandet att du bygger upp en position ändå även om det inte blir någon nedgång.

Aktienörd: Godmorgon! Hur stor del tycker du man ska ha i kassa respektive aktier nu i dessa orostider?
Marcus: Hej, åtminstone några procent extra i kassan mår nog de flesta av oss bra av.

Lena: Hej. Finns det chans att ett bolag som Investor någonsin kommer att dra iväg uppåt mot kurser på 300-400 kr eller kommer det alltid att ligga kring 200? Jag tänker att Investor köper man för utdelningen, inte för att den ska stiga så mycket. Tänker jag fel?
Marcus: Hej! Före Investors aktiesplit på fyra kostade den motsvarande fyra gånger så mycket. Det kommer att ta tid för aktien att ta sig dit igen, men det är minst lika mycket kursuppgång som utdelningsavkastning i förväntningarna.

Marie: Hej Marcus, vad behöver man göra för att få tillbaka källskatten. Jag har hittills inte fått någon på tre år.
Marcus: Hej! Avanza betalade ut källskatt per 7 april. Fler banker har nog betalat ut också.

Daniel: Hej! Ser du AAK som en bra utdelningsaktie?
Marcus: Hej! Det är ett stabilt bolag med en stabil trend av vinstökningar. Utdelningstrenden är också stabil.

Martin: Hej Marcus! Vad har du för tankar om räntan och inflationen vidare under 2022?
Marcus: Hej! Jag gissar att räntorna stiger i år, men också att inflationen toppar och vänder ned sen.

Telia eller inte: Telia har en fin och stabil utdelning. Men ska man nöja sig med utdelning och en kurs som står och stampar? Vad är dina tankar om aktiens långsiktiga utveckling? Finns potential till högre kurser? Behålla eller sälja?
Marcus: Telia är bättre än räntekontot, värt sin högre risk. Aktien lär förbli tråkig jämfört med börsindex och andra aktier och troligen lär totalavkastningen bli sämre än index. Om man ska köpa eller sälja Telia beror helt på vad man är ute efter för risker och potentialer, vilket sorts placering man vill ha.

Moderator: Nästa fredag är det långfredagen, vilket innebär att Marcus Hernhag är tillbaka i chatten först fredagen den 22 april, klockan 10 som vanligt.